RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В ЄС – не рай, а тяжка праця й економія

Замість доріг з ямами – "глянцеві". Замість звичайних електролампочок на вулицях – "економки" та ще й оснащені сонячними батареями. Це перші враження від містечка Ясси в Румунії, яке знаходиться за 200 кілометрів від Чернівців.

Із румунського міста Ясси до Буковини подати рукою, але порядки та благоустрій там зовсім інші. Ті, хто з часів "совка" насміхався із цієї країни, тепер може кусати собі лікті: сусіди випереджають нас у розвитку приблизно на років п’ять. Завдяки вступу до ЄС.

Кореспондент "МБ" два дні перебував у Яссах та бачив, як живеться румунам у Євросоюзі.

Румунія живе в режимі економії

"Do you speak English?", – відразу після приїзду в готель виходимо на вулицю і запитуємо двох студенток, які прогулюються нічним містом. Запитуємо, де найближчий супермаркет. Одна з дівчат відповідає англійською, жестикулюючи руками в напрямку магазину. Вона приїхала сюди з Туреччини і навчається у медичному університеті. Інша студентка постійно мовчить. Наприкінці запитує, теж англійською, звідки приїхали ми. Кажемо, що ми з Чернівців.

– Так би відразу. А я родом із Сум, – каже, зареготавши, дівчина.

– То Крим – це яка країна? – жартуємо з нею. Дівчина відповідає правильно.

Англійську тут добре знають і працівники супермаркетів, і таксисти, і навіть двірники. Школярів посилено навчають англійської ще з перших класів. Водночас дається взнаки багатокультурність міста – навчатися до Ясс приїжджають чи не з усіх країн Європи.

В ЄС – не рай, а тяжка праця й економія


Ясси – місто студентське. За два дні на вулицях ми не зустріли жодної людини похилого віку. Кажуть, що протягом останніх кількох років більшість чоловіків та жінок середнього віку покинули рідне містечко у пошуках кращої долі за кордоном – найчастіше в Італії.

Ціни в Румунії значно вищі від українських. Якщо за звичайний буханець хліба ви тут заплатите приблизно шість гривень, то за м’ясо, ковбаси, сири та рибу доведеться заплатити значно дорожче, ніж в Україні. Палку ковбаси "Докторської" в супермаркеті ми придбали приблизно за 60 гривень. Дволітрова "Пепсі-кола" – 30 гривень. Шматок твердого сиру – 100 гривень. Українцям до Румунії краще їздити зі своїми цигарками – тут вони від 14 лей (трохи більше 91 гривні).

В ЄС – не рай, а тяжка праця й економія


Все місто та й напевно вся країна живе в суворому режимі економії. Вечірні вулиці добре освітлені, але не такими яскравими ліхтарями, як у нас. На кожному стовпі – енергозберігаючі лампочки, що під’єднані до сонячних батарей.

На рецепції в готелі клієнтам видають спеціальні пластикові електромагнітні картки – лише ними можна відчинити двері номерів. Щоб увімкнути світло чи телевізор у номері, потрібно всунути цю картку в спеціальний отвір поблизу дверей. Щоразу, коли ви покидаєте номер в готелі, електрика і водопостачання автоматично вимикаються.

В ЄС – не рай, а тяжка праця й економія


Харчування в румунському ресторані теж досить економне. Годують смачною картоплею, смаженим м’ясом, сирами та овочами, однак невеликими порціями. Традиційно гостей перед обідом пригощають маринованим перцем із потертою маринованою капустою – незвична страва, схожа за смаком до квашених овочів, отримала від української делегації назву "перцешор".

Звичайні румуни покращень від ЄС не відчувають

Румунам добре відома ситуація в Україні без фальші. Під час нашого спілкування з місцевими мешканцями люди цікавились подіями на Сході. Звісно, російська пропаганда дісталася і цієї країни. Проте її значно менше, ніж в самій Росії. Із 200 телеканалів, які транслюються по місцевому кабельному телебаченні, ми нарахували вісім українських та два російські – ОРТ і "Россия 24".

Про війну в Україні румунське телебачення говорить більш-менш об’єктивно. Увечері ми навіть натрапили на двогодинну телепередачу, присвячену подіям на Сході – про них розповідав посол України в Румунії Теофіл Бауер. Ведучий жорстко критикував поведінку Путіна, а глядачам демонстрували жахливі кадри дій терористів.

Та попри стрімкий розвиток країни, самі ж румуни не вважають економічний та соціальний стан своєї країни досконалим.

В ЄС – не рай, а тяжка праця й економія


– Чесно, сказати, що після євроінтеграції ми почали жити краще, не можу, – каже Віктор ГРИГОРЧУК, голова Ясської філії Союзу українців в Румунії. – Звичайні люди покращень не відчувають, тому нині чимало румунів виїхали за кордон на заробітки. Рівень життя трохи став кращим, ближчим до європейського. Але не настільки, як ми сподівалися.

– Після того, як ми увійшли в Євросоюз, зрозуміли, що ми там неконкурентоспроможні, – каже екс-міністр економіки та фінансів Румунії Варужан Возганян. – Я помітив, що набагато важче бути бідним у середині Євросоюзу, ніж поза ним. Голодна Румунія в ЄС повинна сидіти з іншими країнами за накритим столом, але не торкатися їжі. Європейський стіл справді багатий, але навіть якщо тобі знайдуть за ним місце, то зовсім не обов’язково дозволять їсти. Ти хотів за стіл? Тебе пустили. Сиди, ковтай слину, худни.



Скільки коштує подорож до Румунії

Дорога до Ясс – 200 грн.

Готель із дворазовим харчуванням – 1500 грн/доба

Обід – 100 грн.


Микола КОБИЛЮК
Редактор: Микола Кобилюк
2-04-2015, 10:29
Коментарів 0 Переглядів 5 014

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.