RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як відрізнити натуральний продукт від замінника?, - експеримент "МБ"


У магазинах та супермаркетах з’являється все більше сурогатної продукції. Це харчові продукти, які схожі на натуральні, але не містять їхніх цінних складових.

Як же відрізнити натуральний продукт від замінника? Щоби з’ясувати це, йдемо до найближчоо супермаркету у центрі Чернівців. Проходжуся прилавками. Натрапляю на масло. Окремо від масла – спред. Звертаю увагу, що хоч це продукти одного й того ж виробника і однакова вага (200 г), проте різниця у ціні суттєва. Якщо спред коштує 14 гривень, то масло – 24. Читаю складники. У маслі зазначений лише один складник – вершки пастеризовані.У спреді - набір усього: "замінник молочного жиру (жири рослинні рафіновані дезодоровані), маслосолодковершкове селянське, молоко знежирене, сухе знежирене молоко, емульгатор, ароматизатор". Прочитала, що рафіновані рослинні жири в процесі очищення звільняються від усіх домішок, втрачають свій запах та корисні речовини. Єдина користь від них – це те, що вони не містять холестерину. Емульгатор "Естер" підвищує пластичність, створює блискучу, глянцеву консистенцію у продукті. Прочитавши все це, у мене чомусь зовсім відпало бажання купувати спред.

Поширені зараз і сурогати сиру – це так званий "сирний продукт". Хоча зовні від справжнього він взагалі не відрізняється. Тому треба бути уважним. Втім, придбавши ваговий шматок сиру російського "Охтирка" і продукт сирний цього ж виробника, я виявила, що за ціною вони майже однакові: 236 грамів сиру коштували 22,22 гривні, а 232 грами продукту сирного – 20,28 гривні. Майже не різнився і склад. Лише у сирному продукті був ще твердий жир. Втім, на смак сир все ж кращий, ніж сирний продукт.

Також серед і плавлених сирків є сири і є сирні продукти. 90-грамовий шматок сиру коштує 7,62 гривні, тоді як такий же за вагою шматок продукту сирного - 5,95 гривень. Також, якщо у складі сиру я не виявила жодної "єшки", то у продукті сирному налічила їх аж сім.

Можна у магазині за 11 гривень придбати й стограмову упаковку "червоної ікри". Саме так, "червона ікра" - за 11 гривень. Якщо ж вчитатися, то на упаковці великими літерами пише лише "Ікра", а маленьким шрифтом є роз’яснення, що це ікра "білкова червона". Втім, пенсіонер з поганим зором того дрібного шрифту може й не розгледіти. Читаю склад: "лососеві риби (фарш, олія рослинна, желатин, сіль, кухонна, лимонна кислота Е330, ароматизатор ікри харчовий ідентичний натуральному, підсилювач смаку глутамат натрію, антиоксидант ізоаскорбат натрію, консервант сорбат калію, харчові барвники…". Тобто, м’яко кажучи, рибною ікрою тут і не пахне. Тож зрозуміло, чому така ціна. Для порівняння, 80-грамова баночка справжньої червоної ікри коштує 120 гривень. Задля цікавості придбала одну упаковку цієї ікри. І не змогла скуштувати більше однієї ложки: білкова червона ікра на смак виявилася гидкою.

Цікаво було дізнатися і що ж таке насправді крабові палички. За стограмову упаковку крабових паличок я заплатила 14 гривень. На упаковці було зазначено, що це "продукт із сурімі". "Гугл" підказав, що сурімі - це японська страва, яка готується з риби з білим м'ясом, заморожується і перемелюється в однорідну масу. У складі: фарш рибний сурімі 40% (фарш рибний, цукор, яєчний білок, харчові добавки – кілька стабілізаторів. Тобто крабові палички – назва дуже умовна, адже краба тут і близько немає, хіба що ароматизатор ідентичний натуральному.

Коментар
Любов ШТЕФУРЯК, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління ветеринарної медицини в Чернівецькій області
:

- Маркування, згідно з законом, тепер є головним документом на харчові продукти. І на етикетці має бути вказано складники продукту, а також зазначатися, чи це, до прикладу, масло, чи спред. Тож при купівлі споживач повинен уважно читати етикетку і розуміти, що він бере. У переліку складники розташовані від більшого до меншого. Тобто чого найбільше у продукті, те вказується на початку, чого найменше – вкінці. Тож, до прикладу, якщо у складі маска на першому місці – молочні вершки, то це справді натуральний продукт. Якщо ж якісь рослинні жири – це, зрозуміло, не натуральний продукт, бо там уже є домішки. Зрозуміло, натуральний продукт значно дорожчий в ціні, ніж продукт із домішками.
(Продовження читайте в наступних випусках "МБ")
Редактор: Галина Олійник
17-09-2016, 15:44
Коментарів 0 Переглядів 3 634

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.