RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На захист активістів

Минулого тижня у город чернівецьких активістів жбурнули аж два камені: спершу про химери активізму написав есеїст Сергій Воронцов, потім на це відрефлексував публічний інтелектуал Святослав Вишинський у своєму влозі "Чорним по білому".

Камені летіли не просто, а з конкретним меседжем: активізм – це самоманіфестація, нарцисизм та паразитування на грантах.

Зреагували на це і жителі фейсбук-спільноти: хтось вступився за активістів, хтось навпаки звинуватив у грантожерстві та шкідливих для міста проектах. Але замість того, аби перемивати кістки локальним культурним менеджерам, активістам, говорити про їх чесність, банківські рахунки, доцільність проектів, давайте все ж спробуємо з’ясувати, звідки в Україні стільки активістів і чому вони корисні.

Згадаємо Джона Лока, який придумав розподіл влади. Мова йдеться про законодавчу, виконавчу та судову гілки. Придумано це не від доброго життя, а щоб уникнути одноосібного узурпування влади. Механізм простий, як двері – ці три влади взаємостримують одна одну у процесі політичної (у сенсі politics) боротьби, а цей процес сприяє розвитку правової держави.

У деяких випадках, наприклад, у нашій пречудовій країні, історично так склалося, що гілки стали надмірно корумповані та зрослися між собою з метою паразитувати на населенні. Взаємостримування перетворилось на кругову поруку, розвиток громадянського суспільства ускладнився. Щоб відновити це взаємостримання, з’являються недержавні ініціативи, які вже потім інституціоналізують свою діяльність у вигляді громадських організацій. Уявіть, якби раптово зникли всі громадські ініціативи: ProZorro, ЧЕСНО, громадянська мережа "Опора", Громадське ТБ... . Хто б контролював декларації, хто б моніторив вибори, хто б вчив поліцейських відрізняти побутову бійку від бійки на ґрунті ненависті?

Повернемося до культури, бо саме її сьогодні треба захистити від жбурляння каміння. Вищезгадані хлопці критикували культурні проекти саме неформальних ініціатив: Маяк, Chernivtsi Urban Exploration, виставку Таджимуратової. У це важко повірити, але ніхто нікому нічого не винен. Культурні активісти та митці придумали собі у вільний від роботи час клопіт, звітують вони лише перед собою та перед фондами, якщо проект має фінансових донорів. Насправді мене зовсім не тішить, що потужні та резонансні культурні проекти, які висвітлюють у ЗМІ та обговорюють на фейсбуці – це проекти незалежних ініціатив, зроблені на ентузіазмі або за власні кошти\кошти іноземних фондів. Шкода, що в центрі уваги не опиняються проекти управлінь культури, які фінансуються на гроші платників податків, бо якраз вони і підзвітні перед всім суспільством.

Повертаючись до звинувачень у грантожерстві. Якщо у когось виникають підозри: є правове поле, відповідні органи, і лише після суду можна звинувачувати у незаконному привласненні коштів. Це особиста справа донора та громадської організації. Публічні звіти громадських організацій – це персональна ініціатива команди та її прагнення прозорості, а не обов’язок. Громадські ініціативи в Україні, на жаль, зробили ведмежу послугу тим, що почали виконувати роботу існуючих державних органів. Тепер вони звикли, що хтось робить їх роботу за небюджетні кошти, а вони можуть розслабитись (згадайте про ту саму децентралізацію, наприклад, де левова частка робота лежить на ГО-шках).

А люди почали тепер вимагати щось з цих самих активістів: той проект претензійний, той неефективний, той порожній, той шкідливий. Не дивно, що навіть деякі політичні сили підтримують цькування активістів, адже активісти – то загроза існуючої олігархічно-бюрокократичної феодальної України.

Ще кажуть, що активісти безпорадні. Мовляв, круглі-квадратні столи, тренінги\воркшопи\дискусії, а віз й нині там. Вся біда у відсутності інклюзивних політичних інститутів, а точніше – у опорі при намаганні їх створити. А інклюзивні інститути – причина багатства США, і бідності Мексики, бо там немає . Тому думайте не про наслідок, а про причину.

Андрій Тужиков, громадський активіст

Фото Василя Салиги, Meridian Czernowitz

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-10-2017, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 3 682

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги