RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Психолог із Буковини малює картини на філософські теми

Роботи художника-аматора, практикуючого психолога обласного управління пенсійного фонду, 22-річної Галини Кудринської з Мамаївців займали перші місця на всеукраїнських конкурсах.

Картини Галини кореспондент molbuk.ua вперше побачила на виставці художників-аматорів Кіцманщини у центрі культури Буковини.

"Мене надихають квіти і краплини роси"

Незвичайна картина з поетичною назвою "Між сонцем та орбітою мого життя земного". "У центрі я намалювала розкриту книгу буття, яку пише для себе кожна людина і яка твориться з води та вогню, – пояснила художниця. – Сонце – це джерело енергії і наших здібностей. Вдалині видніється храм, що асоціюється з чистотою людської душі, де зберігаються спогади про погані та добрі вчинки. Вродлива жінка сидить на орбіті, яку окреслило для неї життя і яка уособлює окрему планету кожної людини. А над цим усім під зоряним склепінням розпростер свої руки сивочолий творець, який захищає нас і спасає своєю любов’ю. І незважаючи на всі неприємності та біди в житті людини, цвітуть квіти, що символізують перемогу прекрасного".

– Я намагаюся відобразити на полотні те, що всередині людини, в її душі. Ось цю картину писала три роки, – показує Галина. – Я ж не професіонал, це просто моє захоплення. Малюю, коли є вільний час. Закінчила ЧНУ, працюю практикуючим психологом в обласному пенсійному фонді. Весь час доводиться мати справу з людьми, отож малювання допомагає мені відволіктися від роботи, подивитися на навколишній світ іншими очима. Я дуже люблю природу – в будь-яку пору року вона має свої красоти. Мене часто надихають прості речі: квітка, листочок, пташка, краплини роси. Якщо добре придивитися, то в них безліч кольорів та відтінків, які щоразу змінюються. За цією грою тіней та світла можна спостерігати годинами. Можу зробити один-два мазки, а потім закинути на тривалий час, щоби краще осмислити, що саме хочу зобразити. Коли малюю вдома, включаю легку музику, яка відповідає моєму внутрішньому настрою. Це може бути класика або улюблений естрадний виконавець. Сюжети своїх робіт вигадую сама, наприклад, "Сон української ночі". Ця картина зайняла перше місце на всеукраїнському конкурсі серед художників-аматорів у Києві. Зараз я працюю над картиною, на якій хочу відобразити сучасну урбанізацію. Молода дівчина у білій сорочці кидає на землю мобільний телефон і біжить, намагаючись втекти в іншу – світлу реальність, де можна побути наодинці з природою і залишитися собою.

"Ходимо разом на пленер"
Галина захопилася малюванням після того, як вийшла заміж за професійного художника. "Любомир – мій учитель і критик, – сміється жінка. – Підійде, подивиться, може сказати: "Ось тут мало тіні, а там треба колір змінити". Ми познайомилися завдяки спільним знайомим. Скоро буде п’ять років, як одружені. Завжди підтримуємо одне одного, ділимося планами. Любомир закінчив Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Він малює картини та ікони, займається настінними розписами і вітражами. Зокрема робив вітражі в храмі Пресвятої Параскеви у Чернівцях.

– Коли ми лише зустрічалися з Галею, я зауважив у неї задатки до живопису. Вона малювала дуже гарні ескізи, з яких можна було зробити щось більше, лише треба було дати якийсь поштовх, – розповів Любомир Кудринський. –Не знаю – з Божою чи моєю допомогою в Галі почали народжуватися філософські картини. Вона спочатку малює, а вже потім радиться зі мною і прислухається до моїх порад, інколи щось виправляє. Ми часто ходимо з дружиною, як кажуть художники, на пленер з етюдниками, мольбертами, фарбами. Сідаємо окремо, щоби залишитися наодинці з природою. Мріємо відкрити сімейну виставку своїх робіт.

Філософські картини Галини Кудринської можна побачити в центрі культури Буковини.

До речі
У залі учбово-методичного центру культури Буковини, що на вулиці Главки, відкрилася виставка художників-аматорів Кіцманщини. Тут представлено 23 роботи шести митців: Ярослава Горбашевського, Галини Кудринської, Ярослава Баланецького, Володимира Тащука, Олександра Козака, Івана Шарлая.
Пейзажі – ранок у Карпатах, провесінь, лісові ставки, схід сонця, гірські перекати, натюрморти. Аматори також відтворили на полотні біблійні сюжети та події на київському Майдані.

– Таку виставку ми проводимо вперше. Готувалися до неї понад рік, –розповів директор учбово-методичного центру культури Буковини Микола ШКРІБЛЯК. – Кіцманщина славиться своїми талантами. Хоча ці картини написані аматорами, вони нічим не гірші від професійних полотен. Їх поєднує закоханість у рідний край. Чудові пейзажі, натюрморти, філософські картини. Від них віє теплом, світлом, щирістю.

Надія БУДНА
Редактор: Галина Олійник
18-03-2017, 09:31
Коментарів 0 Переглядів 2 639

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.