RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях житло купують переважно у новобудовах

Незважаючи на курсові стрибки гривні, чернівчани купують житло. Більшим попитом користуються однокімнатні та двокімнатні квартири у новобудовах.

– Останніх півроку ціни на житло більш-менш стабілізувалися: не піднімаються і не опускаються, – запевнив ріелтер чернівецького агентства нерухомості Володимир Кифяк, який дев’ять років займається продажем житла. – Коли почалася війна на Сході, житло поступово дешевшало. Зараз на вартість нерухомості не надто впливає навіть коливання курсу гривні. Якщо забудовник прив’язується до національної валюти, то покупцям навіть вигідно, що долар зростає, бо тоді треба менше платити. Хоча якщо відбуватиметься суттєве зростання долара, то забудовник може збільшити ціну на житло в гривнях.

Дорожче житло купують заробітчани і бізнесмени

За словами ріелтера, більшим попитом користується житло у новобудовах. Найчастіше купують одно-та двокімнатні квартири. Вони коштують дешевше і платити за комунальні послуги треба менше. У кого є більше грошей, то купують дорожчі квартири на проспекті, вулицях Героїв Майдану, Небесної Сотні, Комарова, Воробкевича, початку Рівненської. Це здебільшого заробітчани та бізнесмени, які вкладають гроші в нерухомість. Є люди, які продають старі квартири і купують нові. Ті, хто розраховує на меншу ціну, беруть дешевше житло на вулицях Руській або Миру. Дехто з покупців вносить усю суму одразу, а дехто – частинами протягом часу будівництва. У першому випадку виходить дешевше. Найкраще продаються квартири "Чернівціжитлобуду", які розраховані на людей середнього статку. Деякі фірми споруджують елітне житло для заможних покупців.

Продають і престижні будинки у так званих "царських" селах. "Останнім часом ціни на них у валюті знизилися, – зауважив ріелтер. – Наприклад, великий приватний будинок за 300 метрів від межі Чернівців можна купити "під ключ" за 120-130 тисяч доларів. Раніше він коштував 200 тисяч. За таке житло клієнти розраховуються у доларах. Гривні ніхто не хоче, бо невідомо, скільки вона коштуватиме завтра".

Старий фонд – з підводними течіями

– При виборі квартири головним для покупця є її вартість, – каже Володимир. – Люди шукають житло у нормальному стані за невелику ціну. На вторинному ринку попитом також користуються однокімнатні та двокімнатні квартири площею до 60 квадратних метрів. Важче продати більші. Через це ціна трикімнатної вже майже зрівнялася з двокімнатною. Скажімо, якщо двокімнатна "чешка" в нормальному стані коштує 35 тисяч доларів, то три- або чотирикімнатна – 40 тисяч. Отож, для великої родини зараз вигідніше купувати більшу квартиру. Деякі клієнти хочуть житло з ремонтом, деякі – без ремонту. Попитом користуються квартири на проспекті, Комарова, Героїв Майдану, Небесної Сотні, Полєтаєва, Івасюка. Найважче продати квартиру в Садгорі, на Хотинській, Калічанці. Хоча якщо буде низька ціна, то і там продадуть. Старий фонд у центральній частині міста –з підводними течіями. Тут може бути дуже хороший будинок із капітальним ремонтом і гарним плануванням. А може бути і саманна споруда без вікон, кухні, туалету, ванни. Інколи доводиться викликати спеціалістів, аби вони оцінили стіни і перекриття. Однокімнатну квартиру в центрі можна купити навіть за 17-18 тисяч доларів. За двокімнатну просять від 26 тисяч доларів. Дорожче коштують квартири економ-класу – від 40 до 60 тисяч доларів.

Часто, аби продати житло, чернівчани звертаються до маклерів. "Краще піти до агентства нерухомості, яке захистить клієнта від будь-яких несподіванок, – радить ріелтер. – Маклери працюють нелегально і відповідальності за клієнта не несуть. Знаю багато випадків, коли людей кидали і "розводили" на гроші, продавали проблемні квартири. Тому краще перестрахуватися і звернутися до агентства, яке бере на себе всі клопоти з оформлення документів на житло. Працівники перевіряють, чи квартиру взагалі можна продати, чи немає арешту на власника, чи тут не прописані малолітні діти. Порекомендують надійного нотаріуса, з яким працюють багато років. За свої послуги агентства нерухомості беруть у середньому два відсотки від вартості квартири.


Ціни на житло в новобудовах (у доларах)

Однокімнатна квартира – 20-40 тисяч
Двокімнатна – 25-70 тисяч
Трикімнатна – 30-100 тисяч

Ціни на житло на вторинному ринку (у доларах)

Однокімнатна квартира – 20-30 тисяч
Двокімнатна – 25-40 тисяч
Трикімнатна – 30-60 тисяч


Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
11-02-2016, 12:28
Коментарів 0 Переглядів 3 642

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.