RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На ринках Чернівців продають ранні овочі з нітратами

На ринках Чернівців і поза ними продають ранні овочі з нітратами. Це днями з’ясувала кореспондент molbuk.ua.

З ринку "Верхній", що на вулиці Зеленій перекупники несуть товар на інші ринки, тож продукція тут вперше потрапляє під аналізи.

Вдосвіта у будній день на гуртовому ринку, який завжди "кипів" від натовпу, несподівано майже порожній. Працювали лише кілька торгових точок, в одному місці цікавлюся про ціну, а тоді розпитую, чи товар із нітратами. Продавець зазанчила, що у лабораторії все перевіряють, але показати висновок аналізу не змогла.

Наступній прилавок був овочевий, кидаю погляд на огірки й помідори. Продавець розповіла, що на цьому ринку абищо не продають, усе ретельно перевіряють. Як доказ витягла листок з аналізом, де вказано, що товар доброякісний.

Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Ольга ЦАПЕНКО розповідає, що перевіряють всі овочі та фрукти, що є на ринку:
– Перевіряємо яблука кожні три дні, інші продукти – щоденно. Навіть якщо продавець завтра продаватиме це й же товар, ми все одно перевіримо. Сьогодні перевірили овочі, всі хороші. Щодо полуниць, то одна партія виявилася з нітратами: виявлено 81,9 мг/кг при нормі не більше 60 мг/кг. Порушникам ми даємо підписати акт про заборону торгівлі, і дирекція ринку вживає відповідні заходи. Одні забирають свій товар і йдуть, а інші виходять на вулицю і продають там.

Навпроти ринку твздовж дороги радиційно торгують продуктами з вантажівок та нових яток. Продавець молодої картоплі на запитання про нітрати відповів, що ці речовини є скрізь, але переконував, що їх теж перевіряє лабораторія. Проте, яка саме лабораторія, не уточнив. На прохання показати санітарний висновок лише заперечливо похитав головою, мовляв, результати не видали.

Варто зазначити, що адміністрація ринку скаржиться на те, що дедалі більше продавців йдуть торгувати з офіційного ринку на стихійний – той, що утворився вздовж дороги до цвинтаря. Тому на території ринку суттєво поменшало торговців сільськогосподарською продукцією. Натомість, яку продають продукцію на дорозі, ніхто не знає, бо її у лабораторії не перевіряють.

Наступним був ринок "Центральний", що на вулиці Героїв Майдану. Вирішила розпитати про редиску. Продавець запевнила, що в них кожні три дні відбирають овочі для аналізу, а як доказ, витягла листок із висновком експертизи.

Зазирнула до санітарно-ветеринарної лабораторії. Фахівці саме здійснювали перевірки овочів на нітрати. Експертиза редиски показала вміст нітратів 1030 мг/кг при допустимій нормі 1200 мг/кг. Огірок з відкритого грунту містить 184 мг/кг нітратів при допустимій нормі 200 мг/кг, а помідор з відкритого грунту – 40 мг/кг при нормі 100 мг/кг. Отже, ці овочі не мають перевищень нітратів.

Завідувач лабораторії Дмитро ГЛАДКИЙ розповів, що вся продукція на ринку, в тому числі овочева, молочна, рибна та м’ясна проходить ветеринарно-санітарну експертизу:
– Продукцію ми закуповуємо на "Зеленому" та Калинівському ринках, де товар вже перевірений експертизою і тут лише проводимо її повторно. Є люди, які привозять свій товар із села, в них ми теж відбираємо проби. Експертизу здійснюємо кожні три доби, але якщо є нові партії продуктів, то проби відбираємо незалежно від днів перевірок. Молочну та м’ясну продукцію ми перевіряємо щодня. Якщо у споживача виникнуть підозри щодо певного продукту, він може перевірити його якість у нас.

Д. Гладкий каже, що зараз вони ретельно досліджують найбільш вживані овочі: огірки, помідори, редиску, зелень та обов’язково молоду картоплю. Від початку сезону на ринку значних перевищень допустимої норми нітрат не було. У разі порушень вони забороняють подальшу торгівлю.

Водночас лікарі санітарних лабораторій ринків міста зазначили, що від початку сезону раз-по-раз трапляється партія овочів чи ягід із "хімічними" перевищеннями: виявляли понаднормові нітрати і у молодій картоплі, і в редисці, і у полуниці.

Зауважте!

Свіжу молоду городину і з "нормальними" нітратами експерти радять вживати обережно. Попередньо варто ретельно промити овочі, за можливості протримати їх у воді близько 20 хвилин та не поспішати годувати ними дітей.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Lina
13-05-2016, 13:50
Коментарів 0 Переглядів 3 523

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.