RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як рідні виробники дурять нас, - чернівчанин викрив обман

Чернівчанин Володимир Андрійович приніс до управління захисту прав споживачів великий бутель олії. "Оце неподобство не повинно стояти на прилавках. Його приніс, щоби всім розповісти і застерегти: люди, не купуйте його", – обурювався чоловік.

– Мама придбала у продуктовому магазині на вулиці Полєтаєва велику пластикову пляшку соняшникової олії. На ній написано – "5 літрів" і коштує майже 110 гривень. Така задоволена прийшла додому, каже, "ось така чудова ціна і ціла 5-літрова пляшка", – розповідає чоловік і показує товар. Справді, прозорий "пузатий" пластик, на кольоровій етикетці вказано великою цифрою "5" літраж, назва продукту, дрібний шрифт збоку – очевидно йдеться про виробника та іншу необхідну інформацію бо відразу й не розбереш, що саме написано, без лупи її не прочитати. Кришка запаяна, олію не відкривали.

– Я подивився на олію і засумнівався, що там є п’ять літрів, але як це довести, не відкриваючи пляшку, – продовжував чернівчанин. – Крім того я й не відразу зрозумів у чому фокус, бо рідина сягає вершечка, аж попід кришку. Утім пляшка впала на бік і я звернув увагу на дно. Тепер все стало на місця. Справа у формі днища – воно сильно ввігнуте всередину, сюди кулак влізе.

Чоловік вже не сумнівався у своїх припущеннях і пішов у сусідній офіс пошти, де є ваги з точністю до грамів. Там пляшка заважила 4340 грамів.
– Але ж тут написано "маса нетто 4600 грамів", тобто чистого продукту без тари, – аргументує Володимир Андрійович. – Якщо від фактичної ваги відняти вагу пляшки, а це ймовірно 50-70 грамів, то олії реально недолили – понад 300 грамів. Це якраз орієнтовний об’єм ввігнутого днища. Виходить, сама пляшка розрахована на менший, ніж п’ять літрів, об’єм рідини. Розумію, зараз виробники також заощаджують і масово випускають товари у меншій тарі. Тоді нехай так і напишуть на етикетці: що тут плюс-мінус 4,65 літра. Навіщо людей обманювати?

– Можливо це комусь здасться дрібницею – 300 грамів недолили, – а мене це обурює. Бо таких товарів на прилавках зараз безліч і вони розраховані на те, щоб обдурити найбідніших та найбільш вразливих – пенсіонерів. Те, що так нахабно і цинічно надурили мою маму, я нікому не подарую. Людина все життя важко пропрацювала, зараз отримує від держави мізерну пенсію, ще й ту обкрадають, – каже чоловік. – І я підозрюю, що на таких "дешевих" покупках попалося немало пенсіонерів. Вони ж шукають де дешевше взяти. Зараз на "економ", "супереконом"-пропозиції люди злітаються, як оси на мед. Фактично такими "липовими" дешевими товарами обдурюють найбідніших. Наприклад, 5 літрів на ринку коштує 120 гривень, а якщо олія дорожчої марки, то й усі – 160 гривень. Звісно, що небагаті бабусі будуть розбирати таку "вигідну" продукцію.

Ми знайшли лупу і прочитали, що написали на етикетці наші підприємці. Виявилося, що виробник із Львівщини, фасувальник – із Тернопільщини, є координати обох підприємств, та один номер телефону. Щоправда, нам так і не вдалося дізнатися, що з приводу цього думають зазначені підприємці – жодного разу не вдалося додзвонилися за вказаним номером.

Наразі Володимир Андрійович вимагатиме від продавця зняти цей товар з реалізації.

Коментар фахівця

"Обман із боку виробника – це очевидно"
Надія КУТИНІНА, начальник відділу захисту споживачів Держпродспоживслужби в Чернівецькій області:
– Так, це задум і обман із боку виробника – це очевидно. Але продавець також відповідає за якість товару, який продає. І він мав би перевірити фасування, маркування та інші характеристики товару. Тому споживач має звернутися до магазину, де придбав товар неналежної якості із письмовою заявою у двох примірниках. Один залишити у суб’єкта господарювання, в іншому – продавець розписується, що заяву отримав.
У заяві треба написати свої претензії та вимоги: описати товар, які є недоліки, зазначити чи бажає повернути гроші,вимагає зняти товар з реалізації тощо.
Продавець має відповідно відреагувати: повернути гроші, припинити реалізацію таких товарів і надати споживачу письмову відповідь.
Якщо домовленостей з продавцем споживач не досяг, тоді він має звернутися до відділу захисту споживачів із відповідною скаргою.
Варто зазначити, що порушень у зразка цієї партії олії чимало: крім очевидно обману з недоливом олії немає й дати виготовлення. На етикетці написано, що номер партії треба вважати датою виготовлення, але жодних цифр чи номерів, які би вказували на номер партії (дату виготовлення) на пляшці немає. Хоча термін вжитку – 6 місяців – виробники вказали, але невідомо, з якого числа рахувати ці півроку.
Редактор: Lina
13-08-2016, 14:37
Коментарів 0 Переглядів 4 535

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.