RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До села на Буковині повертаються всі заробітчани

Третина мешканців буковинського села Їжівці, що на Сторожинеччині, перебуває на заробітках. Та майже всі повертаються додому.

Днями Їжівці відсвяткували 589-ліття. До села веде гравійна дорога, яка поступово переходить в асфальтовану. Вражає чистота і порядок на обійстях, які потопають у квітах. Багато нових будинків із гарними парканами і кованими воротами. "Видно, що тут мешкають справжні господарі, які не байдикують. А машин як багато!" – зауважує наш водій Олег.

"Повернулася сім’я зі США"

У центрі села – торговий комплекс будівельних матеріалів і меблів, дитячий магазин, салон краси, ресторан, бар… На подвір’ї школи гамірно – учні вибігли на перерву. По дорозі бачимо багато продовольчих магазинів, аптеку, амбулаторію, вивіску "Стоматолог". "Дивіться, навіть є ветеринарна аптека, – показує Олег. – А ще я налічив аж чотири піцерії".

Зупиняємося біля будівлі піцерії Мarios. На порозі зустрічаємося з молодою жінкою, яка несе в руках коробки.

"Піца тут дуже смачна", – каже. "До нас приходить багато людей. Школярі після уроків забігають", – розповідає вродлива дівчина за прилавком. "Я народився в Їжівцях і хочу тут жити, – каже власник піцерії Василь ПОПЕСКУ. – Багато років їздив на заробітки. Бував і в Італії. Вирішив відкрити піцерію в своєму селі. Чотири роки будував. Привіз італійця, який навчив наших кухарів готувати піцу з різною начинкою. Тут працюють мої рідні – дружина, донька, теща".
У сільраді знайомимося із 57-річною Ніною ЛУК’ЯН, яка виконує обов’язки старости села. Зі мною вона розмовляє українською мовою, а коли хтось заходить – переходить на румунську.

– Наш колишній сільський голова Анатолій Піцул очолив об’єднану громаду Їжівців і Чудея. Отож, тепер я найголовніша тут особа, – сміється жінка. – Дуже люблю своє село. Тут народилася, прожила все життя. Закінчила Чернівецький університет. Пропрацювала 35 років секретарем у сільраді. Знаю всіх, і мене всі знають Коли проводила перепис населення, то побувала на кожному подвір’ї. Знайти роботу в селі дуже важко. Тому багато наших мешканців перебуває на заробітках – третина працездатного населення. Здебільшого в Ізраїлі, Бельгії, Італії. Але майже всі заробітчани повертаються додому. Залишається один-два відсотки. Та вони теж будуються в селі. Нещодавно повернулася сім’я зі США. Коли я тільки почала працювати секретарем у 1982 році, то було більш ніж 700 будинків. А зараз – 1800. Щороку розпочинають будівництво до десяти нових будинків. Уже не залишилося вільної землі. Існує навіть негласне змагання: якщо в сусіда – гарна хата, то моя має бути ще кращою. Заробітчани вкладають гроші в магазини, ресторани, перукарні. Та я вже кілька років закликаю їх відкривати якісь підприємства, щоби була в селі робота. Бо цього "купи-продай" вже трохи забагато.

"Їдуть на заробітки хлопчики після 9-го класу"

Колись в селі тримати багато великої рогатої худоби – до 1800 голів. Зараз ледь доходить до 600. "Якщо ти заробляєш дві тисячі доларів на місяць, то навіщо тобі мучитися з коровою? – робить висновок пані Ніна. – У місцевих магазинах можна купити все, навіть не треба виїжджати за межі села. Але є інший позитив – люди почали обробляти землю, яка досі заростала бур’янами. Часто земельні паї здають в оренду за плату або збіжжя".

Хлопці заробляють гроші на весілля, які справляють вдома у селі.

"Раніше у нас була мода одружуватися лише з місцевими дівчатами. А зараз почали приводити чужих, – усміхається староста. – Весілля справляють у ресторанах на 300 і більше гостей. У нас 99,9 відсотка населення – румуни. Чимало багатодітних сімей. Дві школи заповнені, є по два паралельні класи. Навчання проводиться румунською мовою, але вивчають і українську. Мені болить, що мало наших випускників здобувають вищу освіту. З одного випуску – двоє-троє. А решта сумки в руки – і на заробітки. До Ізраїлю їдуть хлопчики після 9-го класу. Гроші – на першому місці. Щоби побудувати гарну хату, зробити євроремонт, купити дорогі меблі, машину, крутий мобільний. У кожній другій хаті є комп’ютер та Інтернет".

– Наші люди дуже працьовиті, – запевнила пані Ніна. – Зате в політиці досить пасивні. Під час місцевих виборів не можемо вибрати по одному кандидату в депутати на округ. Благаємо, щоб хтось пішов. А по інших селах – по три-чотири кандидати. Є ще одна проблема – в селі немає газу, палимо дровами. Зараз вже не хочуть проводити, бо дорого. Я думала, щоб перейти на електроопалення або сонячні батареї. Буду радитися з людьми та спеціалістами.

Село у цифрах

* У Їжівцях проживає 6044 мешканці.
* Дві школи і дитячий садок на 90 місць.
* Дві православні церкви.
* 26 магазинів, чотири ресторани, чотири піцерії, три перукарні, дві аптеки, ветеринарна аптека, сауна, амбулаторія з двома лікарями, стоматолог.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
16-09-2017, 17:04
Коментарів 0 Переглядів 16 301

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги