RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Захворіли на грип – зверніться до лікаря

Якщо на четвертий день недуги стан погіршився, викликайте "швидку"

Грип AH1N1, так званий свинячий, багатьох людей доводить мало не до паніки. Як вберегтися від нього і як правильно лікуватися, якщо вже захворіли, нам розповіли фахівці.

"Хворію уже три тижні, зараз маю запалення легень. Дитина захворіла, зробили знімок легень – бронхіт. Боюся навіть виходити на вулицю", – каже чернівчанка Олена.

Ірина, викладач іноземної мови на мовних курсах розповіла: "Цього місяця наша школа має суцільні збитки. Дорослі та діти не відвідують заняття. Причому, навіть якщо дитина хвора і просто перебуває вдома, бо ж у школах карантин, то її батьки теж не пускають на курси, бо бояться, щоб не захворіла".

Юрій РАНДЮК, кандидат медичних наук, доцент, в. о. завідувача кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, розповів читачам "МБ", як поводитися під час епідемії грипу і як не захворіти.

– Яка особливість цьогорічного епідемічного сезону?
– Грип викликає вірус, який постійно піддається мутаціям, тому кожного епідемічного сезону з’являються та циркулюють змінені штами одного і того самого типу вірусу, а кожні 10-20 років з’являється новий тип вірусу. Така мінливість вірусу грипу і забезпечує його епідемічне та пандемічне поширення.

– Як можна заразитися грипом?
– Джерело зараження при грипі – хвора людина, яка залишається заразною впродовж 5-10 днів від початку захворювання, виділяючи віруси грипу у довкілля з мікрочастинками слизу чи слини при кашлі, чханні і навіть розмові.
Зараження здорової людини відбувається при вдиханні мікрочастинок слизу та слини хворого. Значно рідше зараження грипом відбувається через посуд (кружки, склянки, ложки, виделки тощо) та іграшки, якими до цього користувалися хворі, а також через немиті руки.
Зростання захворюваності на грип, як правило, відбувається за невисокої плюсової температури та підвищеної вологості повітря (осінні дощі, зимові відлиги). Саме за таких погодних умов мікрочастинки слизу та слини, виділені хворим, тривалий час у вигляді аерозолю утримуються в повітрі, що забезпечує зараження великої кількості здорових людей.
Необхідно зазначити, що імунітет після раніше перенесеного грипу не вберігає від повторного захворювання. Впродовж життя на грип можна хворіти багато разів.

– Які симптоми та ускладнення грипу?
– Грип належить до інфекційних захворювань із нетяжким перебігом і в більшості випадків не становить суттєвої загрози для здоров’я та життя хворого. Клінічна симптоматика грипу, спричиненого різними штамами вірусу, суттєво не відрізняється. З моменту зараження до появи перших клінічних ознак захворювання проходить від кількох годин до 1-3 днів. Захворювання частіше починається гостро, з ознобу, відчуття жару, болю голови та в очах. Температура тіла швидко підвищується до 39-40°С. Турбує ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, утруднюється дихання через ніс, порушується сон. В кінці першої – на початку другої доби хвороби з’являється сухий кашель та починає турбувати біль за грудниною. У більшості випадків неускладнені форми грипу через 7-9 днів закінчуються одужанням.
Однак грип це не така вже й безпечна хвороба. За тяжкого перебігу чи розвитку ускладнень грип може призвести навіть до смерті хворого. Грип А (Н1N1) "Каліфорнія" призводить до таких тяжких ускладнень, як атипова пневмонія, менінгоенцефаліт, арахноїдіт, набряк мозку. Грип А (Н3N2) "Швейцарія" – до ускладнень з боку серцево-судинної системи.

– Як правильно лікуватися?
– За появи клінічної симптоматики грипу чи ГРВЗ необхідно негайно звернутися до лікаря. Причому лікаря необхідно викликати додому, оскільки хворий весь період нездужання має дотримуватися ліжкового режиму. Оцінивши тяжкість перебігу недуги, лікар визначить, чи варто госпіталізувати хворого. Хворі з легким перебігом захворювання можуть лікуватися вдома, але обов’язково під наглядом лікаря. За відсутності ускладнень лікування вдома продовжується до повного одужання. Покази до госпіталізації хворих на грип – погіршення загального стану чи поява нових симптомів таких, як висока температура тіла, що довго не знижується, виражена блідість чи посиніння обличчя, утруднення дихання, біль у грудній клітці, домішки крові у мокротинні, надмірна сонливість чи збудження, зниження тиску. За появи таких симптомів негайно викликайте "швидку"!

– Яка профілактика найкраща?
– Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Наразі в Україні пройшли клінічні випробування і рекомендовані для профілактики грипу наступні вакцини: "Ваксигрип" виробництва Франції, "Інфлувак" виробництва Нідерландів та "ДжіСі Флю" виробництва Кореї. На введення цих вакцин виробляється імунітет до всіх штамів вірусу грипу, які циркулюють в Україні в епідемічному сезоні 2015-2016 року. На формування імунітету після вакцинації необхідно 4-6 тижнів, тому щеплення проводяться не пізніше ніж за 1,5-2 місяці до початку епідемічного сезону. Однак сучасні вакцини можуть застосовуватися і під час епідемічного сезону. У цьому випадку вакцинація відіграє як профілактичну, так і лікувальну роль. Люди, які щепилися проти грипу і через кілька днів захворіли, переносять цю недугу, як правило, у легкій формі і без ускладнень.
Слід зазначити, що сучасні протигрипозні вакцини є достатньо безпечними, поствакцинальні реакції виникають рідко, а ускладнення практично не реєструються. Тому майже всі сучасні вакцини можна використовувати для щеплення дітей та вагітних жінок. Протипоказом до проведення щеплень проти грипу є гострі запальні захворювання, хронічні хвороби у стадії декомпенсації, тяжкі захворювання центральної нервової системи та тяжкі алергійні реакції. Не варто також вакцинуватися людям, які мають алергію на жовток курячого яйця.
Загалом вакцинація є не тільки надійним, але й найдешевшим методом боротьби з грипом. Фінансові затрати на медикаментозну профілактику чи лікування навіть неускладненого грипу значно перевищують вартість вакцини.

Яка профілактика

Правило 1. Врегулюйте режим праці та відпочинку, не допускайте надмірних фізичних та психологічних навантажень, виділяйте достатньо часу на сон.

Правило 2. Щодня споживати фрукти (яблука, груші, апельсини, мандарини), салати із сирих овочів (капусти, моркви, буряку, заправлені зеленню, часником, цибулею), а також відвари із сушених, заморожених чи перетертих з цукром калини, ожини, смородини, суниці.

Правило 3. Систематично прогулюйтеся на свіжому повітрі у парках, скверах чи зонах прибудинкових зелених насаджень.

Правило 4. Регулярно здійснюйте вологе прибирання та провітрюйте помешкання і робоче приміщення (кожні дві години впродовж 15 хв.).

Правило 5. Регулярно мийте руки.

Правило 6. Вдягайтеся відповідно до погоди, уникайте переохолодження, протягів, промокання ніг.

Правило 7. Обмежте відвідування заходів із великим скупченням людей (кінотеатри, дискотеки тощо).

Правило 8. Обмежити користування громадським транспортом, якщо відстань невелика – краще пройтися.

Правило 9. Уникати спілкування з хворими на ГРВЗ, у тому числі друзями, сусідами та знайомими.

Правило 10. У приміщеннях (на роботі, лікувальних, торгових чи будь-яких інших закладах), а також у громадському транспорті користуватися марлевою маскою.

Правила лікування від лікаря Комаровського

1. Тепло одягнутися, але в кімнаті має бути прохолодно і волого. Температура приблизно 20 °С, вологість 50-70%. Мийте підлогу, зволожуйте, провітрюйте приміщення.

2. Категорично не примушувати їсти. Якщо хворий просить (якщо хочеться) – давайте щось легке, вуглеводне, рідке.

3. Максимально пити (поїти)!!! Температура рідини має дорівнювати температурі тіла. Пити багато: компоти, морси, чай (у чай дрібно порізати яблучко), відвари родзинок, кураги. Якщо дитина перебирає – це буду, а це ні – нехай п’є що завгодно, аби пила. Ідеальні для пиття – готові розчини для пероральної регідратації. Вони продаються в аптеках.

4. У ніс – часто сольові розчини.

5. Якщо надумали боротися з високою температурою, використовуйте тільки парацетамол або ібупрофен. Категорично не можна аспірин.

6. При ураженні носа, горла, гортані жодні відхаркувальні засоби не потрібні – вони тільки підсилять кашель. Ураження нижніх дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії) не мають до самолікування жодного стосунку. Тому самостійно жодних "лазолванів-мукалтинів" тощо.

7. Протиалергічні засоби не мають до лікування ГРВІ жодного стосунку.
8. Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.

9. Усі інтерферони для місцевого застосування – ліки з недоведеною ефективністю або "ліки" з доведеною неефективністю.

Коли потрібен лікар
Лікар Комаровський
перерахував ситуації, коли лікар потрібний обов’язково:
- відсутність покращень на четвертий день хвороби;
- підвищена температура тіла на сьомий день хвороби;
- погіршення після покращення;
- виражена тяжкість стану при помірних симптомах ГРВІ;
- поява ізольовано або в поєднанні: блідості шкіри; спраги, задухи, інтенсивного болю, гнійних виділень;
- посилення кашлю, зниження його продуктивності; глибокий вдих призводить до нападу кашлю;
- при підвищенні температури тіла не допомагають, практично не допомагають або дуже ненадовго допомагають парацетамол та ібупрофен.

Важливо!
В епідемічному сезоні 2015-2016 року на території України циркулюють штами вірусу грипу: А (Н1N1) "Каліфорнія", який з 2009 року більш відомий під назвою "свинячий грип" та нові для України А (Н3N2) "Швейцарія" і В "Пхукет".

Хто в групі ризику?
Немовлята, діти до 2-х років, вагітні, хворі з важкою ендокринною, серцевою та легеневою патологією, особи старечого віку тощо та особи, які контактують з великою кількістю людей (медичні працівники, викладачі, вчителі, працівники торгівлі, перукарі, водії громадського транспорту тощо).

Офіційно
За даними Юрія ПАДУРАРУ, начальника відділу організації
державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління
Держсанепідслужби у Чернівецькій області
, за добу 27 січня 2016 року в Чернівецькій області зареєстровано 1809 звернень по медичну допомогу з приводу ГРВЗ та грипу. Серед них 931 дитина. Госпіталізовано 37 хворих із пневмонією, у тому числі 11 дітей.
Найвищі показники захворюваності у Вижницькому, Сокирянському, Заставнівському, Сторожинецькому районах та Чернівцях.
За оперативними даними вірусологічної лабораторії, станом на 27 січня підтверджено грип у зразках 10 хворих та 9 померлих.
Від початку епідсезону, в Чернівецькій області на ГРВІ захворіло 63895 осіб або 7% мешканців області. Дітей захворіло 41837. Всього було госпіталізовано 3064 хворих, у тому числі 1817 дітей.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
31-01-2016, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 2 961


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!