RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

Буревій, який лютував у Чернівцях у ніч з 19 на 20 червня, завдав чималих збитків. Найбільше постраждали жителі Садгори.

За словами депутата міськради Юрія БУРЕГИ, постраждали будинки на вулицях Тернівській, Дібровецькій, Лісній, Василевської, Александрі, Хотинській, Ткачука, Межирічній… Зі школи №31 знесло третину покрівлі.

-Переважно позривало дахи, - розповідає Юрій Бурега. - Дуже багато зламаних дерев, гілок, які, падаючи, зірвали електричні дроти. Я особисто бачив близько 30 поривів електропроводів. Через це багато вулиць майже дві доби були без електроенергії. Складаємо акти обстеження пошкоджених житлових будинків. Далі міськвиконком розглядатиме питання щодо того, чи є законні підстави надати потерпілим фінансову підтримку.

Кореспонденти molbuk.ua побували на кількох вулицях, якими пройшовся буревій. На вулиці Хотинській впав величезний білборд, товста залізна труба повністю зігнулася. На зупинці громадського транспорту зірвана покрівля, пластикові шматки якої позастрягали високо серед гілок.

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)

"Боялися вийти з хати" – люди про буревій у Чернівцях (ФОТО)


На даху школи №31, незважаючи на спеку, працюють робітники. Їм треба якомога швидше покрити заново дах, бо як підуть дощі, буде біда. Технічний працівник школи Дмитро ПАЛІЙЧУК розповідає, що загалом зірвало близько 320 метрів бляхи, причому разом із латами. Вітер був таким сильним, що чотири листи бляхи знайшли вранці наступного дня аж на сусідніх городах. І навіть ті листи, які вистояли, буревій так погнув, що їх доведеться замінювати. Третину школи, якій 12 років, треба покривати.

Ми піднялися до робітників на дах. Страшенно спекотно. Дмитро Палійчук вказує на прапор України, встановлений на даху.

-Дивіться, - каже, - бляху погнуло, а прапор витримав, лише трохи розірвався. – І провадить. – Працюємо з сьомої ранку. На щастя, у школі вже навчання завершилося, іспити діти здали, випускні відгуляли, вчителі у відпустках. Але нам треба все швидко зробити, поки немає дощів.

Йдемо далі вулицею Тернівською. Запитую у мешканки будинку №40 Ольги АНДРІЙЧУК, чи нічого буревій у неї не пошкодив. Жінка каже, що їхнє подвір’я не зачепило, але страху набралася.

- Це був крутіж такий, смерч, - схвильовано розповідає пані Ольга. - Шифером крутило високо, під горіхом аж половину в землю забило. Це була десь друга година ночі. Ми чули сильний шум. Боялися навіть вийти з хати. Світла не стало. Нас проминуло, але страх дуже був. Живу тут 50 років, але з дитинства не пам’ятаю такого страху. Думали, вже все.

Ще далі на вулиці Дібровецькій, 46-Г, з недобудованого будинку також зірвало майже увесь дах. Засмучені господарі вже два дні поспіль розбирають розкидані довкола залишки покрівлі.

-200 квадратних метрів, майже увесь дах зірвало, два димарі, - зітхає господар. - Уся бляха була на дорозі. Збитків – мінімум п’ять тисяч доларів.

-У нас тут світло проведене, поштукатурено, опалення вже мали робити, - додає господиня Леся БОЛЕДЗЮК. – Ми тут не живемо ще, мешкаємо у гуртожитку. Коли нам сусіди повідомили, що трапилося, ми звезли друзів, родичів, кумів, кого могли. Ніч працювали, день увесь також, дві годинки поспали і вранці знову до роботи. У нас троє дітей, дуже мріємо перейти з гуртожитку у свій будинок. Та на все Божа воля. Головне, що всі живі-здорові. Ми вночі розбирали дах, світла не було, працювали під світло фар від машини, світили телефонами. І от хлопці розпилили лати, зняли бляху, посідали і мовчать. Я питаю – що це така тиша? А вони відповідають – "ти знаєш, чого ми найбільше боялися? Що там під завалами може бути людина". Знайомі дзвонили, що по вулиці Ткачука шифер з даху полетів просто у сусідські металопластикові вікна і повністю все порозбивав.

Розгублена жінка спочатку навіть не знала, за що братися.

-Уночі уся картопля лежала при землі, - згадує пані Леся. - Я ходила, піднімала. Мені кажуть – що ти робиш? А я відповідаю - хочу, щоби хоч картопля була. Тепер піднімаємо помідори, тички забиваємо. Уночі, коли це все трапилося, викликали поліцію. Приїхали хлопці мокрі, я ще таких не бачила. Він отак зігнувся, з нього капає. Я питаю – що з вами? А вони: "Вибачте, ми рятувальникам допомагали, там вербу, там черешню зламало. Давайте будемо вам допомагати цвяхи тягнути". Я кажу – "хлопці, йдіть додому, бо завтра якесь запалення отримаєте".

Офіційно
Володимир САМОЛЮК, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради:
-Загалом нарахували 24 пошкоджені будинки та школу. На сьогодні відновлене життєзабезпечення практично всіх будинків (відновлені електроенергія, газопостачання). У школі проводяться роботи по відновленню покрівлі, за день-два будуть завершені.

Щодо приватного сектору, то, на жаль, ця ситуація не потрапила до розряду надзвичайних. У такому випадку була би надана допомога з резервних коштів міського бюджету, як це передбачено законодавством. Але те, що трапилося, класифікували як подію. Все ж, можливо, міська рада або виконавчий комітет будуть приймати рішення про надання підтримки постраждалим мешканцям.

Фото Василя САЛИГИ

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
22-06-2016, 09:53
Коментарів 0 Переглядів 4 579

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.