RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

У Валяві на Кіцманщині добре жнивують і заготовляють насіння для наступної сівби

Кореспондент molbuk.ua побував в одному із господарств, де зараз тривають жнива. Жнивують до пізнього вечора, бо дорога кожна година.

Була передобідня пора, коли ми завітали в урочище "Ізвори", що належить товариству "Валявське" на Кіцманщині. Ще здалеку побачили вантажні машини, повні зерна, які курсували в напрямку току. Віддалік знімали куряву два потужні комбайни.
Комбайнери обідають й вечеряють прямо на полі

– Це німецькі "Клас лекстон 560". За день порають до 45 гектарів зернових, – каже Володимир Захарюк, головний енергетик господарства, зять засновника "Валявського" покійного Василя Івасюка, який був відомим аграрієм на Буковині. Нині його справу продовжують дві дочки з чоловіками. – Жнивуємо до пізнього вечора, бо дорога кожна погожа година. Комбайнери обідають й вечеряють безкоштовно прямо на полі, а ті хто працює на двох токах, лише обідають, бо у них режим роботи інший.

Нині жнивують два екіпажі в складі Володимира Колісника, Миколи Нечая, Віталія Ігнатюка та Олександра Королюка. Хлопці – досвідчені механізатори, мають не один рік виробничого стажу.

Зерно від комбайнів возять чотири "МАЗи". Водії теж не новачки на жнивах.

– Я з восьмого класу жнивую, знаю кожне поле, – розповідає 67-річний Василь Кирстя. – Рік на рік не схожий, але останніми роками в нашому господарстві збираємо непоганий урожай. Бачите, колос гарний, важкий, на пшеничних угіддях ніде бур’яну не побачите. Це явна ознака того, що буде й відповідний урожай. Значить, будемо з хлібом.

– Імпортна збиральна техніка зручна в обслуговуванні й майже без втрат косить зернові, – додає Валерій Рокоче, водій. – Жнивуємо інтенсивно, бо наші поля часто заливає дощами, а це негативно впливає на весь комплекс польових робіт. Ледь підсохло – і ми вже в полі.

Аналогічної думки й інші два водії – Василь Самотюк та Віктор Ісак. Їхні автомобілі справні й захищені від втрат збіжжя.

Кипить робота й на току господарства, де облік зерна веде керівник товариства Яна Дуп’як. Під навісом бачимо купи чистого відбірного збіжжя – тут порядкує Василь Чередюк. Чоловік допомагає розвантажувати машини, підгортає урожай.

– Мали 68 гектарів ячменю, вже всю площу впорали, урожайність – 51 центнер з гектара, зібрали 340 тонн зерна, – ділиться пані Яна. – Добре видає на круг і пшениця, яка знаходиться на 695 гектарах, наразі її вже скошено на 200 гектарах. Сподіваємось, що при належних погодних умовах жнива завершимо через два тижні.

На одному з ланів, де росте кукурудза на зерно, зустріли й заступника директора "Валявського" Андрія Дуп’яка та керівника тернопільського представництва фірми "Украгроком" Анатолія Енгельберга. Обидва оглядали стовбури рослин, які зазнали деяких ушкоджень від недавного шквалу.

– Град був такий, як куряче яйце, збив вщент 90 гектарів ріпаку, – зітхає Андрій Іванович. – Частково град побив і пшеницю, але це не вплине на виплату за оренду земельних паїв. У цілому ж урожай гарний, і заслуга в цьому фахівців "Украгрокому", які знають толк як в насінні, так і в забезпеченні та правильному внесенні добрив та засобів захисту рослин.

– Щоб був гарний урожай, потрібно застосовувати сучасні технології вирощування сільгоспкультур, – додає Анатолій Енгельберг. – Ми не боїмося експериментувати, наші агрономи беруть зразки грунтів й визначають, що, де й коли сіяти. Тобто технічний супровід рослинництва у нас триває весь рік. Маємо високоякісне насіння, добрива, приміром, створили власну торгову марку такого засобу захисту рослин як "Грінфорт".

Наостанок ми заглянули й на територію насіннєвого току, де працює зерноочисна установка Обслуговують її сім осіб на чолі з оператором Ярославом Волшуковим.

– Треба заготовити 260 тонн якісного насіння під осінню сівбу, – каже Одарка Руснак, кавалер ордена Святої Ольги, пенсіонерка. – Збіжжя зберігаємо в пристосованому приміщенні, несортове насіння вибраковуємо.

– Власники паїв торік отримали по 800 кілограмів зерна, цукор, задовольняє нас і нинішня оплата, бо керівництво товариства дбає про людей, за що ми йому і вдячні, – говорить Зірка Миронюк, колишня працівниця польової ланки. – Тому ми, хоча й перебуваємо на пенсії, приходимо на тік і допомагаємо господарству. Буде урожай у нього, буде і в нашій коморі.

Як нам повідомили в департаменті агропромислового розвитку ОДА, в області ранні зернові вже обмолочено на 53,1 тисячі га з 65,7 тисячі, намолочено майже 232 тисячі тонн зерна, урожайність – 43,6 центнера з гектара.

Офіційно

Володимир Костюк, начальник управління агропромислового розвитку Кіцманської РДА:
– Станом на 28 липня в нашому районі агроформуваннями повністю зібрано озимий ріпак – на 1056 гектарах при урожайності 20 центнерів з гектара, та озимий ячмінь – на 1300 гектарах, гектар видав по 47,6 центнера зерна. Що ж стосується озимої пшениці, то з 4765 гектарів вже звільнено від хліба 2552 гектари. Урожайність – 50,1 центнера з гектара. Наближається до завершення й збір ярого ячменю: впорано 477 гектарів з 677. Урожайність – 44 центнери. Урожайність ранніх зернових – на рівні минулого року.

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)

На Буковині активно збирають урожай зернових (ФОТО)
Редактор: vitaliy
1-08-2015, 14:42
Коментарів 0 Переглядів 3 037

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!