RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Храм Трьох Святителів у Чернівцях відзначить 135-річчя з дня освячення

12 лютого 2017 року виповнюється 135 років з дня освячення Храму Трьох Святителів, який знаходиться на території головного корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Як повідомляється на офіційному сайті ЧНУ, з цієї нагоди відбудуться урочистості.

8.45 – зустріч Намісника Патріарха Київського і всієї Руси-України – митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія, ректора Київської православної богословської академії (Центральна брама Резиденції);

9.00 – Святкова Божественна Літургія (Семінарська церква);

11.45 – Освячення води (Центральна алея університету);

12.30 – Урочиста академія (Червона зала, 5 корпус).

"Запрошуємо всіх випускників філософсько-теологічного факультету, викладачів та студентів Чернівецького університету, всіх тих, хто стояв у витоків відродження богословської освіти на Буковині, громадсько-культурних та політичних діячів, освітян та просвітян міста і краю, які не дозволили знищити відому на весь світ архітектурну перлину, стіни якої, завдяки молитвам багатьох подвижників віри і благочестя, дихають святістю", - йдеться у повідомленні.

Довідка. Університетський храм (семінарська церква) на честь трьох великих християнських святителів – Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоустого – побудовано з цегли у період 1864-1878 рр. До початку 1882 р. провадилися його розписи.

Над розписами в купольній частині храму працювали віденський художник К. Йобст, та буковинський митець Е. Бучевський. К. Йобст написав ікони Різдва Христового (розміщена у лівому нефі 2-го поверху), Воскресіння (розміщена у правому нефі 2-го поверху), Зішестя Святого Духа на Апостолів (розміщена над вівтарем) та чотирьох євангелістів: св. Матфея, св. Марка, св. Луки та св. Іоана (розміщені, як це прийнято у православному храмовому будівництві, у прикупольних нефах).

Розробкою та виконанням декоративного орнаменту займався Е. Бучевський. Розписувався храм темперою. Освячений 12 лютого 1882 р. митрополитом Сильвестром (Мораріу-Андрієвичем) на честь трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоустого.

Іконостас вирізьблений із липи буковинськими майстрами. Розміри храму – 18,9х18,56 м, загальна площа – 281,1 кв.м. Висота центрального купола 38 м., а ззовні (з хрестом) – 45 м.Храм збудований для потреб теологічного факультету, який розташовувався поруч, на території митрополичої Резиденції. У храмі студенти-богослови проходили богослужбову практику. Цікавим є той факт, що навіть під час Першої світової війни навчальний процес не переривався. Проте, так тривало лише до 1944 року.

В радянську добу, до 1981 року, у храмі було розміщено обчислювальний центр (ОЦ) університету, де знаходилась одна із перших радянських обчислювальних машин (ЕОМ) “Мінськ-4”, власне, саме так у той час називали комп’ютери. Ректорат університету доклав усіх зусиль для того, щоб зберегти святиню. Зокрема, на стінах храму зберігся автентичний розпис, не було навіть зрушено з місця іконостас.

У 1981 році електронну техніку було перевезено в інше приміщення, а у храмі розпочато реставраційні роботи, котрі продовжувалися до 1985 року. В цей період було поновлено декоративний орнамент та ікону Зішестя Святого Духа на Святих Апостолів, котру з часом зіпсував грибок. Реставраційні роботи проводили майстри з м. Кам’янець-Подільського, а ікону Зішестя Св. Духа реставрували київські фахівці.

Вся купольна частина храму є автентичною, як і іконостас 1882 року.

Під час реставрації було відновлено втрачене панікадило. Сучасне панікадило було виготовлено з латуні за ескізами старого.

З 1985 до 1991 року у храмі функціонував історико-культурний центр.

З 1991 року на великі релігійні свята у храмі було дозволено звершувати богослужіння, а з відновленням у структурі університету теологічного відділення – було відновлено й богослужбову практику, на той час лише чотири дні на тиждень.

Новий етап в історії храму розпочався 18 квітня 2003 року. Саме тоді з благословення Його Святості Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета було укладено нову угоду про спільну освітню діяльність між ЧНУ ім. Юрія Федьковича та Київською Духовною Академією (КДА) Української Православної Церкви Київського Патріархату. Реалізація угоди також передбачає розв’язання й низку інших важливих питань. Саме з цього часу університетський храм отримав ставропігійний статус (пряме канонічне підпорядкування Патріархові), а студенти-богослови можливість не лише у будні , але й у недільні та святкові дні закріплювати на практиці набуті ними теоретичні знання з літургіки, гомілетики, пастирського богослов’я та ін. 3 вересня 2003 року в храмі відновлено постійні богослужіння, котрі звершують викладачі та студенти Богословського відділення. У 2006 році було розпочато новий етап реставраційних робіт у Резиденції загалом і у храмі зокрема. Саме у цей час розпочато комплексну реставрацію куполів та даху храму, а також було замінено систему дощового водовідведення.

У 2009-2010 роках замінено систему опалення.


Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
8-02-2017, 17:10
Коментарів 0 Переглядів 3 754


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!