RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Почала бізнес в 19 років - чернівчанка відкрила студію організації дитячих свят

Дитячі дні народження, новорічні свята, корпоративи та благодійні вечори... 21-річна студентка з Чернівців відкрила два роки тому власну агенцію з організації дитячих свят "Мультик". Дівчина й сама веде свята, а також дає роботу учням і студентам. За два роки Іра та її аніматори провели майже 1 000 дитячих свят.

Про ідею. Ірина Петеляк вперше спробувала себе у ролі аніматора, навчаючись на першому курсі кафедри журналістики ЧНУ. Відповідну вакансію в Чернівцях дівчина знайшла завдяки ярмарку вакансій.

– Тоді більшість моїх одноліток шукали підзаробіток. Мене зацікавила вакансія аніматора. Деякий час працювала в одному з популярних розважальних комплексів міста. Пішла звідти, бо мені там набридло, і влаштувалася потім в одну фірму аніматорів. Тут пропрацювала тиждень і зрозуміла, що не хочу працювати на когось. Проте робота з дітьми мені сподобалася. Я зрозуміла, що не хочу сидіти без діла, що хочу розвиватися і заробляти гроші. Тоді вирішила спробувати відкрити щось своє.

Про початок бізнесу і стартовий капітал. Ще до того, як займатися аніматорством самостійно, Ірина створила у соцмережах окрему групу, де пропонувала свої послуги. Звідси і надійшло перше замовлення.

– В липні почала розкручувати свою сторінку, а в серпні вже мала два замовлення. У вересні замовлень було вже 10, – розповідає Іра.
Дівчина згадує перше свято, яке вона провела, з усмішкою. Каже, зараз би такого не робила, проте рада, що є прогрес.
Згадує свій тодішній інвентар, м’яко кажучи, не найкращий. Та головне, що батьки дитини залишилися задоволеними, а "сарафанне радіо" допомогло отримати наступні замовлення.

Стартовий капітал на перші костюми та іграшки Ірина позичила у батька.

– Для мене тоді 500 гривень було дуже багато. Що могла, те й купила за ті гроші. Пізніше, аби бути більш незалежною, вирішила купити свої колонки та потрібну апаратуру. Знову ж таки, гроші дав тато. Не пам’ятаю точно, скільки я в нього взяла грошей загалом. Десь близько 20-30 тисяч гривень, – каже Іра.

Таку суму дівчина позичила у батька впродовж перших півроку "самостійного плавання". Проте всі гроші до копійки вона повернула.

– Я відразу домовилася з татом, що гроші він мені позичає. Не хотілося залежати від когось. Хотіла, аби це була тільки моя справа, тому все до копійки повернула. Цей період збігся із новорічними святами, коли у мене було багато замовлень. Із грошей, які я заробляла, нічого не витрачала. Все збирала на інвентар і для того, аби розрахуватися з усіма боргами.

Зараз у команді дівчини працює шестеро аніматорів. Кожен із них за годину своєї роботи заробляє в середньому 100 гривень.
– Я не хочу бути злим шефом, який використовує своїх людей, аби ті мені заробляли гроші. Намагаюся по совісті платити їм, іноді я навіть "у мінусі".

Проте за час своєї роботи у дівчини вже був негативний досвід співпраці.

– Моя найкраща подруга працювала зі мною, стежила за моїми кроками, бачила мої помилки і перемоги. І в один день каже мені,що йде відкривати свою студію роботи з дітьми. Я цей випадок згадую неохоче, проте я їй дуже вдячна. Були моменти, коли руки опускалися, і я думала, чи варто взагалі цим займатися. Тоді я згадувала її. Вона допомогла мені стати сильнішою і робити все ще краще.

Зароблені гроші дівчина постійно вкладає у розвиток "Мультика", тому навіть не знає, скільки заробляє.

– Траплялося, мала тільки тисячу гривень, а бувало, що у 5-10 разів більше. Дуже дорогі костюми. Тому мені було боляче, коли величезного ведмедика, за якого я заплатила 5 000 гривень, мені зіпсували. Ця робота потребує постійного капіталовкладення, проте я її люблю і вірю в її успіх.

Про плани. Хотілося б відкрити першу в Чернівцях дитячу студію. Щось на кшталт дитячих кімнат, проте тут із дітьми будуть гратися професійні аніматори. Розумію, що це буде не скоро, проте у планах такий стартап є.

Початківцям Ірина радить: розвивайте той бізнес, який можна "продати" в Інтернеті та займайтеся тільки тим, що вам подобається, а не тим, що приносить великі кошти іншим. Також дівчина радить не боятися конкурентів, а вчитися у них бути кращими.

Діана ВАТАМАН

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: diana_vataman
22-07-2017, 14:14
Коментарів 0 Переглядів 8 915


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!