RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

22 січня Україна відзначатиме День Соборності, а 29-го вшанує героїв бою під Крутами. Кореспондент "МБ" цікавилася, що знають про це чернівецькі школярі та чи не змінилося трактування у підручниках цих тем за нової влади.

– Тоді було проголошено Акт Злуки між УНР та ЗУНР. Метою об’єднання був подальший розвиток України як самостійної держави, – каже учениця 11 класу гімназії №4 Тетяна ЛУПУЛ. – Ця дата нині символізує цілісність України.

– 1990 року відзначали 71 річницю проголошення Акту Злуки. Тоді, 21 січня, був "живий ланцюг" між Львовом та Києвом. Моя бабуся Стефанія брала участь у "живому ланцюзі", – говорить 11-класник Богдан ПРОЦЮК.

– Для українського народу проголошення Акту Злуки було великим святом. Адже українці довго чекали на від’єднання України від Росії. Хоч незалежність України тоді тривала недовго, але це була визначна подія, яка свідчила про спроможність українського народу захистити себе, – зазначає 11-класник Вадим БУЗЯК. – Відзначення Дня Соборності свідчить про те, що боротьба за незалежність була немарною.

Дев’ятикласник Роман КУШНІР щороку бере участь в олімпіадах з історії:

– Бій під Крутами був одним із ключових моментів в історії. Українці показали своє прагнення до створення незалежної держави. Проти п’ятитисячного війська Муравйова виступили 500 молодих українців, серед яких були 300 студентів військового училища. Хоч українці й зазнали поразки, загиблі відстояли права українського народу.

– Як на мене, у теперішніх підручниках з історії ці теми подано досить добре, – каже вчитель історії гімназії №4 Наталія СИВАК. – Але, на жаль, не все залежить від нас. За сучасних політичних умов відбувається інше трактування подій наці­онально-визвольного руху. Гадаю, бачення подій із наступу більшовиків та включення України до більшовицької держави, міжвоєнний період, закінчення Другої світової війни, радянський період в історії України до проголошення незалежності і навіть сучасний період, включаючи події Помаранчевої революції, зазнають змін.

Директор ліцею №2 Андрій СІГІТОВ каже, що змінені підручники з історії для 11 класу ще не надійшли, зате учні 10 класу вже користуються новими виданнями:

– У підручнику з історії для 10 класу, де саме вивчають період національно-визвольних змагань початку ХХ століття, суттєвих змін у трактуванні проголошення Акту Злуки чи бою під Крутами немає. Останні п’ять років ми багато уваги приділяли цим питанням. Проводимо тематичні вечори до Дня Соборності, конференції та виховні години, присвячені питанням націо­на­льно-визвольних змагань, зокрема і бою під Крутами. Немає вказівки, яка забороняла б нам це робити. Тему становлення української державності не оминаємо ні на уроках історії, ні правознавства. 
Ольга ГНІДАН

З історії

 День Соборності України. Це свято відзначають щороку з 1999 року 22 січня – у день проголошення 1919 року Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
Акт Злуки України оприлюднили 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі. Документ підписали лідери УНР і ЗУНР. Це державне свято символізує єдність українських земель.
 Бій під Крутами. Відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва. Бій тривав п’ять годин між п’ятитисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами і 200 учнями гімназій, які захищали підступи до Києва. У березні 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним. 
20-01-2011, 12:14
Коментарів 0 Переглядів 1 989

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.