RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кладовища у Чернівцях можуть стати заповідниками

У Чернівцях кладовища на вул. Зеленій хочуть зробити заповідниками.

Про це йшлося на засіданні громадської консультативної ради з питань охорони культурної спадщини.

Наразі йдеться про присвоєння некрополю на Зеленій статусу історико-культурного заповідника. Для цього треба оформити документи, здійснити наукові дослідження поховань. Із міського бюджету виділили 50 тисяч гривень на наукові дослідження єврейського цвинтаря, які здійснював Київський інститут пам’яткоохоронних досліджень.
Заважають стихійні ринки навколо цвинтарів

– Три поховання вже занесені до переліку пам’яток історії: меморіал Голокосту, могили відомого байкаря Еліезера Штейнбарга і видатного громадського діяча Бенно Штраухера. Ми пропонуємо внести до цього переліку ще три об’єкти, – розповів київський науковець Ігор Сьомочкін. – На жаль, більшість поховань залишаються непоміченими. Цьому заважають забудови та стихійні ринки, які є навколо цвинтарів. Вони перекривають стіною центральну частину Чернівців з тим, що є продовженням міста".
Якщо цвинтарі стануть заповідником, то тут заборонять нові поховання. Члени ради запропонували винести це питання на сесію міськради, щоб передбачити у бюджеті кошти для некрополя, залучити до досліджень студентів історичного факультету ЧНУ.

Громадська рада не дала дозвіл на реконструкцію квартири під магазин "Кулінарія" з облаштуванням окремого входу в будинку №26 на вулиці Шевченка. Автор проекту Тетяна Телекі запропонувала або опустити рівень тротуару на 17 сантиметрів, або облаштувати сходи за рахунок тротуару.

– Не можна чіпати старе місто. І ламати по-варварськи те, що збудували попередники, – заявив будівельник Василь Мороз. – Треба бути справжніми чернівчанами.
- Облаштування окремих входів до будинків, які є пам’ятками архітектури, заборонено автоматично, – запевнила начальник відділу охорони культурної спадщини міськради Олена Пушкова. – Якщо опустити тротуар на 17 сантиметрів, то тут буде яма.

Член ради Ілля Хочь запропонував припинити перебудови та добудови з облаштуванням входів в історичній частині міста та ухвалити на сесії міськради відповідне рішення.

"Сесійна заборона нічого не вирішить, – запевнив мер Олексій Каспрук, який прийшов на засідання ради. – Тоді ми взагалі не зможемо розвиватися. Є відповідний механізм. Треба приймати зважені рішення щодо кожної реконструкції. І обов’язково потрібні дозволи відділу охорони культурної спадщини та громадської консультативної ради".

Голова громадської консультативної ради Олексій Черновський запропонував реорганізувати відділ охорони культурної спадщини міськради в управління збереження історичного середовища з відповідними повноваженнями та збільшенням кількості працівників.

З історії кладовищ
Християнське та єврейське кладовища на тодішній вулиці Цвинтарній офіційно заснували у 1866 році. Перші поховання там зафіксували ще у першій половині ХІХ століття. План розміщення кладовища розробив інженер Реллі. Там покояться відомі громадські, політичні, військові, релігійні діячі, письменники, митці, вчені, звичайні городяни.
На території християнського кладовища виявили майже 1400 надгробків, а на єврейському – майже 10 тисяч, які мають історичну і мистецьку цінність.
Загальна площа кладовища – понад 35 гектарів.
Редактор: vitaliy
16-05-2015, 11:43
Коментарів 0 Переглядів 2 600

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.