RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Польщі охоче беруть і фахівців, і різноробів з України

Нещодавно один знайомий їздив у Нікополь, де має багато друзів. Склалося враження, розповів він, що звідти половина чоловіків поїхали на роботу до Польщі.

"До 2014 року пересічним трудовим українським іммігрантом у Польщі була людина здебільшого із Західної України у віці 45-50 років і старше. Сьогодні ж основна група іммігрантів з-за східного кордону має від 18 до 45 років, дедалі більше також людей з великих міст сходу країни, – повідомило нещодавно "Польське радіо". – Приїжджає все більше людей із вищою освітою".

– Найпоширенішим місцем роботи українців у Польщі є будівництво, – розповів "МБ" чернівчанин Руслан, котрий їздить туди на роботу. – Особливо охоче там беруть на роботу фахівців – електриків, зварювальників, але також різноробів.

Руслан, який їздить до Польщі вже давно і має там багато знайомих, каже, що українців у багато вже всюди. Якщо раніше наші там працювали переважно у великих містах – Варшаві, Кракові та Вроцлаві, то нині їх можна зустріти у всіх воєводствах.

Посередники і оголошення

Знайти роботу стало доволі нескладно.

– По всій Україні і в Чернівцях є багато фірм-посередників, які пропонують допомогу, – розповідає Руслан. – Звичайно, вони беруть плату за своє посередництво. Але можна обійтися і без них. Наприклад, пошукати оголошення на польських сайтах – місцеві бізнесмени розміщують там багато повідомлень про вакансії. Достатньо мінімального знання польської мови, щоб знайти роботу. Потім треба зв’язатися з тим паном, який шукає працівників і домовитися про запрошення. Поляки старшого віку переважно більш-менш знають російську, так що домовитися можна. Так що посередникам можна і не платити.
Робітники на заводи і фабрики

Останні рік-два дедалі більше вакансій українцям пропонують на заводах і фабриках.

– Ось зараз є кілька різних вакансій на заводі "Філіпс" у місті Гожув Велкопольський неподалік німецького кордону, – розповіли у чернівецькій фірмі, яка пропонує послуги з працевлаштування у Польщі. – Вакансії різні – наприклад, пакувальник готової продукції. Роботодавець тут забезпечує житлом. Кілька наших буковинців поїхали, але ще місця є. Робітничі вакансії на заводах і фабриках є завжди і практично по всій Польщі, сьогодні в одному місті, завтра в іншому. Це заводи електроніки, автомобільні, меблеві фабрики.

Польща потребує і кваліфікованих працівників – зварювальників, автослюсарів, штукатурів, і різноробів без досвіду. Тому спробувати може кожен. Зазвичай, є лише вікові обмеження – чоловіків переважно беруть до 50-річного віку.

Зарплата

Оплата праці у Польщі погодинна – від 9 до 14 злотих. Буває і більше.

У Польщі зараз мінімальна зарплата становить 2000 злотих на місяць – це біля 14000 гривень. Саме на таку зарплату можуть розраховувати і українці.

– Дві тисячі злотих на місяць – це мінімум, – ділиться досвідом Руслан. – Цілком реально отримувати 2300-2500 злотих, а можна і більше. Добрий зварювальник може заробляти і 4500 злотих – тобто понад 30 тисяч гривень. Полякам і українцям платять однаково, щоб лише добре працювали.

Фірми-посередники називають такі ж суми.

– Для початку можете розраховувати на 2000 злотих, – підтвердили у згаданій фірмі. – Потім уже можна отримувати і більше, вже як вдасться влаштуватися. Іноді при меншій зарплаті більше залишається, якщо роботодавець надає безкоштовне житло.
Та працювати українцям доводиться таки більше. Навіть в оголошеннях вказується тривалість робочого дня 10-12 годин лише з одним вихідним. Поляки працюють менше.

На кінець 2016 року у Польщі працювало понад мільйон українців. Зазвичай ідеться про тимчасових працівників. Тобто найчастіше українці приїжджають на сезонні роботи, або працюють по кілька місяців-півроку і їдуть додому. Але дедалі більше випадків виїзду цілими родинами, а все більше робітників планують у Польщі залишитися. Причини зрозумілі – наші мови і культури близькі, тож призвичаїтися нескладно.

Але найвагомішою причиною для вибору саме Польщі є той факт, що там наші громадяни можуть жити і працювати офіційно. Варшава дуже спростила легалізацію українців і отримати документи на роботу і проживання може кожен.

Поляки кажуть, що українці не забирають робочих місць, а радше заповнюють ті прогалини, що тут існують.Згідно зі статистикою за 2016 рік, 42% польських підприємств не було б в змозі виконати своїх замовлень, якби не робітники з України.
Адже самі поляки масово їдуть на заробітки до Великої Британії, Швеції.

Орієнтовні зарплати у Польщі для українців:

Офіціант у готель – 10 зл/год (біля 70 грн)
Кондитер – 11 зл/год (77 грн)
Пакувальник на завод – 13 зл/год (91 грн)
Зварювальник – 20 зл/год (140 грн)
Продавець у м’ясний магазин – 2500 зл/міс (17500 грн)
Працівник на виробництво – 2600 зл/міс (18200 грн)
Автомеханік – 3000–3500 зл/міс (21000–24500 грн)
Укладальник плитки – 4500 зл/міс (31500 грн).


До теми:

Українським громадянам, які хочуть знайти роботу в цій країні, не потрібні спеціальні робочі візи. Але обов’язково разом із біометричним паспортом українці повинні мати або "освядчення" (декларація від працедавця про намір працевлаштувати іноземця), або дозвіл на роботу, якщо робітник планує залишитися більше, ніж на шість місяців.
Тепер достатньо оформити документи на роботу в Польщі. Тобто головне для робітника – знайти роботодавця. Усе інше залежить від польського роботодавця.
Робітник може узгодити з роботодавцем подання документів на отримання дозволу ще з України, або ж приїхати як турист і вже на місці подбати про оформлення документів.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Igor
15-07-2017, 14:10
Коментарів 0 Переглядів 4 936

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.