RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

128 ДТП на Буковині через нетверезих водіїв: чому не бояться сідати за кермо п’яними


За водіння у стані сп’яніння патрульними Чернівецької області з початку цього року складено 1291 протокол. За 11 місяців сталося 128 ДТП за участі нетверезих водіїв.

Чому наші водії не бояться сідати за кермо п’яними і чому нікого не лякають штрафи від 10 до 40 тисяч гривень?

У публікації "МБ" досліджували тему.



Щоби це зрозуміти, переглядаємо Єдиний реєстр судових рішень. Адже порушників-водіїв виявляють патрульні, вони складають протоколи та направляють їх до суду. Але далі…

З 1 січня по 20 листопада нинішнього року у судах області винесено постанови на 3,6 тисячі протоколів за керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Винними визнано 2,6 тисячі осіб. Отже майже тисяча водіїв, яких затримали п’яними, залишилися без покарання.

128 ДТП на Буковині через нетверезих водіїв: чому не бояться сідати за кермо п’яними


Переглянули десятки постанов судів у Єдиному судовому реєстрі. І вже на четвертій стає зрозуміло, у чому справа. Можна сісти за кермо п’яним, бути затриманим патрульними, але не прийти до суду впродовж трьох місяців і... ви вже ні в чому не винні, жодних штрафів.

Адже, відповідно до ст. 38 КупАП, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше як через три місяці з дня вчинення правопорушення.

Переглядаючи постанови суду в жовтні цього року, не виявляємо серед першого десятка справ жодних штрафів. Судді переважно відправляють справи на доопрацювання або об’єднання справи для надання єдиного державного номеру.



У постановах суду дуже часто зустрічаю формулювання: "…протокол слід направити на до оформлення". А це затягує розгляд справи більше, ніж на три місяці. А тут вже й справу не потрібно розглядати. Іноді суди настільки завантажені кримінальними справами, які потребують першочергового розгляду, що адміністративна справа впродовж трьох місяців до них просто не доходить. Термін завершився – покарання немає.

128 ДТП на Буковині через нетверезих водіїв: чому не бояться сідати за кермо п’яними


Є ще одна хитра схема для водії-порушників, яка знову ж таки описана у Єдиному реєстру судових рішень. "До Першотравневого районного суду м. Чернівці надійшла справа про адміністративне правопорушення відносно особа_1 за ч.3 ст.130 КупАП. Зі змісту протоколу про адміністративне правопорушення вбачається, що 21.01.2019 року о 01 год. 00 хв. в м. Чернівці по вул. Гагаріна, 38, водій повторно протягом року керував транспортним засобом з ознаками наркотичного сп’яніння та відмовився від проходження медичного огляду на стан сп`яніння.

В судове засідання особа_1 не з’явився, хоча своєчасно та належним чином був повідомлений про час та місце слухання справи, суд про причини неявки не повідомив...
Оскільки, на день розгляду справи строк притягнення особа_1 за адміністративне правопорушення, здійсненого 21.01.2019 року, за ст.130 ч.2 КУпАП, до адміністративної відповідальності сплинув, приходжу до висновку, що провадження по справі слід закрити".

От і маємо, що водій двічі сідав за кермо у стані наркотичного сп’яніння – і жодного покарання!!!

Форумулювання "Провадження по справі про адміністративне правопорушення закрити, у зв’язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення" у постановах суду фігурує дуже часто.

Лише на 10-й справі побачили винесення вироку суду із штрафом 10,2 тисячі гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на один рік. Були постанови, коли водіїв штрафували і на 10,2 тисячі гривень, і на 20,4 тисячі. Але є у законодавстві "дірки" – і саме ними дуже часто користуються порушники.


Штрафи

10 200 гривень та позбавлення права керування на 1 рік – якщо водій вперше сів за кермо у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

20 400 гривень та позбавлення права керування на 3 роки – якщо водій вдруге порушив вимоги ст. 130 КупАП.

40 800 гривень та позбавлення права керування на 10 років – якщо водій втретє за рік керував транспортним засобом у нетверезому стані.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
23-11-2019, 22:28
Коментарів 0 Переглядів 2 324

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.