RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях депутати міськради посварились через митрополита Данила

У Чернівцях депутати міської ради посперечалися через позицію митрополита УПЦ КП Данила щодо встановлення Хреста Пієти на Центральній площі.

Зокрема, на початку сьогоднішнього засідання міськради, депутат від фракції "Народний контроль" Ярослав Петришин з трибуни зачитав заяву, в якій він розкритикував митрополита Данила за його слова щодо греко-католиків та встановлення Хреста Пієти на Центральній площі.

"Я звертаюся до дуже поважної та впливової людини - митрополита Чернівецького та Буковинського УПЦ КП Данила. Отче, ви несете добро і Слово Боже сотням тисяч українців. Греко-католики - це люди, на яких православні завжди можуть покластися, з якими ваші прихожани стояли пліч-о-пліч на Майдані та стоять на сході у зоні АТО", - заявив він, додавши, що греко-католики і православні не відчувають різниці у вірах.

У Чернівцях депутати міськради посварились через митрополита Данила


"Не потрібно шукати конфліктів з греко-католицькою громадою. Ви, пане Даниле, оперуєте статистикою, що на Буковині 2 відсотки греко-католиків та 86 відсотків православних. Якщо ви говорите за всіх православних усіх конфесій, то поясніть мені, чому у всіх греко-католицьких церквах ведеться духовна підтримка незалежності України, а в деяких православних прихожанам розповідають про "русскій мір". Чому у всіх греко-католицьких храмах закликали підтримувати Майдан, в деяких православних закликали, а в деяких - навпаки підтримували Януковича. Поясніть, чому в деяких православних храмах, якщо я скажу, що я греко-католик, то не зможу замовити молитву за себе і за родину? А в деяких історичних релігійних святинях мені взагалі скажуть, що греко-католик - це мало не єретик. І це відбувається не десь у далекому селі, а в Почаївській та Києво-Печерській Лаврі", - заявив депутат.

"Пане Даниле, скажіть мені, чому в часи, коли українці ледве зводять кінці з кінцями, деякі представники вищого православного духовенства літають з Києва до Чернівців на приватних гелікоптерах? Чому настоятель Києво-Печерської Лаври порушує Правила дорожнього руху на своєму "Мерседесі" за кілька сотень тисяч доларів? І далі виходить і показує неповагу до української поліції? Кого він поважає? Може, російське ФСБ, бо українська поліція йому не указ? Чому в деяких православних храмах спілкування і відправа відбуваються російською мовою? Це все відбувається тому, що серед тих 86 відсотків православних, про яких ви казали, є насправді глибокий розкол. Є декілька патріархатів, які сповідують місцями кардинально різні принципи. Частина православних прагне у Європу, частина ностальгує за так званим "русскім міром", - заявив Петришин.

Він заявив, що хотів би, щоб українські православні священики працювали над об’єднанням усіх трьох православних конфесій у Єдину помісну православну Українську церкву, і "не робили те, що вигідно Путіну і Гундяєву".

Петришин також закликав чиновників Чернівецької міськради "припинити провокувати міжконфесійні ворожнечі та толерантно ставитись до всіх конфесій".

На заяву депутата емоційно відреагував керівник фракції "БПП "Солідарність" Василь Максимюк.

"Виступ депутата виглядає як провокація. Я не можу промовчати при всій повазі до Регламенту. Вийшов мій колега-депутат, якого я поважаю, в той же час - від православної громади міста він облив брудом повністю іншу. Я не хочу зараз давати аналіз міжконфесійним стосункам, тому що це занадто складно і глибоко релігійно. Але в той же час - яке ви маєте право обливати брудом високоповажного Данила, який розмовляє українською мовою, який жодної дії чи справи не зробив у бік агресора, і ви зараз все це покладаєте на відповідальність всієї православної церкви. Ви змішали розуміння Київського і Московського патріархату. Мені здається, що це недоречно, неетично, негарно і не релігійно. Ви своїм виступом самі втручаєтесь і розв’язуєте міжрелігійний конфлікт, що не потрібно було би робити. Якщо є думка навколо встановлення Пієти, то я, православна людина, у 2006 році виступав за встановлення Хреста у цій сесійній залі разом з колегою Володимиром Бешлеєм. Але в бік Данила я у будь-якому випадку не дозволю такі висловлювання", - заявив Максимюк.

Після виступів депутатів міський голова Олексій Каспрук заявив, що у сесійній залі не потрібно з’ясовувати стосунки, пов’язані з релігією.

"Ми маємо закон, ми маємо повноваження міської ради, ми маємо над ними працювати. І не робити колот в місті", - сказав Каспрук.

Як відомо, раніше митрополит Данило висловив тривогу з приводу встановлення Хреста Пієти на Центральній площі Чернівців. За інформацією журналіста Анатолія Ісака, на думку Данила, встановленням Пієти "буде попрано совість 86 відсотків православних християн краю двома відсотками греко-католиків".

Фото: ЧП

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
28-04-2017, 12:06
Коментарів 0 Переглядів 7 299

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги