RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До села на Буковині повертаються всі заробітчани

Третина мешканців буковинського села Їжівці, що на Сторожинеччині, перебуває на заробітках. Та майже всі повертаються додому.

Днями Їжівці відсвяткували 589-ліття. До села веде гравійна дорога, яка поступово переходить в асфальтовану. Вражає чистота і порядок на обійстях, які потопають у квітах. Багато нових будинків із гарними парканами і кованими воротами. "Видно, що тут мешкають справжні господарі, які не байдикують. А машин як багато!" – зауважує наш водій Олег.

"Повернулася сім’я зі США"

У центрі села – торговий комплекс будівельних матеріалів і меблів, дитячий магазин, салон краси, ресторан, бар… На подвір’ї школи гамірно – учні вибігли на перерву. По дорозі бачимо багато продовольчих магазинів, аптеку, амбулаторію, вивіску "Стоматолог". "Дивіться, навіть є ветеринарна аптека, – показує Олег. – А ще я налічив аж чотири піцерії".

Зупиняємося біля будівлі піцерії Мarios. На порозі зустрічаємося з молодою жінкою, яка несе в руках коробки.

"Піца тут дуже смачна", – каже. "До нас приходить багато людей. Школярі після уроків забігають", – розповідає вродлива дівчина за прилавком. "Я народився в Їжівцях і хочу тут жити, – каже власник піцерії Василь ПОПЕСКУ. – Багато років їздив на заробітки. Бував і в Італії. Вирішив відкрити піцерію в своєму селі. Чотири роки будував. Привіз італійця, який навчив наших кухарів готувати піцу з різною начинкою. Тут працюють мої рідні – дружина, донька, теща".
У сільраді знайомимося із 57-річною Ніною ЛУК’ЯН, яка виконує обов’язки старости села. Зі мною вона розмовляє українською мовою, а коли хтось заходить – переходить на румунську.

– Наш колишній сільський голова Анатолій Піцул очолив об’єднану громаду Їжівців і Чудея. Отож, тепер я найголовніша тут особа, – сміється жінка. – Дуже люблю своє село. Тут народилася, прожила все життя. Закінчила Чернівецький університет. Пропрацювала 35 років секретарем у сільраді. Знаю всіх, і мене всі знають Коли проводила перепис населення, то побувала на кожному подвір’ї. Знайти роботу в селі дуже важко. Тому багато наших мешканців перебуває на заробітках – третина працездатного населення. Здебільшого в Ізраїлі, Бельгії, Італії. Але майже всі заробітчани повертаються додому. Залишається один-два відсотки. Та вони теж будуються в селі. Нещодавно повернулася сім’я зі США. Коли я тільки почала працювати секретарем у 1982 році, то було більш ніж 700 будинків. А зараз – 1800. Щороку розпочинають будівництво до десяти нових будинків. Уже не залишилося вільної землі. Існує навіть негласне змагання: якщо в сусіда – гарна хата, то моя має бути ще кращою. Заробітчани вкладають гроші в магазини, ресторани, перукарні. Та я вже кілька років закликаю їх відкривати якісь підприємства, щоби була в селі робота. Бо цього "купи-продай" вже трохи забагато.

"Їдуть на заробітки хлопчики після 9-го класу"

Колись в селі тримати багато великої рогатої худоби – до 1800 голів. Зараз ледь доходить до 600. "Якщо ти заробляєш дві тисячі доларів на місяць, то навіщо тобі мучитися з коровою? – робить висновок пані Ніна. – У місцевих магазинах можна купити все, навіть не треба виїжджати за межі села. Але є інший позитив – люди почали обробляти землю, яка досі заростала бур’янами. Часто земельні паї здають в оренду за плату або збіжжя".

Хлопці заробляють гроші на весілля, які справляють вдома у селі.

"Раніше у нас була мода одружуватися лише з місцевими дівчатами. А зараз почали приводити чужих, – усміхається староста. – Весілля справляють у ресторанах на 300 і більше гостей. У нас 99,9 відсотка населення – румуни. Чимало багатодітних сімей. Дві школи заповнені, є по два паралельні класи. Навчання проводиться румунською мовою, але вивчають і українську. Мені болить, що мало наших випускників здобувають вищу освіту. З одного випуску – двоє-троє. А решта сумки в руки – і на заробітки. До Ізраїлю їдуть хлопчики після 9-го класу. Гроші – на першому місці. Щоби побудувати гарну хату, зробити євроремонт, купити дорогі меблі, машину, крутий мобільний. У кожній другій хаті є комп’ютер та Інтернет".

– Наші люди дуже працьовиті, – запевнила пані Ніна. – Зате в політиці досить пасивні. Під час місцевих виборів не можемо вибрати по одному кандидату в депутати на округ. Благаємо, щоб хтось пішов. А по інших селах – по три-чотири кандидати. Є ще одна проблема – в селі немає газу, палимо дровами. Зараз вже не хочуть проводити, бо дорого. Я думала, щоб перейти на електроопалення або сонячні батареї. Буду радитися з людьми та спеціалістами.

Село у цифрах

* У Їжівцях проживає 6044 мешканці.
* Дві школи і дитячий садок на 90 місць.
* Дві православні церкви.
* 26 магазинів, чотири ресторани, чотири піцерії, три перукарні, дві аптеки, ветеринарна аптека, сауна, амбулаторія з двома лікарями, стоматолог.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
16-09-2017, 17:04
Коментарів 0 Переглядів 16 316

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.