RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині – спалах лептоспірозу

Від початку року четверо людей захворіло, троє померло

На Буковині від початку 2016-го року склалася небезпечна ситуація із захворюванням на лептоспіроз. Якщо 2015 року зареєстровано дев’ять випадків захворювань (2014-го їх було 17), то уже у 2016-му було чотири випадки заражень, три з яких закінчилися смертю хворих.

Для лептоспірозу характерна певна сезонність, тобто хвороба найчастіше трапляється у літньо-осінній період, зокрема – у серпні-вересні. Чому ж уже чотири випадки недуги зареєстровано від початку 2016 року, ми вирішили запитати фахівців.

– Лептоспіроз – захворювання, яке справді більш характерне для літньо-осіннього періоду, – пояснює Юрій РАНДЮК, в. о. завідувача кафедри інфекційних хвороб БДМУ. – Особливо збільшується кількість випадків недуги, якщо стаються паводки. Джерело інфекції – велика рогата худоба та водоплаваючі гризуни, які виділяють із сечею у воду лептоспіри, що й викликають захворювання. Таким чином під час купання чи риболовлі людина може заразитися, якщо на тілі у неї будуть певні поранення, порізи. Небезпечно також, якщо заражена вода потрапить в очі або людина випадково її ковтне.

Однак, оскільки джерело зараження – гризуни, які водяться у підвалах, коморах, то заразитися можна і в холодний період. Лептоспіри потрапляють на овочі та фрукти, які зберігаються там, і якщо людина не помила руки чи не вимила продукти, то може інфікуватися. Особливу небезпеку зараження мають також люди певних професій, зокрема сантехніки, які працюють у зливних стоках та колекторах. Недотримання правил особистої гігієни може коштувати їм життя. Люди, які працюють біля великої рогатої худоби, теж можуть захворіти.

До того ж, якщо говорити про цьогорічну зиму, то вона була дуже теплою. Тому навіть під час риболовлі можна було стати жертвою лептоспірозу.

За словами Наталії ЗАХАРЮК, лікаря-епідеміолога відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань облСЕС, лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, яка супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.

– Епідемічна ситуація з лептоспірозу в Чернівецькій області залишається нестійкою, – говорить лікар-епідеміолог. – У 2016 році в області вже зареєстровано чотири випадки лептоспірозу (по одному в Герцаївському, Глибоцькому, Заставнівському та Кіцманському районах), три з яких закінчилися смертю хворих. У 2014-му та 2015-му роках зареєстровано по два летальні випадки. За останні роки захворювання реєстрували у мешканців всіх районів області (крім Путильського та Сокирянського) та у Чернівцях.

До того ж при лабораторному дослідженні на лептоспіроз у 2015 році мишовидних гризунів у 4,4% результат був позитивний. Уражених лептоспірозом гризунів виявили в усіх районах області та в Чернівцях.

Як відбувається зараження?
Щури, миші – основне джерело інфекції, від яких заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто перебігає безсимптомно та тривало. При цьому збудник виділяється з сечею у довкілля.
В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки. Зараження відбувається під час купання у водоймі, риболовлі, косовиці, при вживанні забрудненої води та харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, догляді за хворими тваринами, укусі гризуном.

Як проявляється хвороба?
Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 7-9 днів). Хвороба починається гостро. З’являється озноб, нерідко сильний, температура тіла швидко сягає 39-40°С. Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Дуже характерна ознака – сильний біль у м’язах, особливо в литках.

Яка профілактика?
Основний напрям профілактики – боротьба з гризунами. Важливі охорона джерел водопостачання та харчових продуктів від забруднень екскрементами гризунів, використання захисного одягу, гумових чобіт і рукавиць під час роботи в заболоченій місцевості, риболовлі, при догляді за хворими тваринами тощо. Не варто випасати велику рогату худобу на берегах водоймищ та не ловити рибу в заборонених місцях.
Не використовуйте некип’ячену воду з незнайомих джерел та відкритих водоймищ, не вживайте некип’ячене молоко та немиті овочі і фрукти, необхідно захищати продукти харчування від доступу гризунів.

Якщо уже заразилися…
У разі виникнення перших ознак хвороби необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки у хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на видужання, і все може закінчитися смертю.

Лікбез
Лептоспіроз – смертельно небезпечне гостре інфекційне захворювання. Джерело інфікування – мишоподібні гризуни, які можуть з’явитися у помешканнях та господарських будівлях. Виділяючи лептоспіри із сечею, випорожненнями, вони забруднюють воду та продукти.

Цифра
4 людей захворіли на лептоспіроз у 2016 році.
3 із них померли.

Леся ТОКАРЮК

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Леся Токарюк
5-05-2016, 23:10
Коментарів 0 Переглядів 6 228

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.