RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Фахівці радять чернівчанам, яке морозиво краще вживати

Придбати морозиво у Чернівцях влітку можна чи не на кожному кроці. На упакуванні недешевого ескімо одного з відомих українських брендів, який працює на ринку багато років, написано: питна вода, еквівалент какао-масла, терте какао, цукор, емульгатор, ароматизатор, вершкове масло, сухе молоко, згущене молоко плюс багато різних стабілізаторів, які вимовити важко. Термін вжитку цього морозива – 10 місяців за температури до -18 градусів, 12 місяців – за мінус 24 градуси. Варто зазначити, що це чи не найкращий зразок магазинного упакованого морозива. Оскільки тут є натуральні продукти: молоко, масло, какао-масло, цукор. Та й термін вжитку відносно невеликий – лише рік. Водночас чимало наших виробників останнім часом масово подовжують термін вжитку продуктів. Ситуація з морозивом не виняток – на упаковках багатьох із них термін вжитку вже становить два роки.

– Виробники подовжують термін вжитку за рахунок використання консервантів та зниженням температури зберігання, – пояснює Леонід ВЛАСИК, провідний науковий співробітник державного підприємства "Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки імені Л. І. Медведя". – Вони змінюють технічні умови виробництва, які дозволять це зробити законно. Якщо виробник запроваджує такі умови, він дає гарантію якості свого продукту, у торгівлі продавець несе відповідальність за товар. Температура – також консервант. Адже у молочних продуктах допускається певна кількість мікроорганізмів, і низька температура зупиняє їхній розвиток. Якщо порушується температурний режим, тоді запускається їхній ріст. Тому дотримання температури зберігання – дуже важливий чинник. Споживачам потрібно добре дивитися за яких умов зберігається морозиво, чи морозильна камера підтримує необхідну температуру. Звертати увагу треба й на вигляд морозива: чи не деформоване воно, чи не розм’якло і не потекло. Ще рекомендую вживати продукт відомих брендів, які зарекомендували себе на ринку. Також звертайте увагу й на ціну – дешеве не може бути добрим.

Огляньте морозилку
Коментуючи тему морозива, фахівці Центру незалежних експертиз "Тест" спеціально для "МБ" повідомили, що терміни придатності прописані у відповідних ДСТУ (Державні стандарти технічних умов) з приміткою, що термін реалізації встановлює сам виробник – залежно від використаної сировини, технології та пакувальних матеріалів. Якщо продукт виготовлений за ТУ (Технічними умовами), то їх взагалі встановлює сам виробник. Час від часу вносять відповідні зміни в ДСТУ з приводу подовження терміну зберігання продуктів. Головне, що виробник гарантує якість і безпеку продукту харчування в межах терміну придатності і, якщо подовжив, то теж гарантує (принаймні так має бути). Тому для споживача головне дивитися на дату виготовленя, на термін придатності і не купувати (не вживати) просрочений продукт або ж продукт, у якого термін придатності ось-ось добігає кінця. Якщо є вибір, то краще купити максимально свіжий продукт. Щодо морозива, то тут ще вкрай важливими є умови зберігання – на них теж варто звертати увагу: у морозильній камері морозиво не має бути м’яким, – наголосили експерти.

Отже, виходить, що виробники цілком законно і обгрунтовано подовжують терміни зберігання морозива. Інше питання, чи мають змогу магазини такий ніжний і вразливий продукт, як морозиво, зберігати безперервно два роки за температури мінус 24 градуси? По-перше, це чималі витрати на електроенергію, адже чим нижча температура морозилки, тим більше потрібно енергії для неї. Крім того, трапляються форс-мажори – непередбачувані випадки, як, наприклад, перебої у постачанні енергоресурсу. Навряд чи всі наші магазини мають резервне живлення, щоб вберегтися від наслідків.
Залежить також якісне зберігання товару також й від сумління продавця.

Натуральне, отже, свіже
Фасоване довготривале морозиво варто вживати якомога швидше від часу його виготовлення. Або обрати морозиво з малим терміном вжитку. Такого у Чернівцях є чималий вибір. По місту є кілька торгових точок, де пропонують свіжовиготовлене морозиво. З огляду на те, як швидко його розкуповують, й регулярне оновлення асортименту – такий продукт і справді не залежується.

– Наше морозиво виготовляють у Тернополі на заводській лінії італійського виробництва, – розповідає пан Михайло, продавець-консультант у спеціалізованій кав’ярні морозива, що на вулиці О. Кобилянської. – Згідно з технічними умовами, термін зберігання нашого морозива становить лише місяць. Але воно стільки не "доживає", бо щотижня ми отримуємо нову партію свіжого морозива. Згідно із технологією, наше морозиво не може зберігатися довго, адже воно виготовляється лише із натуральних продуктів. Наприклад, фісташкове морозиво виготовлене зі справжніх фісташок, до речі, ми єдині в Україні так виготовляємо фісташкове морозиво. Фарбники також не використовуємо, різні кольори у морозиві досягаються завдяки поєднанню продуктів. Наприклад, морозиво яскраво блакитного кольору є прототипом відомого напою "Блю Курасао". Такий відтінок отримуємо за рахунок поєднання мигдалю та цедри апельсина.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Sasha_Yu
1-07-2017, 17:03
Коментарів 0 Переглядів 4 148

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.