RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Що буде з гривнею, прогнозувати складно", - експерти

Гривня знову відновила своє падіння. За два дні курс "з’їхав" відразу на дві, подекуди на чорному ринку – майже на три гривні. Долар і євро в чернівецьких обмінниках ще 20 січня стрімко перетнув позначку у 27 гривень. Люди побігли до обмінників. Підсилили паніку повідомлення про те, що у Києві долар "підтягується" до 30, а євро укріпилося на цій позначці.

Про те, що курс долара доповзе до "тридцятки" фінансові аналітики говорили ще півроку тому. Причому пов’язували це не лише із спекуляціями та панікою, але й залежністю від поведінки рубля. Незважаючи на значне прагнення України відв’язатися від російської економіки, гривня продовжує залежати і від курсу рубля.

Ситуація – результат загальної нервозності

Всі аналітики коментують дію, бездіяльність чи навіть зацікавленість у цій ситуації Нацбанку. Цього разу головний банк наступного дня після першого стрибка вийшов на міжбанк з інтервенцією доларів. Це незначно укріпило гривню на біржі. І на 21 січня маємо незначну зупинку. Водночас, Нацбанк це міг би зробити раніше, щоби попередити різке знецінення гривні, бо за словами експертів, регулятор бачить картину валютного ринку наперед.

– Нацбанк моніторить ситуацію. Адже вони бачать повну картину валютного ринку за три дні: від подачі заявки до виконання з купівлі-продажу валюти, – каже Дмитро БОЯРЧУК, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна. – Роль Нацбанку – загладити гострі грані й почекати, доки гривнева ліквідність освоїться, просочиться в наше життя і заспокоїться. Тому я сказав би, що сьогоднішня ситуація на валютному ринку – результат загальної нервозності плюс вихлоп додаткової ліквідності. Якщо нічого екстраординарного не станеться, не буде обвалу експорту, думаю, тенденція поступово заспокоїться.

"Що станеться насправді – прогнозувати складно"

Водночас старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр ЖОЛУДЬ називає низку економічних причин, які штовхають гривню вниз: зниження експорту, здешевлення сировинних товарів, у тому числі металів, підвищений попит на валюту тощо. Відтак девальваційні чинники для гривні певний час зберігатимуться. "Якщо найближчим часом будуть приходити якісь позитивні новини про очікуваний приплив валюти – чи то позитивне рішення МВФ, чи вихід українських товарів на нові ринки і, як наслідок, збільшення експортної виручки, або підвищення цін на нашу продукцію – падіння гривні може призупинитися. Більше того, національна валюта може навіть трохи зміцнитися. Але це лише перспектива, що станеться насправді – прогнозувати складно", – вважає експерт.

Чернівецькі валютники скептично дивляться на тимчасове укріплення гривні, цілком імовірно, що наша валюта продовжить падіння: "Рік тому говорили-лякали, що долар стрибне до 20 гривень. Та тоді він успішно перетнув позначку далеко за 30 гривень. Хіба хтось передбачав це? Тому цього разу гривня легко може перетнути 30 і "піти" вище, можливо й до 40. Звісно, якби наші люди менше панікували і "згори" керували професіонали, а не бариги, то ми би не мали таких плачевних історій з гривнею, як сьогодні".

Тим часом, долю гривні прогнозувати ніхто не береться.

Одні кажуть, що курс міцнітиме вже від п’ятниці, 22 січня. Інші вважають, що це лише невеличкий перепочинок і через кілька днів гривня далі знецінюватиметься.

Торгівці ж уже заговорили про подальше підвищення цін. Це не станеться, якщо курс найближчим часом стабілізується, а невелике нинішнє похитування не позначиться на цінах. Якщо ж гривня відновить падіння, то цінники однозначно переписуватимуть. Причому насамперед на товари першої необхідності, так званий набір щоденного раціону – їх люди все одно змушені будуть купувати. А от дорогі товари – одяг, взуття, техніка – поки що не дорожчатимуть. Вони і так недешеві й сьогодні дуже погано продаються.

Тому подальше зниження купівельної спроможності поки що стримуватиме ціни.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Lina
22-01-2016, 14:59
Коментарів 0 Переглядів 2 845

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.