RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як оформити субсидію

Якщо не отримали бланки, їх можна роздрукувати з урядових сайтів

Уже чимало буковинців отримали два аркуші для оформлення субсидій. На одному – заява і декларація, на іншому – інструкція, як правильно їх заповнити. Втім, незважаючи на детальні роз’яснення, мало кому відомо, що із цими паперами робити далі.

До редакції надійшло багато запитань з приводу оформлення субсидій. Їх ми адресували Ользі АНДРІЄВІЙ, начальнику відділу соціальної інтеграції інвалідів та соціальної підтримки населення департаменту соцзахисту ОДА.

– Що робити з отриманими паперами? Як краще: нести їх до управлінь чи надіслати поштою?

– Разом із бланками заяви та декларації громадяни отримають на окремому аркуші інструкцію щодо їхнього заповнення та довідник із номерами телефонів підрозділів з питань соцзахисту населення. Якщо є запитання, можна звернутись за тими номерами телефонів.

Заповнені бланки можна подати особисто підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем реєстрації (орендарі за місцем проживання). Аркуш з інструкцією залишіть у себе, а заяву з декларацією також можна надіслати поштою підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі за місцем проживання). У сільській місцевості зазначені бланки приймають уповноважені особи сільських та селищних рад.

Якщо з якихось причин бланки не дійдуть до отримувачів субсидій або будуть зіпсовані при заповненні, їх можна роздрукувати самостійно із сайту мінсоцполітики, департаменту соціального захисту населення ОДА, райміськуправлінь соцзахисту або звернутись до управлінь соціального захисту за місцем реєстрації (у сільській місцевості до уповноважених представників сільських або селищних рад).

– Чи можна звернутися за субсидією пізніше у червні-серпні-жовтні?

- За новим порядком, призначення субсидії почнеться з 1 травня 2015 року. Але звертатися можна у будь-який час – хоч у червні чи жовтні, тоді субсидію буде призначено на рік – з червня до наступного червня, з жовтня до жовтня. Слід пам’ятати, що у разі звернення із заявою на призначення субсидії протягом двох місяців з початку опалювального періоду (з дати зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги), як виняток, субсидія призначається з початку опалювального періоду (з місяця в якому відбулися зміни).

Особам, які отримували житлову субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 років, субсидія у травні призначається без звернення, але, враховуючи підвищення цін і тарифів у квітні, з квітня 2015 року.

– Чи можуть пільговики розраховувати на субсидію?

– Житлові субсидії призначаються, виходячи з вартості житлово-комунальних послуг з урахуванням пільг, які надаються згідно чинного законодавства.
Умови призначення субсидії для осіб, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, не відрізняються від умов отримання субсидій для інших осіб.

– Чи вказувати державні допомоги у декларації?

– Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати (допомоги при народжені (усиновленні) дитини (крім частини, виплата якої здійснюється одноразово), до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, допомоги по безробіттю, а також компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги і мають право на отримання субсидії, у тому числі на підставі рішень комісій, під час визначення сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) (осіб, які фактично проживають), враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

– На сайті Кабміну є калькулятор з приблизними розрахунками субсидії. Можливо, варто перед тим, як заповнювати папери, самому порахувати свою субсидію?

– Зазначений калькулятор є також і на сайті мінсоцполітики, департаменту соціального захисту населення ОДА. За допомогою такого калькулятора можна визначити орієнтовний розрахунок розміру субсидії. Однак слід пам’ятати, що такий розрахунок є попереднім та не охоплює всі критерії, що враховуються при призначенні субсидії. Для остаточного визначення права на отримання субсидії рекомендуємо звернутись до підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації.

– На що звернути увагу при заповненні заяви та декларації? Як описувати свої доходи?

– Насамперед необхідно розбірливо заповнювати документи, обов’язково вказати контактний номер телефону для оперативного вирішення питань, які можуть виникнути. Особливу увагу необхідно звернути при заповненні декларації. Вказати всі види доходу зареєстрованих осіб (фактично проживаючих). Доходи має зазначати кожен окремо за попередній календарний рік (12 місяців 2014 року) без урахування податку з доходів фізичних осіб із зазначенням установи, підприємства, де отримується дохід.

Якщо особа працездатного віку не працювала, то необхідно так і зазначити, що не працювала, якщо працювала впродовж 2014 року певний період, то вказати з якого періоду по який працювала, і в якій установі працювала. Також необхідно зазначити інформацію про особу, яка здійснила одноразову купівлю майна або оплату послуг впродовж 12 місяців перед зверненням на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень.

– Як людина дізнається, чи має вона право на субсидію та в якому розмірі?

– Громадянин, який звернувся із заявою про призначення субсидії, отримає повідомлення, чи нарахована йому субсидія на житлово-комунальні послуги, чи ні. У повідомленні буде зазначено, на який термін надається субсидія, її розмір, а також розмір обов’язкової плати. Крім того, щомісяця до організацій-надавачів послуг надаються списки громадян, яким нараховані субсидії, розміри субсидій та обов’язкової плати.

– Який дохід включається для працездатної особи, яка не працює?

– Для працездатних осіб, середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді. У 2014 році такий розмір становив 1218 гривень.
Для студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів та осіб, призваних на строкову військову службу, у разі відсутності доходів не враховуватиметься дохід на рівні прожиткового мінімуму.

Далі буде

Свої запитання надсилайте на e-mail редакції: mail_mb@molbuk.cv.ua або за тел. (0372) 58-94-55.

Ліна НАГІРНЯК
Редактор: Микола Кобилюк
17-04-2015, 16:49
Коментарів 0 Переглядів 6 587

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.