RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

ТОП-10 жінок-політиків Буковини

Сайт molbuk.ua продовжує публікувати рейтинги відомих чернівчан та буковинців. Цього разу пропонуємо ТОП-10 жінок-політиків з Чернівецької області.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Марія Матіос, народний депутат України

Відома письменниця та нардеп народилася у селі Розтоки Путильського району. Народний депутат 7 і 8-го скликання. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2005 рік). Заслужений працівник культури України (2008 рік).

У 2008 році стала Почесним громадянином міста Чернівців.

Брат Марії Матіос Анатолій займає посаду головного військового прокурора України.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Оксана Продан, народний депутат України

Народний депутат від фракції "БПП", віднедавна – заступник голови фракції.

Кар’єру розпочала економістом в компанії "Укртранс-Чернівці". В 2003 очолила компанію "СП Транс". В 2004 призначена заступником директора "Укртранс-Чернівці".

Чоловік Василь Продан - підприємець, депутат Чернівецької міської ради від фракції "Рідне місто", яку він і очолює. Був одним з ініціаторів перевороту в Чернівецькій міськраді у березні 2011 року, коли група депутатів усунула тодішнього міського голову Чернівців Миколу Федорука.

Родину Проданів пов’язують із відомим олігархом Дмитром Фірташем та колишнім керівником "Укргазвидобування" Юрієм Борісовим (в одному з інтерв’ю Оксана Продан заявила, що останній є її кумом). За даними місцевих ЗМІ, саме ці особи фінансово підтримували переворот у Чернівецькій міськраді.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Наталія Якимчук, депутат Чернівецької міськради

Професор кафедри публічного права ЧНУ, професор кафедри фінансового права КНУ, доктор юридичних наук, фахівець із фінансового, конституційного та міжнародного права.

Наталія Якимчук є керівником міського штабу "БПП "Солідарність". Свій політичний дебют розпочала на виборах до Верховної Ради від 201 округу, посіла друге місце (перемогу тоді здобув нардеп від "Народного фронту" Микола Федорук).

На місцевих виборах у 2015 році балотувалась від президентської політичної сили до міської ради та очолила фракцію "БПП". Також балотувалася на посаду міського голови, посівши четверте місце.

Згодом міський голова Олексій Каспрук запропонував Наталії Якимчук взяти участь у виборах секретаря міської ради, проте вона відмовилась.

У квітні 2015 року Національна спілка журналістів України внесла прізвище Наталії Якимчук до списку посадовців, які є "ворогами реформування преси в Україні" через те, що депутат внесла зауваження до проекту рішення щодо роздержавлення комунальної газети "Чернівці".

Чоловік – прокурор Чернівецької області Микола Якимчук.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Марія Порчук, колишній заступник міського голови Чернівців, чинний радник мера з питань євроінтеграції

У 2010-2015 роках була депутатом Чернівецької міськради від фракції "Фронт змін", у 2015 році балотувалась до обласної ради від "БПП "Солідарність".

Працювала директором Чернівецького бізнес-центру (1999-2001, 2005-2007) і начальником відділу інвестицій міської ради (2007-2008), з 2009 року – регіональний координатор Німецького товариства міжнародного співробітництва.

У міськраді займалася питаннями залучення міжнародних фінансових ресурсів для розвитку інфраструктури міста.

У березні 2016 року за власним бажанням склала повноваження заступника міського голови Чернівців.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Ольга Кобевко, депутат Чернівецької обласної ради

Медик за фахом. Навчалася у медичному коледжі БДМУ за спеціальністю "лікувальна справа", після закінчення якого працювала операційною медсестрою. Навчалась також у БДМУ (спеціальність "лікувальна справа"), у НТУ-Харківський політехнічний інститут (спеціальність "промислова біотехнологія").

З січня 2014 року під час подій на Майдані була координатором медичної служби Майдану в місті Чернівці. З травня 2014 і по сьогодні є волонтером ГО "Дорогою добра", що займається забезпеченням бійців АТО. З липня 2014 неодноразово виїжджала в гарячі точки зони АТО, щоб доставити допомогу військовим. Пріоритетним напрямком є робота з лікарями, що знаходяться на передовій, забезпечення медичними засобами.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Інга Маковецька, перший заступник голови Чернівецької обласної ради

Буквально за три роки нинішня чиновниця успішно пройшла шлях від директора кінотеатру "Чернівці" до телеведучої та одного з найвищих посадовців Чернівецької області.

Ставши лідером Радикальної партії Олега Ляшка на Буковині, Інга Маковецька балотувалась, і в 2015 році стала депутатом обласної ради. На одній із перших сесій, після обрання Івана Мунтяна головою ради, чиновник запропонував кандидатуру Маковецької на посаду першого заступника голови облради. Ця пропозиція викликала шок у частини залу, бо за останні кілька років вона стала відомою у буковинській політиці не лише як голова облорганізації партії Ляшка, а й через свою причетність до команди екс-секретаря Чернівецької міської ради, колишнього регіонала Віталія Михайлішина та партії "Рідне місто".

Читайте також: Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Юлія Сафтенко, депутат Чернівецької міськради

Колишня журналістка телеканалу "ТВА", а нині – активіст і депутат Чернівецької міськради від Громадського руху "Народний контроль". Віднедавна очолює цей рух у Чернівецькій області. Юлія Сафтенко двічі ставала фігуранткою судових процесів – через звільнення з телеканалу "ТВА" і суперечки з керівництвом цього ЗМІ та підозрою у підробці виборчих документів (історія з прізвищем "СафтенкУ" в паспорті тодішнього кандидата у депутати). Обидві справи вона виграла.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Любов Сорохан, депутат Чернівецької міської ради

Найстарший депутат міської ради 7 скликання. До попередніх двох скликань міськради потрапила від партії "Наша Україна". У 2011 році під час скандалу із усунення місцевою олігархічною групою Борісова-Папієва з посади міського голови Чернівців Миколи Федорука була серед 42 депутатів міськради, які проголосували за його відставку. На місцевих виборах у 2015 році балотувалась до міськради від партії "Батьківщина". Займається підприємницької діяльністю. Опікується проблемами жителів мікрорайону Ленківці.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Альона Гливко, депутат Чернівецької обласної ради

Лідер фракції "Батьківщина" у Чернівецькій облраді. Протягом тривалого часу є заступником голови Чернівецького обласного штабу партії.

У 2015 році опинилась в епіцентрі скандалу з подвійним громадянством. Її звинуватили у тому, що громадянка Румунії з прізвищем Aliona Hlivco, котре є співзвучним з прізвищем депутата Чернівецької облради, ввезла на митну територію України транспортний засіб з румунськими номерними знаками.

Натомість Альона Гливко назвала цю інформацію "плітками", щоправда її не спростувала.

ТОП-10 жінок-політиків Буковини


Світлана Фочук, депутат Чернівецької обласної ради

Перебуває у місцевій політиці більше десяти років. У партії "Батьківщина" - з 2005 року. Почала політичну кар’єру, ставши депутатом Кам’янської сільської ради. Згодом була обрана депутатом Сторожинецької райради, і вже впродовж двох скликань – депутат Чернівецької обласної ради.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
31-05-2016, 16:50
Коментарів 0 Переглядів 5 244

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.