RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Запропоновані зміни до регламенту міської ради суперечать закону, - Асоціація міст

Асоціація міст України та Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України на запит міського голови Олексія Каспрука надали висновок щодо змін до Регламенту Чернівецької міської ради у частині зміни процедури зупинення міським головою рішень міської ради, які за ініціативою депутата Наталії Якимчук 30 червня винесено на розгляд сесії міської ради.

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Зазначений проект рішення суперечить Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" і не може бути прийнятий в такій редакції", - йдеться у висновку Асоціації міст України.

Звертається увага, що визначення "мотивів зупинення" міським головою рішення міської ради не передбачено законом. Міська рада не може запроваджувати додаткових вимог для міського голови порівняно із вже визначених законом. Крім того, мотиви міського голови розкриваються у обґрунтуванні зауважень, які передбачені частиною четвертою ст.59 Закону України " Про місцеве самоврядування в Україні". АМУ також наголошує на тому , що Регламент ради не може виходити за межі правового регулювання, визначені законом. У проекті рішення одним із наслідків зупинення рішення міської ради зазначено "скасування результатів голосування за рішення в цілому". Однак наслідки зупинення рішення міської ради визначаються лише законом. Часина четверта ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначає таким наслідком обов’язок міської ради повторно розглянути своє рішення. Крім того, зупинити і повторно розглянути можна лише належним чином проголосоване рішення. Тому у даному випадку скасування результатів голосування є нелогічним.

Читайте: Депутати хочуть позбавити Каспрука право вето

АМУ звертає також увагу, що законом не передбачено можливості голосувати двома третинами депутатів від загального складу ради за відхилення окремих зауважень міського голови та за частково змінене рішення. У разі внесення змін до раніше прийнятої редакції рішення – це буде вже інше рішення і воно повинно прийматися більшістю депутатів від загального складу.
Зазначається, що зміни до Регламенту міської ради звужують повноваження міського голови зупиняти рішення ради. Зокрема, відповідно до закону зупинене рішення набирає чинності лише якщо рада відхилила зауваження міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради. Якщо результатом повторного розгляду стало врахування ( або часткове врахування) зауважень міського голови,то таке рішення не підпадає під вказану норму закону і може повторно зупинятися міським головою.

Інститут держави і права ім.В.М.Корецького НАН України також звертає увагу на те, що запропонована Наталією Якимчук процедура повторного розгляду радою рішень,зупинених міським головою, є надмірно громіздкою та не в повній мірі узгоджується з вимогами частини четвертої ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Зокрема, надмірно ускладненою,заплутаною та нелогічною є запропонована процедура врахування , часткового врахування зауважень міського голови та відхилення таких зауважень. Звернуто також увагу, що Закон не вимагає окремого голосування по кожному із зауважень міського голови та їх окреме врахування двома третинами голосів від загального складу ради. Окрім того, проект також містить окремі неточності техніко-юридичного характеру.

Нагадаємо, сесія міської ради скликається сьогодні, 30 червня.
Редактор: Igor
30-06-2016, 09:42
Коментарів 0 Переглядів 1 613

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.