RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Музиканти, вподобані музою

Нещодавно Боб Ділан отримав Нобелівську премію з літератури. Про це не знає лише лінивий або той, хто зовсім не цікавиться сьогочасним світовим життям.

Обізнані з цим фактом поділилися на три табори.

Перші захоплені новиною та щиро радіють. Наприклад, брат моєї знайомої, коли дізнався, утішився більше, ніж привітанню від сестри з днем народження, який святкував у цей день.

Другі не розуміють, що відбувається, адже Боб для них лише музикант. Вони розміщують у соціальних мережах жартівливі пости. Я натрапляла на текст, у якому писали про щось на кшталт того, що Нобелівську премію миру треба дати Павлу Зіброву, бо "він і друзів розумів, і ворогів умів прощати". Тут добряча доза іронії. Стосовно Ділана чи Зіброва? Варто подумати.

Треті уявлення не мають про те, хто це. Та їм загалом байдуже, бо це ніяк не впливає на їхнє плинне та рутинне життя. Тут і казати немає про що.
Та хто ж ті, кого надмір уподобала муза? І хто працює на благо мистецтва, не покладаючи сил? Кілька прикладів.

Боб Ділан – американський музикант і письменник. Він виконує композиції, написані власноруч. Його наслідують, розбирають на цитати. Про нього також знімають фільми. Але мало хто знає, що він є автором дитячих книжок-картинок ("Завжди молодий" (2008), "У повітрі" (2011), "Якщо собаки бігають вільно" (2013), "Якщо не для тебе" (2016). Їх створено на основі чотирьох текстів його пісень завдяки співпраці з ілюстраторами – Полом Роджерсом, Джоном Дж. М’юзом, Скоттом Кемпбеллом, Девідом Вокером.



В Україні також є люди, які намагаються реалізовувати свій творчий потенціал, працюючи для найменших. Зокрема Фоззі з "ТНМК" цьогоріч видав книгу "Гупало Василь. П’ять з половиною пригод". Вона з’явилася на світ завдяки "Видавництву Старого Лева". Гурт має тематичну пісню, яку записано разом із дитячим ансамблем "Зернятко" та бандуристом Ярославом Джусем. Наявний і красивий анімований кліп. Його намалював Сашко Даниленко, який працював над ним 9 місяців, зробивши більше 80 акварельних малюнків. Аніматора можуть знати прихильники українського гурту "ДахаБраха". Для нього він створив атмосферний кліп на пісню "Карпатський реп". Щодо Фоззі, то він також брав участь у написанні фактично науково-фантастичного роману з семи історій про генетичну пам’ять під назвою "ДНК". У ньому йдеться про студента, який є учасником експерименту. Він проживає сім спогадів, які дивним чином збереглися в ДНК, але часово займають 150 років. Над книгою, окрім Фоззі, працювали Сергій Жадан, Юрій Винничук, Макс Кідрук, Андрій Кокотюха, Ірена Карпа, Володимир Рафєєнко. Можна сказати, що Олександр Сидоренко (Фоззі), будучи знаним нами рокером, вписується в цю фантастичну сімку.

Ще одним виконавцем, який письменницьки стане ближчим українському читачеві, буде Джим Моррісон. Музикант, кінорежисер, а також автор. З найповнішим виданням творів колишнього соліста "The Doors" під назвою "Американська молитва" буде змога ознайомитися на початку грудня завдяки івано-франківському видавництву "П’яний корабель". Туди ввійдуть три збірки поезій, есе та кіносценарій.

Можемо пишатися письменником, котрий зараз виступає своєрідним трибуном, голосом українців. До нього прислухаються, а він намагається шукати шляхи самовираження... Творить поезії, зокрема й дитячі, прозу, а також працює з гуртом "Собаки в космосі". Це Сергій Жадан. На його вірші написано рокові композиції, яких назбиралося вже чотири альбоми: "Спортивний клуб армії", "Зброя пролетаріату", "Бийся за неї", "Пси". Це ще одна віха власної реалізації поетом й намагання, як на мене, донести доробок більшому колу читачів/слухачів.

Українська музика має митця, який пише слова та музику для своїх пісень. Його творчість розбирають на цитати (як і композиції Боба Ділана). Кажу про Святослава Вакарчука. Якби він написав книгу, то не треба бути провидицею, щоб напророкувати їй статус бестселера. Будемо чекати.

Отож, коли кажуть про те, що та чи інша людина не заслуговує своєї нагороди, то варто розібратися, чи достатньо ми про неї знаємо? Можливо, вона якраз і належить до тієї категорії людей, яких уподобала муза?

Корисні посилання

1. Фільм про Боба Ділана, який має назву "Мене там немає" (можна завантажити в українському озвученні): http://toloka.to/t66224

2. Детальніше про дитячі книги Боба Ділана: http://bokmal.com.ua/books/bob-dylan-picture-books/

3. Кліп "ТНМК" на пісню "Гупало Василь": https://www.youtube.com/watch?v=bTRLhcCNxwM

4. Спільна робота Сергія Жадана та гурту "Собаки в космосі": https://www.youtube.com/watch?v=dioN-HiJRoc

5. Детальніше про майбутнє видання українською "Американської молитви" Джима Моррісона та кілька перекладів його віршів: http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/46911/.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
18-10-2016, 16:54
Коментарів 0 Переглядів 2 544

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.