Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Як відрізнити натуральний продукт від замінника?, - експеримент "МБ"


У магазинах та супермаркетах з’являється все більше сурогатної продукції. Це харчові продукти, які схожі на натуральні, але не містять їхніх цінних складових.

Як же відрізнити натуральний продукт від замінника? Щоби з’ясувати це, йдемо до найближчоо супермаркету у центрі Чернівців. Проходжуся прилавками. Натрапляю на масло. Окремо від масла – спред. Звертаю увагу, що хоч це продукти одного й того ж виробника і однакова вага (200 г), проте різниця у ціні суттєва. Якщо спред коштує 14 гривень, то масло – 24. Читаю складники. У маслі зазначений лише один складник – вершки пастеризовані.У спреді - набір усього: "замінник молочного жиру (жири рослинні рафіновані дезодоровані), маслосолодковершкове селянське, молоко знежирене, сухе знежирене молоко, емульгатор, ароматизатор". Прочитала, що рафіновані рослинні жири в процесі очищення звільняються від усіх домішок, втрачають свій запах та корисні речовини. Єдина користь від них – це те, що вони не містять холестерину. Емульгатор "Естер" підвищує пластичність, створює блискучу, глянцеву консистенцію у продукті. Прочитавши все це, у мене чомусь зовсім відпало бажання купувати спред.

Поширені зараз і сурогати сиру – це так званий "сирний продукт". Хоча зовні від справжнього він взагалі не відрізняється. Тому треба бути уважним. Втім, придбавши ваговий шматок сиру російського "Охтирка" і продукт сирний цього ж виробника, я виявила, що за ціною вони майже однакові: 236 грамів сиру коштували 22,22 гривні, а 232 грами продукту сирного – 20,28 гривні. Майже не різнився і склад. Лише у сирному продукті був ще твердий жир. Втім, на смак сир все ж кращий, ніж сирний продукт.

Також серед і плавлених сирків є сири і є сирні продукти. 90-грамовий шматок сиру коштує 7,62 гривні, тоді як такий же за вагою шматок продукту сирного - 5,95 гривень. Також, якщо у складі сиру я не виявила жодної "єшки", то у продукті сирному налічила їх аж сім.

Можна у магазині за 11 гривень придбати й стограмову упаковку "червоної ікри". Саме так, "червона ікра" - за 11 гривень. Якщо ж вчитатися, то на упаковці великими літерами пише лише "Ікра", а маленьким шрифтом є роз’яснення, що це ікра "білкова червона". Втім, пенсіонер з поганим зором того дрібного шрифту може й не розгледіти. Читаю склад: "лососеві риби (фарш, олія рослинна, желатин, сіль, кухонна, лимонна кислота Е330, ароматизатор ікри харчовий ідентичний натуральному, підсилювач смаку глутамат натрію, антиоксидант ізоаскорбат натрію, консервант сорбат калію, харчові барвники…". Тобто, м’яко кажучи, рибною ікрою тут і не пахне. Тож зрозуміло, чому така ціна. Для порівняння, 80-грамова баночка справжньої червоної ікри коштує 120 гривень. Задля цікавості придбала одну упаковку цієї ікри. І не змогла скуштувати більше однієї ложки: білкова червона ікра на смак виявилася гидкою.

Цікаво було дізнатися і що ж таке насправді крабові палички. За стограмову упаковку крабових паличок я заплатила 14 гривень. На упаковці було зазначено, що це "продукт із сурімі". "Гугл" підказав, що сурімі - це японська страва, яка готується з риби з білим м'ясом, заморожується і перемелюється в однорідну масу. У складі: фарш рибний сурімі 40% (фарш рибний, цукор, яєчний білок, харчові добавки – кілька стабілізаторів. Тобто крабові палички – назва дуже умовна, адже краба тут і близько немає, хіба що ароматизатор ідентичний натуральному.

Коментар
Любов ШТЕФУРЯК, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління ветеринарної медицини в Чернівецькій області
:

- Маркування, згідно з законом, тепер є головним документом на харчові продукти. І на етикетці має бути вказано складники продукту, а також зазначатися, чи це, до прикладу, масло, чи спред. Тож при купівлі споживач повинен уважно читати етикетку і розуміти, що він бере. У переліку складники розташовані від більшого до меншого. Тобто чого найбільше у продукті, те вказується на початку, чого найменше – вкінці. Тож, до прикладу, якщо у складі маска на першому місці – молочні вершки, то це справді натуральний продукт. Якщо ж якісь рослинні жири – це, зрозуміло, не натуральний продукт, бо там уже є домішки. Зрозуміло, натуральний продукт значно дорожчий в ціні, ніж продукт із домішками.
(Продовження читайте в наступних випусках "МБ")
Рейтинг:
(голосів: 1)
17-09-2016, 15:44
Коментарів 2 Переглядів 1651

Новини партнерів:
Hаписав: споживач, Коментарів: 0, Новин: 0, 17 вересня 2016 17:59
В новині:
Теоретично все правильно, а практично, без лабораторії впевненим у справжності продукту все одно бути не можна. 40% саме солодковершкового масла - є фальсифікатом: спред в обгортці масла солодковершкового. Дивіться сайт тест оргюа, може впізнаєте свої улюблені марки.

Hаписав: НСЖ, Коментарів: 0, Новин: 0, 18 вересня 2016 11:52
В новині:
Вкотре дивуюсь жахливої некомпетентності "журналістів". Хоча для рідного Перкалаба рівня висвітлення питання вистачить...

Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Політична клоунада як апогей безвідповідальності
Як у влади, так і в опозиційних політиків мета - власні політичні інтереси, а вже потім Україна та її люди
Loading...
Лісівники та природоохоронці святкували разом! (прес-реліз)

Професійне свято та 25-річчя з дня заснування Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства лісівники краю масштабно відзначили минулої суботи в Боздоському парку в Ужгороді.
Буковинська кухня: 8 "смачних" пропозицій від ресторанів у Чернівцях (на правах реклами)

Для своїх постійних клієнтів і приїжджих гостей буковинські ресторани охоче пропонують найсмачніші наїдки Буковинського краю та свої фірмові страви
"La mulți ani": у нас завжди смачно й по-домашньому! (на правах реклами)

Тут відвідувачам пропонують молдавську та європейську кухні. Окрім смачної їжі, особливу атмосферу створить інтер’єр.
Ми гарантуємо гідні умови праці та нове обладнання, офіційне працевлаштування, заробітну плату від 6000 до 10000 грн
Європейське швейне підприємство "Бібі Фешн" запрошує на роботу (на правах реклами)
Фабрика вікон "Болена": на честь 20-річчя – дитяче свято! (на правах реклами)
10 вересня о 15:00 в Центральному парку імені Тараса Шевченка на честь святкування 20-річчя з дня створення компанії "Болена" та такого ж ювілею роботи бренду "Rehau" в Україні влаштували незабутнє дійство для малечі.