RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Бувалий кишеньковий крадій розповів, як уберегти гаманці в громадському транспорті

Олег за своїми плечима має шість судимостей. Загалом він провів у в’язниці 16,5 років. Маючи такий чималий досвід, він вирішив забути про своє кримінальне минуле та вдатися до звичайного життя. Нині він поет та активіст руху проти наркоманії. Його творчий псевдонім – Вовк. Бувалий крадій вирішив поділитися секретами своєї колишньої професії та порадити читачам, як не стати жертвою крадіжки у тролейбусах чи маршрутках.

Найчастіше обкрадають тих, хто заходить

Отже, заходячи у переповнену маршрутку, пам’ятайте – це найнебезпечніший момент втратити майно. Саме під час заходу до транспорту крадіям легше за все обікрасти жертву. Цей прийом професійні злодії називають "підсадом".

У такому випадку діють два виконавці. Один із них стоїть попереду пасажира для того, щоби затримати його.У цей момент інший крадій підштовхує жертву, ніби кваплячи швидше лізти в салон. Після цього витягає гаманець й одразу передає напарнику попереду. Навіть усвідомивши втрату, пасажир не зуміє зрозуміти, хто саме вкрав гаманець.

Кишенькарі не заходять на передні двері, тому що там, переважно, пенсіонери.

– У мене з напарником був своєрідний кодекс честі – літніх людей та дітей ми не обкрадали. Хоча брехати не буду – кілька випадків було, згадує екс-крадій.

За словами Вовка, у крадія, зазвичай, із собою є пакет або піджак через руку.

– З-під піджака дуже зручно красти. Буцімто через штовханину в транспорті я роблю так, щоби мій піджак нависав над сумочкою або просто перед жертвою таким чином, щоби вона не бачила, що відбувається в її кишенях чи сумці. Відтак можу обмацати весь одяг та взяти те, що потрібно, – розповідає Олег.

Жодних ударів, пощипувань чи штовхань у транспорті кишенькарі не вчиняють. Адже такі дії лише привернуть непотрібну увагу.
Всю руку до кишені жертви ніхто не пхає. Крадії витягують речі лише двома пальцями – вказівним та середнім.

Здебільшого цуплять гаманці

За словами Вовка, кишенькар не оцінює жертву за зовнішнім виглядом.

– Якось до салону зайшов непримітний чоловік, в якого була потерта джинсова куртка. Проте ми витягнули в нього близько 2000 доларів, – пригадує Олег.

Жертву, зазвичай, обирають із тих, у кого побачили гроші.

Здебільшого об’єктом посягання є гаманець. Телефони не часто крадуть. Нині їх важко збувати. Ломбарди здебільшого контролює поліція. Крім того, нині не важко встановити місце знаходження сучасного смартфону. Та й знецінюються на ринку вони швидко. А за дешевий апарат ніхто не хоче сідати до в’язниці.

– До дорогих телефонів ломбарди ставляться із насторогою, бо бояться втратити гроші. Адже, давши умовні 3000-4000 тисячі гривень за дорогий телефон, вони фактично втратять ці гроші, якщо він крадений. У разі затримання крадія, останній віддаватиме ломбарду по 17 гривень на день, – каже Вовк.

Тож, здебільшого, кишенькарі полюють за гаманцями. Та "щипач" ніколи не знає, скільки грошей буде в гаманці. Тож, таке заняття є своєрідною лотереєю.

– Щоразу – це сюрприз. Особливо, коли додатково знаходиш у гаманці "заначку", яку чоловік ховав від дружини під календариком, – каже Олег.

Хороший крадій – хороший артист

Крім азарту, крадій повинен ще й володіти артистичними даними. Особливо хист до театрального мистецтва кишенькарям доводиться демонструвати, працюючи в парі. Наприклад, якщо потерпілий щось запідозрив, помічник у цей момент повинен якісно відволікти на себе увагу. Наприклад, зробивши вигляд, ніби щось ховає. Аби жертва відволіклася від основного виконавця.

Також крадії мають стандартний позивний "Вася". У такий спосіб напарник, який обрав жертву та побачив, куди та сховала гаманець, сигналізує іншого про це. Після крику на весь салон поширеного чоловічого імені, злодій показує на собі, в якому місці жертва ховає гроші.

Аби вберегтися від крадіїв, Олег дає кілька порад.

Так гаманець найкраще тримати у закритій внутрішній кишені куртки.

Краще, щоби штани були майже в обтяжку. Тоді крадій не наважиться лізти навіть у зовнішні кишені.

Не варто піддаватися ілюзії безпеки, коли ви сидите у маршрутці. Як вказувалося вище – те, що ви тримаєте у зовнішній кишені куртки чи сорочки, можете втратити.

Жіночу сумочку треба завжди тримати перед собою.

– У Чернівцях сумки не ріжуть. Це роблять лише "зальотні". Але не варто втрачати пильність навіть, якщо сумочка перед вами. В такому випадку заточеною монетою чи відламаним шматком леза її можуть розрізати збоку та витягти звідти все. Знизу сумку не ріжуть – її вміст може випасти, що приверне увагу пасажирів. Але коли сумочка попереду, вірогідність крадіжки зводиться майже до нуля, – каже Олег.
Часто жінки тримають усі речі в целофановому пакеті. Гаманець та інші цінні речі у такому разі краще витягнути. В целофані їх небезпечно тримати.

Слухайте музику в телефоні

Із телефоном найбезпечніше бути в навушниках та з увімкненою музикою. Проте стежте, щоби музика постійно грала. Якщо ви відволічетеся, а музика перестане грати – можете й не помітити, як позбулися свого телефону.

– Старайтеся також не брати участь у бурхливих інтернет-дискусіях, дивлячись у телефон. Свого гаджету ви може й не позбудетеся, але чогось іншого – цілком, – зауважує колишній крадій.

Якщо ви стали свідком крадіжки або помітили, що обкрадають вас, Олег радить просто стати до крадія і дивитися на нього. Не варто здіймати галас. Так ви заробите собі ворога на все життя. Дехто з крадіїв може навіть помститися згодом. Натомість, якщо ви тихо дасте крадію зрозуміти, що розпізнали його, він вийде на найближчій зупинці. Вас він чіпати не буде.

За словами Олега, неможливо повністю гарантувати безпеку своїх речей, але дотримуючись цих порад можна звести вірогідність крадіжки до мінімуму.

Як уберегтися від крадіжки в громадському транспорті

1.Тримайте цінні речі у закритих внутрішніх кишенях. Якщо одягнути куртку чи піджак змоги немає, обирайте одяг, що облягає вас.
2.Свої сумочки жінкам потрібно тримати перед собою. Мало хто наважиться копирсатися в сумці, яка перед очима власниці.
3.Звертайте увагу на людей, що тримають у руках легкий пакет або піджак. Такі речі кишенькарі часто застосовують, як допоміжний засіб у своїх крадіжках. І не дозволяйте, щоби їхні речі нависали над вашими кишенями чи сумками.
4.Телефон тримайте з навушниками та увімкненою музикою. Навушники не виймайте з вух.
5.Зверніть увагу на дивні викрики на весь салон. Наприклад, чи не кличе хтось із пасажирів якогось Васю.
6.Побачивши крадія, не кричіть на весь салон, а просто дивіться на нього.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Sasha_Yu
25-02-2017, 17:12
Коментарів 0 Переглядів 3 625

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.