RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чим відзначилась Чернівецька міськрада шостого скликання

"Дерибан" землі, скандали через бізнес-інтереси і відсутність діалогу обранців з мером - так експерти найчастіше описують роботу цього скликання депутатів міської ради, яке через два місяці закінчує свою каденцію.

Уже за два місяці більшості депутатів міськради доведеться попрощатися зі своїми мандатами. Цього четверга відбудеться передостання сесія міськради шостого скликання.

Журналісти "МБ" поцікавились у депутатів та експертів, як вони оцінюють ефективність роботи міської ради 2010-2015 років.

"Без бізнесменів було би більше користі"

Олена КАЛМИКОВА, депутат від "Свободи":

Чим відзначилась Чернівецька міськрада шостого скликання


- Вважаю, що завжди можна працювати набагато ефективніше. Це стосується і депутатів шостого скликання. За п’ятибальною шкалою я би поклала "четвірку" за ефективність роботи. З одного боку, була буремна і досить напружена робота. З іншого - якби не "тертя" між депутатами за їхні бізнес-інтереси, то було би, звичайно, набагато легше і краще, і якісніше для міста. Відвідуваність депутатами сесій мені не подобається, бо коли кворум постійно на межі - це не нормально.

На моє переконання, стільки представників бізнесу, як є у нашій міськраді, не повинні бути депутатами. У законодавстві має бути якийсь норматив, який би визначав кількість бізнесменів у депутатському корпусі. Подивіться, скільки у нас є власників магазинів, автостоянок, ресторанів… Щоправда, серед них є і совісні люди. Скажімо, біля мене сидить депутат Крохмаль, який є директором будівельної компанії. Але це виняток. Здебільшого, представники бізнесу в міськраді гальмують злагодженість, командну роботу щодо просування проектів рішень, які спрямовані на розвиток міста. Бо коли починається оце "Я тобі сьогодні не дам, бо ти мені якось не дав" - це неправильно.

Очевидно, коли в депутати йдуть такі особи, які лобіюються тільки власні інтереси, то громада міста від цього лише потерпає.

Чим відзначилась Чернівецька міськрада шостого скликання


"Підтримували злочинний режим, а нині - "демократи"

Юрій ВАТАМАНЮК, депутат від "Народного фронту":

Чим відзначилась Чернівецька міськрада шостого скликання


- Перше, що спадає на думку під час аналізу роботи цієї міськради - це те, що депутати, грубо порушуючи законодавство, усунули з посади міського голови Миколу Федорука. Тобто ті 42 обранці сплюндрували принципи місцевого самоврядування і волевиявлення.

Це скликання спіткало чимало викликів, особливо тих глобальних, які стосувалися й держави загалом. Скажімо, Чернівецька міськрада теж на власному прикладі дізналася, що таке поняття "тушки" - коли люди, які були обрані від демократичних сил, "скурвилися" і почали співпрацю з Партією регіонів. А вже після Революції гідності ці одіозні депутати, які ще вчора плювали в обличчя виборцям, виконуючи вказівки злочинного режиму, різко "перефарбувалися" і стали "демократами". Чого лише вартують численні шоу на сесіях окремих політиків, які примудрилися "піаритися"… на війні, вдаючи із себе демократів і патріотів.

Хоча я впевнений, що чернівчани знають в обличчя тих депутатів, які стояли поруч із ними у найважчі хвилини життя країни. І, сподіваюся, що тим, хто "перефарбовувався", працював на благо Партії регіонів, виборці дадуть належну оцінку на виборах.

"Більшість гралася в політику"

Ігор УРСУЛЯН, позафракційний депутат:

Чим відзначилась Чернівецька міськрада шостого скликання


- Великим досягненням цього скликання було те, що депутати нарешті затвердили Генеральний план Чернівців. Це рішення депутати "мусолили" практично 15 років.

Не вдалося міськраді дійти до того, щоб депутати не роздавали "наліво-направо" земельні ділянки під індивідуальну забудову. Хочеться, аби цей процес відбувався тільки через аукціони. З огляду на військову ситуацію в країні, такі винятки можна було б робити для учасників АТО, яких держава зобов’язується забезпечити землею під будівництво.

Якщо оцінювати роботу депутатів за п’ятибальною шкалою, то впевнений, що тут слід ставити "трієчку". Адже 80 відсотків моїх колег із депутатського корпусу більше гралися в політику, ніж займалися питаннями, заради яких їх громада делегувала в сесійну залу.

"Працювали за принципом "Чим гірше, тим краще"

Олександр МАДЕЙ, позафракційний депутат:

Чим відзначилась Чернівецька міськрада шостого скликання


- Я зайшов у міськраду в останній рік роботи цього складу. Тоді важко було говорити про ефективність, оскільки відчувалося наближення чергових місцевих виборів. Якщо не брати до уваги тривалість засідань (а останнім часом вони відбуваються по два-три дні), у більшості випадків рішення ухвалювались після значних суперечок. Замість того, щоб ламати списи довкола питань, хто з депутатів чиї інтереси лобіює, варто було би сконцентруватися на роботі.

Після того, як чернівчани обрали мером Олексія Каспрука, у депутатів була можливість спробувати забути про приналежність до певних груп і налагодити співпрацю на користь громади міста. Але обранці цим не скористалися - занадто великими були їхні запити.

Останні два роки роботи ради - це був період, коли ламалася система. Чимало депутатів визначалися, де вони і з ким. Багатьом доводилося переосмислювати свою приналежність до тієї чи іншої політичної сили. Були спроби окремих колег внести деструктив у роботу міськради за принципом "Чим гірше, тим краще". Можливо, це робилося з метою довести, що міський голова не може впливати на процеси у місті. Хоча, на мій погляд, у тих умовах, які склалися в місті і державі, Каспрук із роботою більш-менш впорався.

"Перед виборами знову кинуться допомагати місту"

Ігор БУРКУТ, політолог:

Чим відзначилась Чернівецька міськрада шостого скликання


- Я негативно оцінюю роботу цієї міської ради. Замість того, щоб займатися містом, депутати весь час гралися в політичні ігри. Міняли мера, займалися поділом комунальної власності… Якби йшлося про те, кого з них обирати повторно, то більшість їх довела свою нездатність працювати. Водночас окремі депутати справді займалися корисними справами. Гадаю, зараз перед виборами всі депутати кинуться ремонтувати дороги, допомагати школам і садкам, облаштовувати дитячі майданчики. Але чи купляться виборці знову - це вже риторичне питання.

Гадаю, міську раду потрібно різко оновлювати, адже ми вступаємо в нову епоху, коли буде створено Чернівецьку територіальну громаду. І тоді нарешті буде механізм, який дозволив би виборцям контролювати роботу тих, кого вони обирають.

Микола КОБИЛЮК
Редактор: Микола Кобилюк
28-08-2015, 12:03
Коментарів 0 Переглядів 2 140

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.