RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Правду мовлячи, треба вивчати українську!


"будь-ласка", "степендія", "начислити", "ніпрощо", "нажаль", "доречі", "надобраніч"

Це лише кілька прикладів типових помилок, якими майорять коментарі в соціальних мережах. Варто зауважити, що ними грішить не лише молодь, а й старші люди, у яких за спинами пристойна кількість десятків років. Що ж уже казати про пунктуацію?.. Мимоволі згадую картинку, на якій зображено кому на прийомі в психолога. Вона лежить на ліжку й стурбовано повідомляє йому про те, що постійно відчуває себе не на своєму місці. Виглядає доволі комічно (в усіх значеннях цього слова). Навіть, якщо людина грамотна орфографічно, а також на "ти" з розділовими знаками, то все одно повинна вивчати нові лексеми рідною мовою. Пригадую, читала жарт. Це було щось на кшталт закінчення філологічного кохання. Дівчина каже, що одного разу її хлопець запитає про те, чи вона більше любить його, чи синоніми. Юнка скаже, що друге. Він піде, попростує, почухрає від неї, але так і не дізнається цілковитої правди. Окрім цього, існують фразеологізми, які піднесуть будь-кого в очах співрозмовника. Наприклад, продовжуючи амурну тему. Парубок може сказати обраниці, що вона красива. Грація тішитиметься. Якщо ж він ніжно прощебече, що та така, хоч з лиця воду пий, хоч за раму клади, хоч картину малюй… Тут або пан, або пропав. Проте проба грошей не коштує.

Повернусь до соціальних мереж. Відрадно, що спостерігаю, як Facebook-користувачі толерантно вказують один одному на помилки. Також частенько натрапляю на інтернет-ресурси та книжкові новинки, які вирішили робити українців грамотнішими. Кількома поділюсь.

"Мова – ДНК нації" – проект для тих, хто хоче вдосконалити своє знання української мови. Лаконічно, ілюстровано, з прикладами, вправами, диктантами тощо. Уже до цьогорічного Форуму видавців презентовано тематичну книгу "Українська легко!", яка ввібрала матеріали, викладені на вищеназваному веб-сайті. Автори Наталія Клименко та Павло Мельник-Крисаченко завдяки інфографіці подають мовні правила та складні випадки слововживання.

Правду мовлячи, треба вивчати українську!


Створено також "Тренажер з правопису української мови". Він базується на основі книги Бориса Антоненка-Давидовича "Як ми говоримо". Теорію поєднано з практикою. Наявний цікавий та корисний матеріал.

Проект #книголав презентував кишеньковий посібник "100 експрес-уроків української". Його написав доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.

Правду мовлячи, треба вивчати українську!


Також він із понеділка до п’ятниці навчає українців рідної мови в "Сніданку з 1+1". Наприклад, ви знаєте, що після слів "з повагою" (згідно норм солов’їної) варто поставити тире, а не кому? Тут узагалі можна було би обійтися без розділових знаків. Про таке й багато іншого читайте в книзі або дивіться у відео-уроках. Посилання шукайте нижче.

Упевнена, що існує більше тематично схожих ресурсів та видань. Маю надію, що хтось скористається хоча би цими.

Варто вправлятися. Грамотними бути красиво та вигідно. До того ж хочеться, щоб око милувалося правильно написаним, а вухо – влучно сказаним. Бо поки що душа болить, а серце плаче.

Корисні посилання:

1. Інтернет-ресурс "Мова – ДНК нації": goo.gl/vDYXnT.
2. Книга Наталії Клименко та Павла Мельника-Крисаченка "Українська легко!": goo.gl/MB5fAH.
3. "Тренажер з правопису української мови": goo.gl/WpJvVs.
4. Книга Олександра Авраменка "100 експрес-уроків української": goo.gl/g6U6iJ.
5. Експрес-уроки української мови, які проводить Олександр Авраменко в рамках програми "Сніданок з 1+1": goo.gl/7bDjA2.
Редактор: ova.kravts
29-10-2016, 16:28
Коментарів 0 Переглядів 3 146

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.