RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перший український президент читав лекцію студентам у Чернівцях

29 вересня виповнюється 150 років від дня народження першого президента України Михайла Грушевського. З цієї нагоди у Муніципальній бібліотеці Чернівців відбулася зустріч з науковцями ЧНУ – доктором історичних наук, професором Олександром Добржанським і кандидатом історичних наук Ганною Скорейко (на фото). Вони розповіли про цікаві факти з життя видатного українського політика, його зв’язки з Чернівцями.

– На жаль, Михайло Грушевський приїжджав до Чернівців лише раз – 19 листопада 1894 року, – розповів Олександр Добржанський. – А взагалі вперше чернівчани дізналися про Грушевського 15 квітня 1894 року, коли газета "Буковина" надрукувала невеличке повідомлення про те, що вперше професором Львівського університету імператор призначив професора Грушевського, який є учнем Володимира Антоновича. "Наших сил прибуває на австрійській Україні", – радів часопис.
Коли про це дізнався Степан Смаль-Стоцький, то приїхав спеціально до Львова, де кілька разів зустрічався з ним і запросив його до Чернівців.


Михайло Грушевський гостював у Смаль-Стоцького, який проживав на теперішній вулиці Андрея Шептицького. В Українському Народному Домі він зустрівся з представниками місцевих українських патріотів. А потім була ще одна зустріч зі студентами університету, яким він прочитав лекцію про минуле України. Грушевський говорив, що треба мати свою схему історії України, а не піддаватися на ті схеми, які були запропоновані російськими істориками, бо вони хибні. Він запевняв, що Київська Русь – це держава українців у першу чергу, а не росіян. Сказав, що треба надалі розвивати єдність українських земель. Буковинці ще тоді зуміли угледіти в молодому Михайлові Грушевському видатного історика та політичного діяча.

Для Грушевського влаштували урочистий прийом у готелі "Вайс" на Центральній площі біля Ратуші. Виступали представники чернівецької та кіцманської громад. Співали патріотичні пісні – "Ще не вмерла Україна", "Не пора, не пора". Наступного дня його проводжали на вокзал. Грушевський обіцяв, що ще приїде до Чернівців, але так склалося, що не зміг цього зробити.
Але Грушевський постійно підтримував дуже тісні стосунки з багатьма представниками буковинської інтелігенції. Як один із редакторів "Науково-літературного вісника" він тісно співробітничав із письменниками Буковини, зокрема Ольгою Кобилянською та Осипом Маковеєм. Завдяки його клопотанням Буковинський сейм виділив 1000 крон на видання творів Юрія Федьковича.

Присутні на зустрічі висловили пропозицію: розмістити меморіальну дошку про зустріч із Михайлом Грушевським у Чернівцях на фасаді колишнього готелю "Вайс". Зараз у цій будівлі знаходиться Румунським народний дім.

Довідка

Михайло Грушевський (1866-1934) – український історик, науковець, літературознавець,публіцист, письменник, громадський та політичний діяч.

Народився 17 вересня 1866 року в м. Хелмі (тепер Польща). Навчався у Тифліській гімназії, Київському університеті. Протягом 1894-1914 років завідував кафедрою всесвітньої історії Львівського університету. Очолював наукове Товариство ім. Т. Шевченка у Львові.

З березня 1917-го по квітень 1918-го – голова Української Центральної Ради. Брав участь в розробці Конституції УНР, яка була прийнята 29 квітня 1918 року. 1923-го був обраний академіком ВУАН. Працював професором історії в Київському державному університеті. Був обраний академіком Всеукраїнської академії наук. Помер 25 листопада 1934 року. Похований на Байковому кладовищі у Києві.


Написав близько двох тисяч наукових праць з історії, соціології, літератури, етнографії. Автор фундаментального десятитомника "Історія України – Руси", яку писав 38 років.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
16-09-2016, 13:57
Коментарів 0 Переглядів 2 223

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.