RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Час молитви і прощення із понеділка, 27 лютого, розпочинається Великий піст

У понеділок 27 лютого розпочинається Великий піст. Він триватиме 48 днів і закінчиться 15 квітня – напередодні Великодня. Це найбільш суворий піст, під час якого не можна вживати м’ясні, молочні страви та яйця

Священики кажуть, що це ще й період молитви, каяття, прощення і добрих справ.

– Мої бабуся і мама завжди постили перед Пасхою, і я пощу. Може, тому так довго живу, – каже 91-літня Євгенія БОРЩ. – Їм тільки скоромне: хліб, картоплю, крупи, мащу олією. А у п’ятницю взагалі нічого не вживаю, лише п’ю воду. Ходжу до церкви, молюся, причащаюся і сповідаюся. Мама казала, що треба помиритися з усіма, на кого тримала образу чи сказала про когось погане слово. А ще треба поділитися з нужденними людьми хлібом, одягом, допомогти їм.

– Великий піст починається за сім тижнів до Великодня. Але щороку він припадає на різні дати залежно від Пасхи, – розповів настоятель храму Пресвятої Трійці УПЦ КП у Чернівцях отець Володимир Плішка. – Цього року початок Великого посту припадає на понеділок, 27 лютого, а закінчується в суботу, 15 квітня. Це час духовної підготовки до свята Великодня, період очищення та відновлення, час роздумів, молитви та прощення. Він сягає своїм корінням до сорокаденного посту Ісуса Христа у пустелі, тому найважливішою метою є покаяння, відпущення гріхів та причастя перед Великоднем. Піст – це не просто голодування! Поститися необхідно тілом та душею. Утримання певною мірою від їди та спиртних напоїв допоможе організму очиститися після важкого зимового періоду. А душевний піст полягає в униканні злих слів, справ, помислів, а також гніву, злоби, помсти. Також бажано не розповідати іншим, що ви постите, а тим більше звинувачувати когось у його недотриманні. Оскільки це глибоко індивідуальне для кожної людини.

На думку лікарів, піст корисний для здоров’я, оскільки допомагає розвантажити та омолодити організм, а завдяки більшій кількості овочів та фруктів сприяє зміцненню імунітету.

– Але підходити до цього треба дуже обережно. Постити може лише цілком здорова людина, – вважає завідувач фізіотерапевтичного відділення Чернівецької міської поліклініки №1 Іван МАРЧУК. – Дітям, літнім людям і тим, хто має хронічні захворювання чи переніс тяжку операцію, він протипоказаний. Пісний раціон має обов’язково забезпечувати надходження необхідної кількості білку, тому треба більше їсти бобових, капусти, сої, круп, хліба грубого помелу. Також потрібно вживати олію та горіхи, а замість солодкого – мед, цукати, фрукти.

Лікарі радять тим, хто постить

* Пити багато рідини (півтора-два літри води з медом чи лимонним соком, компот із сухофруктів), особливо у перші та останні дні посту.
* Вживати мед – він позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, містить велику кількість глюкози та вітамінів.
* Утримуватися від висококалорійних продуктів – печива, макаронів, хліба.
* Варити компоти, узвар з шипшини і трав’яні чаї.
* Вживати більше продуктів рослинного походження – фрукти, овочі.


Що можна їсти під час посту

Каші. У денному раціоні людини, яка постить, обов’язково має бути каша. При цьому не треба обмежуватися одним-двома видами круп, у магазинах їхній вибір досить великий.
Бобові. Під час посту можна вживати квасолю, горох, боби. Їх можна добавляти в рагу, відварювати, готувати з них пюре.
Овочі. Їх можна їсти в необмеженій кількості: всі види капусти, селеру, стручкову квасолю, моркву, картоплю, гарбуз, солодкий перець, помідори, листя салату, шпинату, базиліку.
Фрукти. У пісне меню можна включити яблука, цитрусові, журавлину, гранат.
Гриби. Саме гриби заміняють під час посту м’ясо. Із них можна приготувати різні страви: котлети, суп, соус для каші. Найкраще підійдуть шампіньйони і гливи.
Сухофрукти. Без них теж не варто постувати, адже вони і смачні та корисні. Слід вживати курагу, чорнослив, родзинки, фініки, сушені яблука, груші та сливи. Їх можна додавати до салатів, каш, тушкованих овочів. Також із сухофруктів виходить смачний узвар і кисіль.
Солодощі. Не заборонено вживати мармелад, халву, вівсяне печиво, гіркий шоколад без молока, мед.
Риба. Її можна вживати лише на Благовіщення 7 квітня та у Вербну неділю, 9 квітня.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
25-02-2017, 16:46
Коментарів 0 Переглядів 2 226

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!