RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковинець став "Народним Героєм України"

Нещодавно у Вінниці відбулася церемонія нагородження недержавним орденом "Народний Герой України" учасників АТО на Сході країни, волонтерів. Серед нагороджених – буковинець, боєць 34-го батальйону 57-ї бригади Вадим БАЛЮК з міста Новоселиці.

До Вінниці він приїхав з передової, з м. Піски, що на Донеччині. Свого часу Вадим служив у Криму і став одним з військових, які не зрадили присязі і вийшли на материкову частину країни. Три сотні бійців тоді перейшли на бік ворога.

Після нагородження у Вінниці молодший лейтенант Балюк отримав коротку відпустку. Кореспондент "Район.інфо" з ним зустрвися за два дні перед виїздом до частини.

- Вадиме, ти отримав звання "Народного Героя", я не питаю, чого вартувало тобі це звання, але чим стало воно для тебе особисто?

- Розумієш, я знаю, що всі ці нагороди, медалі, можливо, нічого не варті. Але як сказав мені один розумний чоловік, це звання з тих, що не дають до дня народження чи чергової річниці, його не купиш, як, на жаль, більшість державних нагород чи "статус учасника".

- Ти пройшов непростий шлях. Крим, передова, відпустка, знов передова... Це твій свідомий вибір?


- Мабуть, так. Був Крим... Потім – служба у військовій частині у Рідківцях. Спочатку, у 2014 році, як і багатьом контрактникам мені продовжили контракт "до кінця особливого періоду". У 2015-му поїхав на офіцерські курси і тоді підписав новий контракт. Згодом сформувалася бригада. Був водієм-санітаром. Костянтинівка, Авдіївка, Водяне, Зайцеве – це не повний перелік "гарячих точок", де довелось побувати. Знову були офіцерські курси. Далі – Широкий Лан, Чонгар... Тоді став командиром взводу, відбули на передову, потім – знову полігон. Після того батальйон зайшов у Піски, з того часу і тримаємо.

- Що зараз у цьому місті, яке знає, мабуть, вся Україна?

- Згоріло все. Фактично вже немає цього міста. Луплять артилерією, "градами", тільки вже не стаціонарними, а переносними, на триногах. Б’є до 10 кілометрів. Ефект майже аналогічний. Чи є місцеве населення? Немає. Всі, хто міг – виїхали. Але є, якщо не помиляюся, 11 людей, які щодня переживають таке... Їм просто немає куди поїхати – це пенсіонери, люди похилого віку. Наші медики допомагають 80-річній жінці і її сину-інваліду, дід приходить по консерви, хліб. Він поїхав до родичів в Опитне, потім повернувся – там, каже, те саме. Ті, хто залишився тримають таке-сяке господарство, курей.

- Поставлю очевидне запитання – хто з того боку?


- Шахтарі, мабуть. Ми обороняємось, це легше, і менше втрат. Позиції обладнані, все пристріляне. Якщо буде наказ йти вперед – тоді справді можуть бути великі втрати. Зараз поранення і смерті переважно через міни, яких там дуже багато. У них оборона також на досить високому рівні, але тактика зовсім інша. Вони не живуть на позиціях. Попереду спостерігачі, а групи швидкого реагування з танками і БМП – на "підскоку".

- Я розумію, відстань між позиціями така, що і "послати" когось можна?..

- Так, ми – їх, вони – нас. Між позиціями відстань у 500-700 метрів. Все залежить від "зміни". Приходить одна зміна – стріляють так званим турбуючим вогнем, інша – сидить тихенько. Якби не старший брат – давно би все завершилось. Як приїде "гумконвой" - два тижні стріляють. Потім менше, менше. Вже не кажучи про снайперську зброю. Куля з кілометрової відстані пробила залізну опору, солдату бронежилет і зупинилася на кевларовій вставці. Вона його і врятувала. Непогано озброєні шахтарі.

- Хто нині в окопах? Не думаю, що сьогодні можна воювати з примусу.

- Зараз воюють переважно контрактники – люди, які знайшли себе на війні. Вони вдома вже не можуть бути, а ще коли подивишся наші новини... Тобто повертаються на контракт раніше мобілізовані. Вони приїжджають додому, і вдома не можуть бути. Я зараз вдома, але думаю, як там мої солдати, хто про них дбає? Десь так...

– Чи скоро закінчиться ця війна?

– Думаю – ні.

- Доки вона комусь вигідна?

- Так.

- Ти знайшов себе на війні?


- Ні, я хочу додому, закінчиться термін контракту – і все.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Igor
4-09-2017, 09:37
Коментарів 0 Переглядів 3 285

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.