RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Купання зміцнює організм

Однак не варто ризикувати, якщо у вас хворе серце і високий тиск

Із самого дитинства ми чуємо про те, що потрібно зміцнювати імунітет. Бабусі та мами намагаються нагодувати дітлахів вітамінами. А в дорослому віці ми шукаємо кожен свій спосіб, щоб не хворіти.

Чернівчанка Людмила Бортник постійно загартовується. Жінка майже щодня обливається холодною водою, а помити ноги холодною водою – для неї звичка, без якої Людмила вже не уявляє свого життя.

"Торкнулася до святого, до самого Бога"
– Пригадую, якось влітку я була в горах і купалася у витоках річки Прут, – розповідає жінка. – Вода була крижана. Коли заходили у воду, пальці аж судомило. І тоді я пірнула у ту крижану воду із думками: "Бувайте, всі мої болячки!" Відчуття були неймовірні! Я не захворіла і, навпаки, зміцнила свій імунітет.

Крім того, Людмила Бортник майже щороку купається в ополонці на Водохреще з 2012 року. Хоча до купання підійшла дуже обережно: спочатку вивчала, як це правильно робити, загартовувалася: після лазні виходила на сніг.

– Вперше спробувала купатися на Водохреще 2012 року – тоді була справжня зима, тріскучі морози, – пригадує Людмила Бортник. – Відчуття від купання передати словами неможливо. Спочатку дуже важко налаштуватися: заходиш у крижану воду. А потрібно ж було тричі пірнути, ще й із головою. Перші два рази ти себе буквально переборюєш, а третій – вже легше.

Коли виходила з ополонки, мене переповнювали дивні відчуття – аж до втрати свідомості, я не відчувала землі під ногами. Здавалося, торкнулася до святого, до самого Бога. У той момент моя подруга мене підтримала – на березі вона вже чекала на мене з рушником.

Дуже швидко цей стан минув, і все тіло наповнилося теплом і якоюсь неймовірною радістю!

Минулого року жінка теж купалася на Водохреще, але погода вже була не морозна, схожа більше на весняну.

– 2014 року скупатися в ополонці на Водохреще вже було значно легше, – каже жінка. – Тоді вже і мій син скупався. І ми не захворіли!

Людмила Бортник усім радить загартовуватися (і не лише купатися в ополонці на Водохреще), адже це зміцнює організм, заспокоює нервову систему.

– А скупатися на Водохреще спробуйте обов’язково! – говорить Людмила. – Це такі відчуття, які бажаю пережити кожній людині!

"Не забудьте порадитися з лікарем"
Військовий хірург із Чернівців Андрій Безручко теж купається на Водохреще.
– Купатися в ополонці я почав, напевно, років п’ять тому, – говорить Андрій Безручко. – Насамперед у мене були релігійні переконання. Адже я помітив, що свячена вода не псується протягом багатьох років, на відміну від звичайної. Свячена вода допомагає заспокоїти немовля, яке плаче. Тому у цьому є щось духовне.

І так, одного дня я наважився пірнути у крижану ополонку, і мені це дуже сподобалося! Самопочуття чудове! Головне, щоб людина налаштувалася духовно очиститися від гріхів та оздоровитися.

Для організму таке пірнання – це великий стрес. Однак гострий короткочасний стрес корисний, це підвищує наш імунітет.

Коли пірнаєш, таке враження, що впав у окріп. Ніби тисячі маленьких голочок встромляються у тіло – дихання перехоплює.

Однак не радив би випробовувати на міцність свій організм, якщо у вас пієлонефрит або туберкульоз та інші хронічні захворювання (навіть якщо уже вилікувалися). Такі експерименти ризиковані. Таким людям варто загартовуватися поступово, починаючи з літа, наприклад, обливаючись водою, плавно знижуючи її температуру на один-два градуси. І не забудьте порадитися зі своїм лікарем!

"Купаюся у річці щодня і влітку, і взимку"
Поспілкувалися ми і з справжнім "моржем" Віктором Кучиним, який купається у річці щодня, не зважаючи на пору року чи погоду.

– Купаюся у річці, як правило, щодня з 1998 року, незважаючи на погоду та пору року. Мій день розпочинається ще вдосвіта з пробіжки до річки. Приємно перемагати себе, завдяки цьому почуваюся дуже добре, – розповідає буковинець Віктор Кучин. – Нині хворію значно рідше, ніж раніше. Крім того, мені дошкуляв радикуліт. Пригадую, одного разу так мене "схопив", що місяць пролежав, жодні препарати не допомагали. А відколи купаюся, почуваюся значно краще.

На переконання "моржа", загартовування – дуже корисне, головне – не "переборщити".

– Ніколи не сиджу у воді довго, адже переохолодження небезпечне для організму, – каже Віктор Кучин. – Початківцям раджу розпочинати загартовування ще влітку.

Порада лікаря

"Після пірнання випийте гарячого чаю"

Наталія КАСПРУК, доцент кафедри клінічної імунології та алергології Буковинського державного медичного університету:


– Перед купанням в ополонці необхідно розігріти тіло, зробивши розминку, пробіжку. Найкраще занурюватися по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Стрибки у воду і занурення з головою не рекомендую, оскільки це збільшує втрату температури і може призвести до шоку від холоду.
Не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму. Для зміцнення імунітету і запобігання можливості переохолодження необхідно випити гарячий чай, найкраще з ягід, фруктів (із заздалегідь підготовленого термоса).

До речі

Категорично не можна пірнати в крижану воду при:

- захворюваннях серця і судин;
- гіпертонії в період загострення;
- порушеннях мозкового кровообігу;
- епілепсії;
- схильності до судом;
- запаленнях нирок і бронхо-легеневої системи;
- проблемах із щитовидною;
- інфекційних хворобах.

(Більше про те, як правильно купатися на Водохреще, і як зміцнити імунітет, читайте у газеті "Доброго здоров’я!", №1, січень, 2016 рік)

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
22-01-2016, 20:53
Коментарів 0 Переглядів 3 647

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.