RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)

Днями у Центральному палаці культури відбулася виставка колекції значків і медалей про Чернівці та Буковину історика Юрія Миська. Його колекція налічує понад 800 значків і медалей лише періоду СРСР і незалежної України.

"Зацікавився значками ще у дитинстві, почав збирати, а більше 20 років тому вирішив зосередитися на створенні колекції значків і медалей про Чернівці і Буковину, - розповідає Юрій. – Почав підбирати, обмінювати. Тематика значків про Чернівці теж є різна. Так, наприклад, мене зацікавила тема першого фестивалю "Червона Рута", який відбувався у нашому місті в 1989 році. Думаю, що зібрав всі значки, які були до фестивалю випущені.

Унікальний значок – до 590-річчя міста

– Хто ці значки замовляв і виготовляв?

До певних подій замовляла серії значків влада. Найчастіше на них були стилізовані ворота університету, як найбільш впізнаваний елемент. Але часто до круглих дат замовляли значки підприємства: "Гравітон", "Кварц", "Легмаш", "Електронмаш" та інші. "Ось, наприклад, значок "50 років металообробному заводу". Знаю достовірно, що і виготовляли значки у Чернівцях – на "Кварці", "Легмаші".
До багатьох подій також замовлялися значки. Так, у радянські часи обов’язково виготовляли їх до партійних і комсомольських конференцій. Часто у Чернівцях проводилися якісь з’їзди, іноді навіть загальносоюзні. "У мене є пам’ятна медаль до "Всесоюзного слёта юного солдата войны" до 40–річчя перемоги 1985 року".
Багато значків замовляли клуби за інтересами – наприклад, туристи, які ходили в походи.
Трапляються і досить курйозні значки з точки зору нинішнього часу. Наприклад, "Ленинский райком ВЛКСМ "Не расстанусь с комсомолом" з вушком і червоною стрічкою – мабуть, нагородили якогось комсомольського активіста.
Значки на металі більш якісні та довговічні. Одні бувають із гравіюванням, інші покриті емаллю. Багато пластмасових, які часто тріскають, розклеюються.

– Які значки є особливо цінними?

Для колекціонерів особливо цінними є унікальні предмети, які виготовлялися в невеликій кількості. Так, до 600-ліття Чернівців було виготовлено досить багато значків. "А ось у мене є унікальний – до 590-ліття міста влада замовила відповідний значок, він був розроблений, але замовлення так і не зробили, значок існує лише у двох екземплярах. Або рідкісний значок випускника Чернівецького медінституту 1959 року – цих значків було випущено десь 30, але залишилися одиниці".

"Маю навіть два значки, присвячені газеті "Молодий буковинець"

– Є певна частина значків, які я навіть ще не знаю, чому присвячені. На них розміщена якась абревіатура без розшифрування чи вказівки дати. Або із зображенням, які складно розшифрувати. Чи маю значок першого клубу атлетизму в Чернівцях – на ньому немає ні року, ні адреси. Тоді це було зрозуміло, але з часом втрачено.
Серед авторів зображень не лише невідомі художники, а є і відомі майстри. Так ескізи багатьох значків розробляв Орест Криворучко, зокрема до 600-ліття міста.
Є навіть медаль до завершення будівництва "Черемошу"

– У твоїй колекції не лише значки?

– Є, зокрема, підбірка медалей до певних подій. Буквально сьогодні я знайшов медаль у футлярі, створену до будівництва готелю "Черемош".
Ювілейні медалі – "100-річчя обласної лікарні", до 100-річчя університету, до річниць підприємств, якими нагороджували найкращих працівників. Була тоді така практика нагороджувати грамотами передовиків, а в роки круглих дат і значками, і медалями.

– Звідки до тебе потрапляють поповнення колекції?

– Щось потрапило від інших колекціонерів, але переважно купую. На ринку на вулиці Зеленій – там мене вже знають. У багатьох чернівчан позалишалися значки від старших поколінь, це якимось чином потрапляє у продаж. Це не гроші, цінних металів не містять, тож при визначенні ціни орієнтуюся на те, скільки могло б коштувати їхнє виготовлення тепер. Наприклад, металевий обійшовся б у 70-80 гривень, пластмасові – 5-30 гривень – як домовимося з продавцем.

– Виготовляють значки і зараз?

- Я сам розробив і замовив кілька власних значків: "20 років "Червоній Руті", беру участь у роботі Сторожинецького аматорського театру, то розробляю значки до його вистав. Випустив значок до Петрівського ярмарку. Достатньо мати певну ідею, а існують фірми, які готові розробити дизайн та виготовити значки.
Але останнім часом значки виготовляють дедалі менше, бо їх витісняють магнітики – магнітики охочіше купують і простіше розмістити вдома, почепивши на холодильник.

До теми

Фалеристика – допоміжна історична дисципліна, яка вивчає нагороди, пам’ятні медалі, знаки та значки. Цінне джерело для історії, адже написи на значках і медалях дозволяють датувати певні події або й взагалі дізнаватися про них.

Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)
Колекціонер зібрав понад 800 значків і медалей про Чернівці (ФОТО)

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Igor
7-10-2017, 15:23
Коментарів 0 Переглядів 3 520

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!