RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчанин власноруч відреставрував рідкісний ретроавтомобіль

Мініатюрний "Опель Адам" (Opel Adam) 55-річного чернівчанина Івана Вітюка можна побачити на різних виставках і парадах. Відвідувачі обступають ексклюзивну машину з усіх боків.

Пан Іван демонструє свій ретроавтомобіль, який жартома називає улюбленою іграшкою. Каже, що не продав би його за жодні гроші. Невеличка машина бежево-бордового кольору справді дуже гарна.

"Подивіться, це справжній витвір мистецтва. Дивитися на неї – невимовне задоволення, – захоплено каже чоловік. – Іншої такої немає ні в Чернівцях, ні в Україні. Таких "опелів" взагалі залишилося дуже мало в світі".

"Зробив із купи металобрухту"

Чоловік піднімає капот, показує вибитий конвеєрний номер 735 і табличку з усіма відомостями та роком випуску – 1938-й.

– У цієї машини довга історія – запевняє пан Іван. – Я знав, що є Опель Капітан, Опель Кадет, Опель Адмірал, Опель Олімпія. А чотири роки тому випадково побачив в Інтернеті, що є ще й Опель Адам. Зацікавився цією машиною. Її пропонували двоє власників: один – із Росії, інший – із Прибалтики. Із росіянином я не спілкувався, а зателефонував прибалту. Він розповів, що таких машин було випущено в Німеччині десь до двох тисяч. Та ми не зійшлися в ціні. А цей автомобіль пригнав після війни з Німеччини до Казахстану полковник радянської армії. Після нього було ще двоє власників-військових. Одного з них у 1950-х роках направили служити до Чернівців. І він із Казахстану приїхав на цьому Опелі аж сюди. Вона збереглася практично в оригіналі. Та оскільки на двигуні була зображена свастика, то змусили поміняти його на радянський від "Москвича".

Я придбав цей автомобіль чотири роки тому. Це була купа металобрухту з документами (сміється, – авт.). Заплатив приблизно чотири-п’ять тисяч гривень. А на реставрацію витратив у декілька разів більше. Довелося розібрати машину до останньої гаєчки і повністю переробити. Мені допомагали обидва зяті та внуки. Ми зберегли ці широкі крила, капот, передні верхні фари. Хоча міст і двигун поставили вже "москвичовські", поміняли колеса. Для фарбування наймав спеціаліста".

Іван Михайлович відчиняє дверцята: "Тут поміщається четверо осіб із водієм. Довелося поміняти обшивку та крісла в салоні. Зате зберегли кермо і панель приладів. Ця машина бере значно менше бензину, ніж сучасні, – вісім-дев’ять літрів на 100 кілометрів. Їде дуже тихо. Я, бувало, розганявся і до 110 кілометрів за годину. Часто катаю внуків, яких у мене четверо".

"За машину віддавали буса"

Іван Вітюк ще з дитинства захопився машинами. Кермувати його навчив батько, який працював водієм. "У вісім років я вже сам відганяв вантажну машину в гараж, який був за півтора кілометра від хати, – пригадує чоловік. – На літніх канікулах цілими днями проводив із батьком в автомобілі. Я також спочатку працював водієм. Потім був механіком, майстром, директором фірми. Першу машину придбав після одруження у 1983 році. Цього "Москвича" пізніше подарував племінникові, і він досі їздить на ньому. А за весь час я поміняв кілька автівок".

В автолюбителя є ще кілька ретроавтомобілів, які він хоче відреставрувати. "Зараз переробляю "Москвич" 1942 року випуску під кабріолет. Коли доводжу стару машину до пуття, то відчуваю велику радість. Ніби дарую їй друге життя – і вона знову "бігає" по дорозі, – усміхається пан Іван. – Мені дуже подобаються старі автівки формою та неординарністю. Сучасні штампують мільйонами, і всі вони майже однакові. Хоча з 1935 року нічого нового в машинах не з’явилося. Хіба що напхали електронікою".

На запитання, чи дорого обходиться колекціонування ретроавтомобілів, пан Іван каже: "Стару машину можна придбати за безцінь, а можна і досить дорого. Та набагато дорожче обходиться відреставрувати таке авто. На це йде дуже багато грошей і сил. Відшкодувати їх – нереально. Але, як мовиться, за задоволення треба платити. Вранці зайду в гараж, подивлюся на свій Опель – і настрій піднімається. Мені неодноразово пропонували продати мій Опель Адам. На дорозі зупиняли, навіть буса за нього віддавали. Але я відмовився, бо це як віддати виплекане "улюблене дитя".

Чернівчанин власноруч відреставрував рідкісний ретроавтомобіль
Чернівчанин власноруч відреставрував рідкісний ретроавтомобіль
Чернівчанин власноруч відреставрував рідкісний ретроавтомобіль
Чернівчанин власноруч відреставрував рідкісний ретроавтомобіль
Чернівчанин власноруч відреставрував рідкісний ретроавтомобіль

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
18-03-2016, 12:52
Коментарів 0 Переглядів 2 611

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.