RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Замість кубометрів – кілокалорії: в Україні планують змінити систему оплати газу

Українців очікує нововведення – споживання газу планують обліковувати по-новому. Замість кубометрів, як зараз, ми будемо платити за його калорійність. Відповідний проект перебуває на розгляді Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

До якості газу регулярно виникають у споживачів питання – часто кажуть, що газ із домішками і в ньому забагато повітря чи ще чогось.

ПАТ "Чернівцігаз" замовило перевірку якості газу в незалежному випробувальному центрі ДП "Івано-Франківськстандартметрологія". В присутності журналістів експерти зробили забори газу в Садгорі (на фото) та селі Черешенька Вижницького району.

- Вибрали ці дві точки тому, що на них подають газ різні постачальники – у Садгорі це переважно імпортний газ, у Черешеньці – власного видобування, - пояснив начальник управління "Чернівцігаз" з метрології Анатолій АРОНЕЦЬ.
Фахівець каже, що "на око" вдома якість газу визначити неможливо.

- Колір газу при згорянні залежить від налаштування обладнання – йому треба регулярно робити профілактику, ремонт, чистити, замінювати форсунки, - сказав А.Аронець. – Газ ми отримуємо від постачальників. Система герметична, втрутитися в неї неможливо, бо це небезпечно – у разі перевищення у суміші допустимої норми повітря може статися вибух. Розбавляти іншим газами, наприклад азотом, просто недоцільно, бо азот дорогий.

- Відбираємо газ для визначення якості – вмісту, компонентного складу, потім перевіряємо у лабораторії у себе, - розповіла Тетяна СТАСІВ, начальник випробувального центру ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" . – Таку перевірку може замовити кожен – власне визначення показників коштуватиме 500 гривень, але доведеться ще оплатити виїзд фахівців, отож усе разом обійдеться у 5 тисяч гривень.

Забір газу на Буковині було зроблено у понеділок, 6 лютого. За результатами перевірки якість газу навіть вища за допустимі норми. Івано-Франківський центр проводив дослідження газу в різних регіонах України – кажуть, що ще жодного разу не виявляли невідповідності нормам.

Наразі питання переходу на нову систему обліку ще вивчається. Саме така система розрахунків діє у наших європейських сусідів. У прес-службі "Чернівцігазу" повідомили, що для цього замінювати лічильники не доведеться – вони і далі нараховуватимуть кубометри, які через спеціальну формулу треба буде переводити у кілокалорії.

Коментар

Юрій ХАЛАВКА, доцент ЧНУ, Інститут біології, хімії та біоресурсів:

"Обліковувати газ за калорійністю – хороша ідея. Адже споживачу важливо скільки газ генерує тепла, а не скільки буде спалено кубометрів. Також така система дозволить зняти спекуляції про домішки та "розбавляння" газу. Калорійність залежить від багатьох факторів – складу газу, налаштування приладів, температури. Тож оплата за якістю змусить споживачів постійно регулювати свої газові прилади, тримати їх і належному стані, на що зараз практично ніхто не звертає уваги. Що ж стосується домішування, то це насправді технічно дуже складна і невигідна справа".

Довідка

Основний показник якості природного газу - теплота згоряння (калорійність). Що вища калорійність, тим менший обсяг газу необхідно витратити аби скип'ятити, приміром, літр води на газовій плиті чи підвищити на градус температуру у вашій оселі.
Чинними стандартами встановлено: теплота згоряння нижча повинна бути не нижчою за 7600 ккал/куб.м (традиційно основний показник якості в Україні та Росії).

За даними ПАТ "Укртрансгаз", середньозважена теплота згоряння нижча природного газу, що подається споживачам України, становить більше 8200 ккал/куб.м.


Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Igor
11-02-2017, 17:27
Коментарів 0 Переглядів 3 376

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.