RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Тепер ціную кожну мить" - учасники порятунку десятирічної дівчинки з Буковини розповіли подробиці інциденту

Після публікації "МБ" про шістнадцятирічну вожату Анну Шумко із Чернівців, яка взяла участь у порятунку десятирічної дівчинки на водоспаді у Шешорах, героїню нашого матеріалу відзначили мер Олексій Каспрук та рятувальники. Під час своєї розповіді Анна розповіла нам і про інших учасників того героїчного вчинку. Нам вдалося знайти їх та дізнатися інші подробиці.

Ірина КОХАНЮК також працювала вожатою у таборі, з якого діти й вирушили до Шешорського водоспаду. За її словами, перед поверненням у табір, дітям дали скупатися у Черемоші. За ними стежили троє вожатих, одна з яких (Тетяна) була у воді, а інші дві – Анна та сама Ірина – на березі.

– Одна з моїх дівчат раптом закричала: "Аліна синя!", – пригадує Ірина. – Ніхто не зрозумів спочатку, що відбувається. Доки не глянули на Аліну...
Побачивши обличчя дівчинки, доля якої в цю мить балансувала на межі життя й смерті, Ірина покликала екскурсовода. Він був єдиним дорослим на тій екскурсії. Водночас вожата крикнула хлопчику Володі, який у той момент був найближче до постраждалої дівчинки, аби він витягнув Аліну на берег. Зі слів дівчат-вожатих, Володя був досить кремезної, як для свого віку, статури. Він зумів вхопити дівчинку та витягти на берег.

Півсотні дітей неабияк злякалися
Далі вожаті, Володя та екскурсовод кинулися відкачувати дівчинку. Це тривало дві хвилини, які у той момент здавалися вічністю. Доки Аліну відкачували, Ірина намагалася заспокоїти та організувати півсотні дітей, в яких розпочалася страшенна паніка. Чимало з них розплакалися. Тож, заспокоїти переляканих діток коштувало чималих зусиль.

Тим часом, інша учасниця цього порятунку, вожата Тетяна ТАРАСОВА, намагалася розтиснути щелепи дівчинці. Адже в останньої запав язик і розтиснути щелепи потрібно було в будь-якому разі. Шістнадцятирічна вожата втримувала голову постраждалій, водночас розтискаючи зуби.

– Екскурсовод поклав дівчинку собі на коліна та давав вказівки Ані та хлопчику Володі, що робити. Іноді Володимир (так звати екскурсовода) допомагав і мені розтиснути зуби. Зробити це було дуже важко навіть нам удвох, – каже Тетяна.

За словами вожатої, завдячуючи екскурсоводу Володимиру та його вказівкам, дівчинку вдалося привести до тями. Зробивши перший ковток повітря, вона ще й прокусила чоловікові палець.

– Дуже страшно згадувати той день. Намагаюся взагалі не думати про цей епізод свого життя. Проте, він перевернув мій світогляд. Відтепер я ніколи не відкладаю справи "на потім", намагаюся частіше бачитися з дорогими мені людьми, бо на власні очі побачила, як будь-хто може в будь-якому віці опинитися на межі життя і смерті, – каже Тетяна.

Вожаті зізнаються – цей інцидент не хотіли виносити за межі табору. Насамперед, через те, що сама дівчинка не пам’ятала нічого, що з нею трапилося. Тож її наставники переживали, щоби дівчинка не отримала моральної травми після таких розповідей. Іншою причиною стало те, що рятівники не хотіли афішувати свій героїчний вчинок, бо вважають, що добро любить тишу.

Нагадаємо, пригода трапилася під час екскурсії, поблизу водоспаду в селі Шешори, що на Івано-Франківщині. Понад 50 дітей у супроводі трьох вожатих рушили туди з одного з дитячих таборів нашої області. Під час екскурсії мало не втопилася десятирічна дівчинка. Проте її вдалося врятувати завдяки зусиллям 40-річного екскурсовода Володимира, шістнадцятирічних вожатих Анни Шумко, Тетяни Тарасової та Ірини Коханюк, а також чотирнадцятирічного хлопчика Володі Павлюка.

"Було страшно. Намагаюся не згадувати про це"
Володимир ПАВЛЮК, Хмельницький, 14 років, витягав дівчинку з води:
Я останнім виходив із води, аж раптом моя вожата Ірина Андріївна крикнула витягнути дівчинку, яка плаває біля мене. Я подивився на дівчинку і перелякався. Вона не подавала ознак життя. Я вхопив її та витягнув на берег, де мені допоміг екскурсовод дядько Володя. Він та вожата Анна Богданівна давали вказівки, що робити, і ми разом із вожатою Тетяною допомагали їм.
Після масажу серця дівчинка нарешті почала дихати. Прийшовши до тями, вона заплакала та не розуміла, що з нею трапилося. Я був у шоці. Мені казали, що всю дорогу назад я був білий. Це насправді страшно і я намагаюся не згадувати про той день.

Нагадаємо, дівчина, що врятувала життя дитині на Буковині, номінуватиметься на звання "Герой рятувальник року".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Sasha_Yu
29-07-2017, 16:24
Коментарів 0 Переглядів 3 473

Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!