Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Відомі чернівчани розповіли, як зустрічали Різдво Христове у дитинстві, і як святкують зараз.

Павло ДВОРСЬКИЙ, народний артист України, співак:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– Це одне з найсвітліших свят для мене. Готувалися в нас до нього заздалегідь, привчаючи до посту, коли ми не вживали жирної їжі і робили тільки добрі справи. Пам’ятаю, сестри вечорами вишивали, ми всією родиною повторювали слова відомих колядок. На Святвечір було прийнято, що діти розносили святу вечерю бабусям, дідусям, одиноким, вдівцям. На Різдво після служби в церкві збиралися всі рідні за столом, потім була коляда, тато грав на гармошці. З друзями ми йшли снігами і колядували по селу, нас частували яблуками та пряниками. Зараз, хоч батьків немає, ми намагаємося не зраджувати давнім традиціям і збираємося на Різдво у колі рідних. Так само колядуємо та молимося…

Степан МЕЛЬНИЧУК, ректор ЧНУ:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– У дитинстві готувалися до цього свята особливо. Всі страви були пісні, під скатертиною ставилося сіно, ми колядували. Мама всі страви робила у печі, а вони дуже відрізняються від сучасної їжі, було смачніше. Перед тим, як сідати за стіл, розносили вечерю на пам’ять за померлими рідними, сусідами. Потім ми сідали їсти. Це був щорічний ритуал і така атмосфера панувала у кожному домі. Зазвичай був великий сніг, була якась містика. Зараз це звучить, як казка, але це була наша дитяча реальність…

Саша БУЛЬ, музикант:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– У дитинстві це свято я здебільшого відзначав у бабусі. Там було все канонічно: кутя, 12 страв, коляда. Тепер дедалі рідше вдається відпочити в цей час, бо здебільшого гастролюю країнами Європи, де святкують католицьке Різдво 25 грудня, а тому частенько доводиться працювати 6 та 7-го січня
Проте, якщо таки вдається залишитися вдома, то Різдво це однозначно родинне свято. І не важливо скільки страв, важливо, щоб усі були разом.

Олександр ФИЩУК, голова ОДА:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– Дуже чекаю Різдва і стола з 12-ма стравами. Тоді приходять діти з внуками і святкуємо разом. У дитинстві мама готувала всі 12 страв так, як диктує це давня традиція. Не обходилося без коляди, без молитви. Пам’ятаю, як сильно діти чекали святкового стола, бо перед тим була традиція суворого посту.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Рейтинг:
(голосів: 1)
6-01-2017, 13:57
Коментарів 0 Переглядів 837

Новини партнерів:
На Буковині суд оштрафував організатора блокування руху на пункті пропуску «Порубне»
За організацію незаконної акції перекриття на митниці Ігорю Жижияну "виписали" штраф розміром 850 гривень
Знову аутсайдери: стало відомо, скільки коштів «Укравтодор» планує виділити на ремонт доріг Чернівецької області
На ремонт доріг в Чернівецькій області "Укравтодор" планує виділити близько 197 млн грн
Радник мера Чернівців став свідком перегонів двох маршруток. ВІДЕО

Водій однієї з маршруток на швидкості здійснив обгін поблизу "Юності Буковини"
Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Loading...
3 компанії у Чернівцях з офіційного працевлаштування за кордоном ( на правах реклами)

Уже давно плануєте поїхати на роботу за кордон, але боїтеся невідомості, відсутності підтримки та великої кількості паперової роботи?
Лісівники та природоохоронці святкували разом! (прес-реліз)

Професійне свято та 25-річчя з дня заснування Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства лісівники краю масштабно відзначили минулої суботи в Боздоському парку в Ужгороді.
Буковинська кухня: 8 "смачних" пропозицій від ресторанів у Чернівцях (на правах реклами)

Для своїх постійних клієнтів і приїжджих гостей буковинські ресторани охоче пропонують найсмачніші наїдки Буковинського краю та свої фірмові страви
"La mulți ani": у нас завжди смачно й по-домашньому! (на правах реклами)

Тут відвідувачам пропонують молдавську та європейську кухні. Окрім смачної їжі, особливу атмосферу створить інтер’єр.
Ми гарантуємо гідні умови праці та нове обладнання, офіційне працевлаштування, заробітну плату від 6000 до 10000 грн
Європейське швейне підприємство "Бібі Фешн" запрошує на роботу (на правах реклами)