RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині відбулася дегустація вин

Уже традиційно наприкінці лютого – перед початком весняного сезону – буковинські виноградарі-винороби організували дегустацію аматорських вин, на яку запросили кореспондентів "МБ".

Було представлено понад 30 вин у двох категоріях: сухі та напівсухі.
За словами Івана ФУРКАЛА, голови громадського об’єднання виноградарів та виноробів Буковини, дегустація буковинських вин відбувається уже втретє у Чернівцях.

– Це дегустація не професійна, а любительська, – каже Іван Сергійович. –Особисто я маю приблизно 500 кущів винограду – 120-130 сортів. Мені цікаво спостерігати за кожним сортом: як він почувається у наших умовах. Колекція буковинських виноградарів – понад 400 сортів винограду. Ми ділимося між собою досвідом і обираємо найкращі сорти.

Ростуть на Буковині і європейські, і американські, і кримські, і південноукраїнські сорти, і чудово тут почуваються, дають прекрасні плоди.

Вино зробити – це дуже копітка праця, адже потрібно на кожному етапі дотримуватися технології: витримка у часі, освітлення, температура. Дегустація – досить цікавий і серйозний процес. Адже кожне вино потрібно було правильно оцінити, відчути його смак та аромат.

– Своє вино впізнати серед такої кількості по-справжньому хороших вин майже нереально, – зауважив Михайло СКРИПНИК, виноградар-винороб із Шилівців, що на Хотинщині. – Цього року я представив два вина: напівсолодке і сухе. Займаюся виноградарством з 1991 року, хоча за спеціальністю я – будівельник. Мене виноград заворожив. На Буковині можна виростити прекрасні сорти, тим паче клімат тепер це дозволяє. Маю понад 100 сортів винограду.

Робота з виноградом приносить задоволення. Особливо, коли він цвіте, здається, що ти зайшов у парфумерний магазин.

– Нині авторитет вина втратився, – каже Сергій АДАМОВИЧ, виноградар зі Сторожинеччини. – Наш клуб створено для того, щоб підіймати цей авторитет якісним вином. Вино – не для пияцтва, ним потрібно вміти смакувати і розрізняти якісне. Вино лікує багато хвороб. Скажімо, червоне знижує високий тиск, але якщо пити його в міру (щоб доза була не більше 40 грамів спирту на добу). А якщо понад міру, то тиск, навпаки підвищиться.
Були на дегустації і гості з Івано-Франківщини та Хмельниччини.

– Вина, які були на нинішній дегустації, чудової якості, не зважаючи на те, що погодні умови минулого року були важкими (були заморозки), – говорить Мирослава Романівна, яка представляла клуб виноградарів Прикарпаття. – Ми ще не вміємо смакувати сухими винами. Нам більше подобаються солодкі, які містять більше цукру. Особисто я вирощую столовий виноград, роблю з нього варення, а також засушую родзинки. До виготовлення вина я поки що готуюся, розвиваю свої смаки.

Чернівчанин Віталій
побував на дегустації вин вперше.
– Мені дуже сподобалося, – каже чоловік. – Єдиний момент – потрібно бути досвідченим дегустатором, щоб гідно оцінити всі вина. Вин було настільки багато, що ти просто не встигаєш оцінити смаковий відтінок кожного із них. Я придбав дві пляшки вина. Одна пляшка коштує 120 гривень. Враховуючи, що це вино натуральне, то це не так дорого, адже звичайне порошкове вино у магазинах коштує від 90-100 гривень.


Як правильно дегустувати вино

Колір. Він залежить від сорту винограду, технології і віку. Молоде біле вино має зеленувато-жовтий відтінок, а молоде червоне – фіолетово-червоний. Із віком вино набуває коричневих відтінків. Келих потрібно нахилити і розглянути колір вина і його глибину. Потім келих з вином збовтують і дивляться, як воно стікає по стінках. Помилково вважають, що чим довше вино стікає по келиху, тим воно якісніше. Насправді це залежить від вмісту в ньому алкоголю.
Запах і букет. Для цього потрібно збовтати келих, запах з’явиться в повітрі. У молодих вин фруктовий запах, у витриманих – складний аромат (включаючи запах кори дуба або трав).
Смак. Всі відтінки вина можна відчути язиком. Вино потрібно трохи потримати в роті і приділити увагу відчуттям і смаку в горлі. Для оцінки смаку можна трохи прицмокнути вино.
Післясмак. Це відчуття, яке залишається після того, як ви проковтнули вино. Він може відрізнятися від того смаку, який відчувався у роті. При цьому звертають увагу на смак алкоголю (він не має відчуватися) і на час, протягом якого смак вина залишається в роті. Чим довший післясмак, тим краще вино.
Редактор: Леся Токарюк
9-03-2017, 23:51
Коментарів 0 Переглядів 3 421

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.