RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На хитрого сусіда – скарга до податкової


Наталя БАЛЬОН, начальник відділу взаємодії із громадськістю ДПІ у місті Чернівці розповіла molbuk.u про те, що податківцям виявляти осіб та підприємства, які ухиляються від податків, допомагають ображені клієнти.

-Так, у 2013 році до податкових органів надійшло кілька заяв на підприємства, які виплачують зарплату в конвертах. Офіційно показують лише мінімальну зарплату. Тож і відрахування, які є соціальною гарантією громадянина, є також мінімальними. Коли люди виходять на пенсію і отримують мінімальну суму, починають скаржитися. Тоді вже, на жаль, пізно щось змінювати.

Звісно, люди скаржаться не від хорошого життя. І часто пишуть заяви, які мало що змінять для самої людини, але бодай "насолити" кривднику їм вдається.
Безпідставно ми не можемо піти на перевірку. А офіційна заява громадянина є підставою для того, щоб перевірити конкретного платника податку. Тому заяви громадян ми вітаємо.

Але закликаємо це робити не для того, щоб когось покарати, а щоб змінити ситуацію на краще.
Сьогодні законодавство дозволяє працювати неповнолітнім. І часто недобросовісні працедавці використовують їхню працю. Під виглядом випробувального терміну беруть на роботу без укладання угоди. Якщо на конкретному підприємстві таке відбувається постійно, то виникає до керівництва низка запитань. Так, до податкових органів надійшли заяви обурених батьків, працю їхніх дітей використали роботодавці безоплатно. Рекомендуємо, щоб батьки самі потурбувалися про умови праці своїх дітей.

-Чи правда, що чернівчани скаржаться до податкової на сусідів-квартирантів?

-Про квартирантів і справді часто сигналізують пильні сусіди. Зазвичай це пенсіонери, літні люди, яким заважає галас веселих студентів, які винаймають житло. І таких випадків стало більше.
Якщо минулого року надійшло до податкових органів 23 подібні скарги, то за два неповні місяці 2013 року – вже 11 заяв.
Також скаржаться й ображені квартиранти.

– Лише у лютому до податкових органів написало заяви кілька осіб, які винаймали житло у Чернівцях. У двох випадках батьки написали заяви на господарів квартир, які образили їхніх дітей-квартирантів. Наприклад, орендарі розплатилися з господарем, а той їх виселяє, бо домовився з іншими клієнтами або підвищив квартплату без попередження. Квартиранти не мають змоги сплачувати великі суми, тож змушені шукати інше жило. Захистити себе законним шляхом не можуть, бо немає офіційної угоди. І якщо не вдається вирішити спірне питання полюбовно, ображені намагаються "насолити" кривдникам.
Виявляється господарі житла за рахунок квартирантів часто намагаються оновити своє помешкання, наприклад, замінити сантехніку, встановити нові замки тощо.

– Одна жінка нещодавно скаржилася нам, що господарі, крім плати за оренду, щоразу просили з них більше коштів на різні потреби. Дедалі більше і більше. Тому, коли квартиранти знайшли інше житло й відчули себе незалежними, тоді й почали шукати управу на таких нахабних власників. Тому пишуть заяви у податкову.
На перевірку ми маємо право йти без попередження, якщо є офіційна заява. Якщо у цій квартирі вже мешкають нові квартиранти, ми беремо пояснення у них, долучаємо до справи документи, які свідчать про сплату рахунків за житло за попередній період. Таким орендодавцям, як правило, не вдається ухилися від відповідальності.

-Чернівчан, які здають житло в оренду, не важко знайти, адже більшість з них дають оголошення.

-Так, оголошення про оренду житла читають не лише клієнти, але й працівники податкових органів. Крім того, звертаємо увагу всіх власників житла, які мають намір здавати в оренду свої квадратні метри: щоб виявити орендодавців, податківці самі "винайматимуть" житло як молода сім’я чи студенти.

Довідка

Податок з оренди квартири – 15 відсотків

– Щоб здавати власне майно (квартиру або кімнату) в оренду, не обов'язково реєструватися приватним підприємцем. Цей вид діяльності може здійснювати фізична особа як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця підприємцем, – каже заступник начальника ДПІ у місті Чернівці Сергій ЛЄСНІК. – Громадяни, які здають квартири або кімнати, повинні подати за підсумками року декларацію і самостійно нарахувати і сплачувати податок на доходи фізичних осіб щокварталу впродовж 40 календарних днів.

Наприклад, людина отримала за місяць прибутку з оренди умовно 1000 гривень. Із цієї суми вираховує 15 відсотків. За місяць треба сплатити 150 гривень, а за квартал – 450.
Редактор: Lina
22-02-2013, 19:17
Коментарів 0 Переглядів 28 583

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.