RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Економлять навіть... на хлібі

Люди економлять на найголовнішому – на харчах. У цьому ми переконалися, побувавши на Калинівському ринку і в магазинах міста та поспілкувавшись із покупцями та продавцями.
За словами продавця кондитерських та хлібобулочних виробів Людмили, навіть хліб люди купують якнайдешевший.

– Колись купували по дві-три хлібини, тепер одну, і ту – дешеву, – зізнається жінка. – А про випічку вже й не кажу. Торти та рулети стали розкішшю. Їх купують хіба що у святкові дні. Що вдієш, людям не вистачає грошей навіть на хліб...

– Почав продавати рибу 3 лютого, – розповідає підприємець Олег ЧОРНЕЙ. – І одразу ж зіткнувся з труднощами – виручкою. Після свят торгівлі майже немає. Покупці просять зважити по одній-дві рибини.

Помітив зменшення попиту на ковбасу та сир і підприємець Ісмаїл.

– Дуже зменшилася кількість покупців, – стверджує чоловік. – Тих, хто купує, цікавить тільки найдешевша ковбаса. Дорогу може дозволити собі лише "енна" кількість людей. Покупці переважно просять їм зважити по 200-300 грамів. Навіть виробники ковбас почали розфасовувати їх у менші упаковки – приблизно по 500 грамів (раніше палка ковбаси важила 700-800 грамів).

А голландський сир, за словами Ісмаїла, взагалі став делікатесом. Його купують тільки "добре одягнені" люди. Та їх мало.

Продавець фруктів Ольга мало не плаче:

– Стою на ринку від ранку, і досі не було жодного покупця. Звісно, на чому ж економити, як не на десертах, фруктах? В інші дні фрукти купують також лічені люди. І ті – по кілька мандаринів, лимонів чи апельсинів. А колись брали кілограмами... Розумію людей: усе дорожчає, а зарплати і пенсії майже не змінюються.

Не скаржаться на брак покупців продавці овочів, олії, молока, курячого м’яса.

– Ціни на курятину трохи знизилися, – говорить підприємець Лілія ЛИСЯК. – Тому попит на неї є. За спостереженнями, для домашніх улюбленців люди купують більше курячого м’яса, ніж собі. Тому відходи і кістки з курятини розходяться вмить, а філе залишається.

– Продаю майонез, олію, чай, каву, – розповідає підприємець Андрій ГОТКОВ. – Причому ставлю невисоку націнку до закупівельної ціни – лише 3-5 відсотків. Тому і покупці є. Їсти ж людям треба. Вони обмежують себе більше в одязі та взутті.

За словами підприємця і продавця Наталії ПРОДАН, ціни на овочі останнім часом не зростали, тому на них громадяни не економлять:

– Вирощую овочі на власній ділянці у селі Грозинці, що на Хотинщині. Закуповую тільки помідори та огірки – для асортименту. Тільки їх люди купують по кілька штук.

Не обмежують себе буковинці й у молочних продуктах та яйцях. Їхня вартість на Калинівському ринку приблизно 10 гривень за 1,5-літрову пляшку молока, 25 гривень за літрову банку сметани, 20 гривень за кілограм сиру, 1,5 гривні за куряче (домашнє) яйце.

– Прийшла сюди вперше разом зі своєю односельчанкою Марією Жолонською, – зізнається мешканка Новоселицького району Олександра ГУЦЬКА. – Я пенсіонерка. Донька не працює, бо виховує дочку Ніколетту. Зять теж не може знайти роботу. Вирішила приторговувати молоком. Рятуємося харчами власного виробництва – м’ясом, молоком, овочами. На все не вистачило би грошей.

– Завдяки нашій владі практично не купую продукти, – зізнається сторожинчанин Михайло. – Немає за що. Вдома доїдаю картоплю, яку купили ще за старою ціною. М’ясо та ковбаса так подорожчали, що купую тільки найдешевші сорти – із соєю. І ті – по 200-300 грамів. Гречку та борошно нині також ніде не купиш. Так живе нині більшість українців. Це помітно навіть із того, що у магазинах та на ринках немає черги.

"Вранці – чай, на обід – чекай,
а ввечері – так лягай"


У чернівецьких продуктових магазинах вранці відвідувачі – переважно старші люди, матусі з маленькими дітьми. Продавці розповідають, що люди, порівняно з минулими роками, й справді почали купувати менше продуктів.

– Багато старших людей нарікають на те, що все подорожчало, – каже продавець продуктового магазину Жанна. – Часто купують половинку найдешевшого хліба. Навіть просять четвертинку, але ми такими порціями хліб не продаємо. Запитують про гречку, але у нас її немає і невідомо, коли буде. Так само є попит на борошно, якого наразі також немає в продажу. Проте невдовзі з’явиться.

У відділі алкоголю продаж не зменшився – ця продукція поки що не подорожчала.

– Продаж алкоголю не знизився, – стверджує продавець Ірина. – Хто раніше вживав спиртні напої, той і надалі продовжує це робити.

А ось на городині та заморських фруктах народ почав економити.

– Люди купують усього потроху, – розповідає продавець Наталія. – Якщо раніше брали кілограмами, то тепер – по дві-три штучки: трохи цибулі, моркви, буряків, бананів.

До магазину заходить бабуся з торбинкою. Підходить до кожного продуктового відділу і подовгу розглядає продукти. Купила два яйця, поклала в торбинку і пішла до виходу.

– Більше яйце віднесу синові в лікарню, а менше сама з’їм, – каже Катерина Іванівна. – Подорожчання продуктів дуже відчувається. Хліб був по дві з чимось гривні, тепер – понад три. Про сир та ковбасу навіть не мрію. Переважно купую щось молочне на базарі, шукаю, де дешевше. Ось знайома продала мені молоко за вісім гривень. Хочеться гречки, але її нині майже немає, та й ціна дуже висока. Зайдеш до магазину – всього, що там є, хочеться з’їсти. Але грошей на те все немає. Отак подивилася – та й пішла.

– Взяв три булочки і хліб, – відкриває торбинку пенсіонер Микола Іванович. – Вдома зап’ю булочки чаєм – та й усе. Як кажуть, "вранці – чай, на обід – чекай, а ввечері – так лягай". Газ, світло, вода подорожчали. А пенсію не підвищили. Ось до чого нас Азаров довів. Пограбували Україну, залишили тільки тапочки.

– Я діабетик і насамперед купую гречку, олію, крупи, – розповідає пенсіонерка Марфа Василівна. – Запаслася гречкою наперед, бо без неї не можу, хоч вона і дорога. На щастя, маю дачу, де вирощую яблука. А так не знаю, чи змогла би їх собі придбати.

А ось молодше покоління економить на будь-чому іншому, тільки не на продуктах.

– Звичайно, подорожчання продуктів дуже б’є по кишені, – каже молода мама Марина. – Але ми як купували продукти, так і купуємо. Адже у мене дитина, вона має добре харчуватися. Краще собі якогось одягу не куплю.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА, Галина МАРКІВ

Що кажуть виробники
"Обсяг виробництва риби зменшився на третину"

Василь ГАФУ, підприємець,
завідувач ковбасного цеху (Глибока):
– Порівняно з минулим роком, обсяг виробництва та реалізації ковбас в області знизився приблизно на 15 відсотків. І це незважаючи на те, що ціни на нашу продукцію останнім часом не зростали. Хоча не сказав би, що дорожчі ковбаси почали купувати рідше...

Водночас виробники хлібобулочних виробів, консервованих продуктів та дистриб’ютори питної води стверджують, що попит на їхню продукцію не зменшився

Надія ТОЛСТОЛІТКО, головний економіст "Чернівецького хлібокомбінату":
– Виробництво хлібобулочних виробів та випічки, порівняно з минулим роком, зросло приблизно на сім відсотків. Нині обслуговуємо приблизно 500 контрагентів (приватних підприємців та підприємств, бюджетних установ). Їхня кількість стабільна – тих, хто відмовляється замовляти нашу продукцію, замінюють нові клієнти.

Володимир КОМАР,
директор ВАТ "Буковина-продукт":
– Якщо порівнювати 2009 та 2010 роки, то торік обсяг проданого товару на товаристві зріс на мільйон гривень. На 20-30 відсотків збільшився у січні обсяг реалізації нашої продукції, в асортименті якої є приблизно 60 найменувань. Найчастіше люди купують повидла, соки (зокрема березовий), консервовані огірки та помідори.

­ В’ячеслав КОРЧАГІН,
комерційний директор
ТОВ "Галс-2000":
– Останнім часом зріс попит на дешеву рибну продукцію. Замовники частіше закуповують кільку пряного посолу, оселедець. Щороку в лютому зменшується обсяг виробництва, але не так суттєво, як цьогоріч. Хоч кількість замовників залишилася така сама, як була, але виробництво зменшилося в середньому на 30 відсотків.
22-02-2011, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 2 098

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.