RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У першу чергу треба ремонтувати дороги і модернізувати мережі, - мер Чернівців
У першу чергу залишкові кошти з міського бюджету Чернівців (228 мільйонів гривень) треба спрямувати на завершення робіт на розпочатих об'єктах — дорогах, установах.

Про це під час громадських обговорень щодо розподілу залишків коштів міського бюджету у сесійній залі міськради 23 березня повідомив міський голова Чернівців Олексій КАСПРУК, пише molbuk.ua.

-Щодо розподілу залишків цих коштів, у першу чергу наша позиція — що треба виділяти ці кошти на закінчення і продовження робіт на вже розпочатих об'єктах. Це і дороги, і будівництво трьох (нове будівництво і дві реконструкції) дитячих дошкільних установ, які ми маємо зробити у цьому році. Тобто якщо ці кошти не використовувати, ці об'єкти заморожувати, то вони будуть здорожчані у вартості і, зрозуміло, попередні суми, які були в них вкладені, не дадуть ніякої користі.

Серед основних пріоритетів, куди потрібно скерувати кошти, міський голова назвав дороги, модернізацію мереж тепло- та водопостачання.

-Основні пріоритети — безперечно, дороги. Ви знаєте, на сьогодні немає чернівчанина, який би не критикував їхній стан, включаючи і вашого покірного слугу, - зазначив О. Каспрук. - Нам треба збільшувати фінансування. Хоча фонд виділених коштів на ремонт, будівництво доріг, міжбудинкових проїздів у минулому році суттєво зріс. Це і забезпечення життєдіяльності міста (вода, тепло). Це зношені мережі, які ми маємо модернізувати, зростання тарифів. На жаль, і водоканал, і теплокомуненерго абсолютно залежні від тих енергоносіїв, ціни на які формуються не місцевою владою. Тобто якщо ми говоримо про теплопостачання, то вартість газу складає близько 84 відсотків. Відповідно, ще електроенергія. І особливо там тариф змінити дуже важко. І з об'єктивних та суб'єктивних причин виникають заборгованості цих підприємств. Наприклад, за послуги теплопостачання з “Теплокомуненерго” розрахунок населення складає трохи більше 52 відсотків. А в той же час НАК “Нафтогаз України” ставить жорсткі умови про те, що сплата має бути стовідсотковою. Не заплатили — обмежують газопостачання. Така ж ситуація з енергопостачанням. Причому треба бути об'єктивними: йдеться, що “Чернівціобленерго” є фактично посередником між енергоринком і нашими споживачами, такими як водоканал. Тобто вони там взяли, там продали, невелику маржу заробили. Але якщо проплати низькі і водоканал не розраховується з електроенергією, то й держава вимагає, як і до інших споживачів, застосовувати санкції — обмеження, відключення і так далі. Тому без суттєвої модернізації підприємств, яка вже розпочалася і над якою ми працюємо, маємо поки що такі проблеми і ці підприємства треба підтримувати.

Інші сфери, які потрібно підтримувати, - освіта, медицина, переконаний мер:

-Безперечно, це освіта, яку треба фінансувати, щоби зменшувати навантаження на батьків, які розділяють з нами фінансовий тягар. Загалом більше десяти мільйонів, за підсумками минулого року, було профінансовано на розвиток навчальних закладів саме батьками. Також охорона здоров'я. Ви знаєте, зараз триває процес реформування. Напевне, це буде одна з найскладніших реформ в Україні. Поки що вона не стартувала. Але основна концепція передбачає, що гроші будуть ходити за пацієнтом. Будуть створені госпітальні округи і тому наші міські лікарні, які все одно залишаться нашими міськими лікарнями, мають стати конкурентноздатними, мати сучасне обладнання, нормальні умови для лікування, нормальних фахівців, до яких підуть люди. Якщо підуть люди - відповідно, піде за людьми і бюджетне фінансування. Тому близько 20 мільйонів гривень ми інвестували минулого року на закупівлю нового надсучасного медобладнання і так само плануємо продовжувати цю роботу.

Потрібно фінансувати і об'єкти інфраструктури міста, такі як аеропорт:

-Спільними зусиллями ми добилися того, що аеропорт відновив свою діяльність і продовжує своє існування. Зараз будуть відкриті ще додаткові рейси на Київ, Італію. Це дозволить аеропорту, який мав дуже складні часи декілька років, вийти принаймні на самоокупність за поточними платежами і розвиватися далі. Також одне з основних питань — громадський транспорт, який необхідно оновлювати.

-І найголовніше — енергоефективність, - додав О. Каспрук. - Тому що та ситуація, яка відбувається у світі, має призвести до того, що ми маємо навчитися економити, а це теж потребує капіталовкладень. Потрібно модернізувати систему теплопостачання міста, утеплювати житловий фонд, модернізувати з точки зору споживання енергії бюджетні установи. Це все потребує коштів. У тому числі дороги, поточне їх утримання, ремонт, капітальний ремонт. Тому що не витрачаючи кошти на ремонт, поточне утримання, ми, безперечно, будемо потім вимушені витрачати більше грошей на їх відновлення.
Редактор: Галина Олійник
24-03-2017, 16:40
Коментарів 0 Переглядів 1 586

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.