RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Ми недалеко відійшли від радянської системи»: ситуація у Молдові очима місцевих жителів

Днями кореспондент "МБ" побувала у столиці сусідньої Молдови Кишиневі. Із деякими місцевими мешканцями вдалося поспілкуватися про політику, економіку та зміни, які відбулися там після президентських виборів.

Перше, на що звертаєш увагу в Кишиневі, – мова, якою спілкуються місцеві. Враження таке, що людей, які спілкуються молдовською, там менше, ніж у Чернівцях. Тобто більшість – російськомовні.

"Молдовська? Нєт, нє понімаю"

– Ні, ні, якщо хочете щось запитати, питайте російською, "рідної" я не розумію, – каже мені місцева жіночка. – У нас тут взагалі мало хто спілкується молдовською, і цим вже нікого не здивуєш. Більше російської, бо так всім зручніше, особливо старшим людям. Малечу у школі стараються вчити нашої мови, і це правильно, а нам вже пізно.

«Ми недалеко відійшли від радянської системи»: ситуація у Молдові очима місцевих жителів


Питаю її, що цікавого можна побачити у центрі Кишинева людині, яка туди приїхала вперше.

– Ну, підніміться трохи вище. Ви ж бачили там площу велику, а біля неї гарний парк? Там дуже гарний пам’ятник Штефану чел Маре. А поруч наш парламент – велика будівля. Гарна тут алея, як у Парижі. І своя Тріумфальна арка в нас є, – усміхається жінка, показуючи рукою на ще одну архітектурну пам’ятку у центрі. – А так ще погуляйте, може, ще щось знайдете. Або можете сісти у будь-який транспорт, що тут їде, і з вікна подивитися на місто.

Помітила, що графік руху в них дуже щільний, і транспорт відносно новий.

– Кожні 5-7 хвилин щось їде, тож довго на тролейбус чекати не доведеться, – каже мені молодик. –Так, тролейбуси в нас є нові, та це ж не за наші кошти робилося. Та людям все одно, які кредити бере країна і у кого. Головне, аби зручності були. Та повірте, така ситуація не по всій країні. Не забуваймо, що це столиця. Насправді ми недалеко відійшли від радянської системи. Мені тут не подобається, я хочу переїхати в справді європейську країну, – ділиться зі мною думками студент Марчел МИНДРУ.

«Ми недалеко відійшли від радянської системи»: ситуація у Молдові очима місцевих жителів


Хлопець часто буває в Україні, адже тут у нього живе багато родичів.
– Знаю трохи вашу політичну ситуацію. У мене є родичі у Києві, тож реальну картину вони мені трохи розповіли, і я їм вірю. Не можу сказати, що у нас все розповідають так, як є насправді. Молдова ж старається з "братським народом" не сваритися, – сміється хлопець.

"Не було за кого голосувати"

Про нещодавні президентські вибори місцеві погоджуються говорити не дуже охоче. Кажуть, вони відбулися і результати досить очікувані.
Бармен в одному із закладі у центрі Кишинева розповів, що варіантів, за кого голосувати, у них не було.

– Спочатку я теж скептично ставився до цієї кандидатури (нинішнього президента країни Додона, – авт). Та потім подумав і зрозумів, що голосувати більше й нема за кого. Люди ніби задоволені. Трохи змінилися політичні орієнтири. Наші вже дуже проти приєднання до румунів. Якось обійдемося, – каже він.

«Ми недалеко відійшли від радянської системи»: ситуація у Молдові очима місцевих жителів


Хлопець зауважив, що у Молдові дуже багато туристів із різних країн.

– Виявляється, ми цікаві світові. У цьому закладі були і американці, і французи, й італійці. Бувають і жителі більш колоритних країн. А українців тут особливо багато. Всі чомусь кажуть, що у нас ціни вищі. Мабуть вони мають рацію. Я сам часто буваю в Одесі, і різниця відчувається. Можливо, підвищені ціни у нас тому, що це столиця. А люди порівнюють з містами, звідки приїжджають вони, – вважає бармен.
Місцеві, які були в Україні, стверджують, що ціни на деякі продукти можуть бути в них і удвічі вищими. Та запевняють, що у інших містах Молдови ситуація зовсім інша.

– Подивіться на курс валют. Один лей – це 1,5 гривні. Ціни трохи вищі, але й лей цінніший. Тому тут за 100 лей ви купите трохи більше, ніж в Україні за 100 гривень. Це якщо говорити про столицю.

«Ми недалеко відійшли від радянської системи»: ситуація у Молдові очима місцевих жителів


Про Україну у Кишиневі знають досить багато, місцеві часто їздять до нас. До речі, одним із популярних маршрутів є Чернівці, Калинівський ринок. Молдовани часто скуповуються у нас. Найбільше везуть від нас харчі.

Діана ВАТАМАН

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: diana_vataman
9-02-2017, 17:04
Коментарів 0 Переглядів 2 270

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.