RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності

1991 – Доленосна постанова Верховної Ради Української РСР "Про проголошення незалежності України".



1992 – Український легкоатлет Сергій Бубка встановив світовий рекорд з жердиною в повітрі – стрибнув на 6 метрів 13 сантиметрів.



1993 – В Україні з’явився мобільний зв’язок. Перший дзвінок публічно зробив президент Леонід Кравчук, який зателефонував послу в Німеччині з 400-грамового телефону.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


1994 – Україна, яка мала третій у світі ядерний потенціал, повністю позбулася ядерної зброї. В обмін на це РФ, Великобританія і США повинні були гарантувати Україні безпеку і виключення агресії.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


1995 – У космос запустили перший український супутник "Січ-1", за допомогою якого велися спостереження Землі в інтересах господарської діяльності. Супутник працював до 2001 року.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


1996 – Президент Кучма ввів в обіг нову грошову одиницю - гривню. Реформу провели за два тижні. Хліб знову коштував копійки, пляшка горілки – трохи більше трьох гривень.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


1997 – 46-річний буковинець Леонід Каденюк став першим космонавтом незалежної України. Він здійснив 16-добовий політ на американському шатлі "Колумбія".

1998 – У Запорізькій області стартував випуск автомобілів "Ланос" на українсько-корейському підприємстві "АвтоЗАЗ-Деу".



1999 – Загинув відомий політик, один з реальних кандидатів у президенти В’ячеслав Чорновіл. Уночі авто, в якому він їхав з колегами, на високій швидкості врізалося у КамАЗ, що раптово розвернувся і перегородив трасу.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


2000 – Одна з найгучніших кримінальних справ незалежної України – вбивство опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Можлива причетність президента Кучми до вбивства Гонгадзе призвели до старту акцій протесту "Україна без Кучми".

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


2001 – Папа Римський Іоанн Павло ІІ вперше прилетів в Україну. На літургію понтифіка прийшли понад 2 мільйони паломників.



2002 – На військовому аеродромі Скнилів у Львові на глядачів впав винищувач Су-27, вбивши 77 осіб. Це найбільша за кількістю жертв аварія у світовій історії авіаційних свят.

2003 – Футболіст Андрій Шевченко став першим українцем, який виграв Лігу Чемпіонів. Це сталося під час матчу італійських команд "Ювентус" і "Мілан". Шевченко приніс перемогу останній команді, забивши гол у ворота суперника.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


2004 – Майдан Незалежності перетворюється на арену народного невдоволення – серце Помаранчевої революції. Сотні тисяч українців вимагали проведення повторного другого туру президентських виборів.

2005 – Вперше в історії Каннського кінофестивалю нагороду отримав українець – Ігор Стрембіцький виборов Золоту пальмову гілку за документальний фільм "Подорожні".

2006 – На виборах до ВРУ перемогу здобуває Партія регіонів, що суттєво змінює правила гри на політичній сцені. В Україні почали розповсюджувати проросійські настрої.

2007 – Трагедія на шахті ім.Засядька – від вибуху метану загинуло понад 100 шахтарів.

2008 – Жахлива катастрофа на заході України. Сильні грози, які не припинялись кілька днів, спричинили найбільшу за останні 60 років повінь. Найбільших втрат зазнали жителі Прикарпаття, Галичини, Закарпаття і Буковини.

2009 – ФК "Шахтар" виграв найсерйозніший за всю історію українського футболу трофей – Кубок УЄФА. Історичний матч відбувся 20 травня у Стамбулі. У фіналі суперником "Шахтаря" був німецький клуб "Вердер".

2010 – На виборах президента перемогу здобуває лідер ПР Віктор Янукович. Він швидко отримує слухняну більшість у парламенті. Гарант запам’ятовується українцям низкою конфузів, які буквально переслідували главу держави.

2011 – Юлія Тимошенко отримує 7 років позбавлення волі. За мільйонні хабарі за грати потрапили екс-голова Держфінпослуг Василь Волга та екс-голова Держслужби зайнятості Володимир Галицький.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


2012 – Справжнє футбольне божевілля: в Україні та Польщі відбувається чемпіонат Євро-2012. Україну відвідали більше 8 мільйонів туристів.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


2013 – Після відмови Януковича підписувати угоду про асоціацію з ЄС у центрі Києва розпочинається Євромайдан. На головній площі країни силовики намагаються розігнати натовп, внаслідок чого гине понад 100 мітингувальників.

25 буремних років: чим жила Україна в роки незалежності


2014 – Анексія Криму. Провокації збоку РФ на Сході України та на півострові. В Україні починається антитерористична операція.

2015 – В Україні реформували поліцію. Патрулювати вулиці та дороги в українських містах вийшли перші поліцейські. Вони не беруть хабарів, отримують непогану зарплату і чемно спілкуються з порушниками.

2016 – Українська співачка Джамала здобуває перемогу на Євробаченні у Стокгольмі (Швеція). Українська збірна зазнає нищівної поразки на Євро-2016 у Франції.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
24-08-2016, 10:52
Коментарів 0 Переглядів 2 565

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.