RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні я буду розповідати про культурне збагачення, яке зміг здобути за перебування в Чернівцях. А відвідав я Чернівецький музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської та Чернівецьку обласну філармонію. Шкодую, що ще не зайшов у органний зал на концерт, але буду намагатися відвідати.
Перед виставою "Солодка Даруся" мав змогу поспілкуватися із Наталією Федорович, керівником літературно-драматичної частини театру. Пані Наталія розповіла про історію цього славетного закладу, про легендарне венеціанське дзеркало (здається, це одне із дзеркал резиденції митрополитів – бо існує така ж версія, що якщо жінка подивиться, то виглядатиме молодшою, а чоловік – мудрішим) та багато кілограмів золота, що пішло на оздоблення. Цікаво було почути, що архітекторами Гельмером і Фельнером, окрім Чернівецького театру, було спроектовано також театри у Відні та Одесі. А театр-близнюк знаходиться у баварському місті Фюрт, що в Німеччині.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Коли ми піднялися на балкон, то Наталія Федорович показала гарно оздоблене ложе.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


– Ось там мала сидіти особа із королівської родини. Оглядовість там не зовсім хороша, але всі присутні в залі могли б бачити цю особу дуже добре.
На сцені світлотехніки завершували монтувати освітлення.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


– Тут досить великий підвал, а декорації ховаються за сценою – там є приміщення. У залі унікальна акустика – можна говорити напівшепотом, а чути буде і в дальніх рядах. Це дуже допомагає акторам. Все так детально спроектовано, що коли під час реконструкції збільшили сцену на кілька сантиметрів, то в кількох передніх рядах стало погано чути. Ось придивіться до стелі – вона конусоподібна, тобто розширяється від сцени. Це задля акустики. А сама зала складається із партеру, лож бельєтажу та амфітеатру. Також є 4 авансценні та 31 ярусні ложі.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


А ще здивувала керівник літературно-драматичної частини театру тим, що показала у нішах вздовж боків театру бюсти відомих музикантів та драматургів.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Розпитав про місцевий культурний бомонд і дізнався, що він є. Якби не був звичайним туристом, то знайшов би найцікавіших представників та поспілкувався. Стовідсотково впевнений, що то люди цікаві, внутрішньо багаті та із дивовижною долею.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Коли вже йшов на виставу, помітив, що до театру прямують багато молодих пар та студентів. "Може в університеті квитки роздали?"
– Привіт, а це вам в університеті квитки дали? – запитав у студентки, що сиділа поблизу.
– Ні, це ми самі вирішили прийти на виставу, бо чули, що дуже цікава. Тим паче, що квиток коштує лише 20 гривень.
Я з друзями в театр в університетські роки якось не ходив – то баскетбол, то волейбол, то футбол йшли дивитися. Кілька разів був, але це сплановано нас вели на якусь виставу цілим потоком. А тут цілий зал молоді, які прийшли самі?!

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


– Привіт, а вам квитки в університеті дали?
– Ні, це ми з подругою вирішили провести цікаво вечір, – розповів хлопець. – Дівчина правда української майже не знає, але буду по можливості розповідати сюжет.
Це вже стає бути цікавим – із дівчиною прийти в театр, щоб вона подивилася виставу, нічого не розуміючи.



Вистава була дуже цікавою. Я ще пам’ятав сам роман Марії Матіос, тому було вдвічі цікаво подивитися за грою акторів. Під кінець вже люто недолюблював Дідушенка, радів за Цвичка і його політ, хвилювавсь за Михайла і Матронку та жалів Дарусю. Твір за сприйняттям досить складний, тому веселі ситуації та репліки акторів допомагали не сумувати. Під час антракту постежив за глядачами та зробив пару фото.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Лише після вистави зміг зрозуміти чернівецьку молодь – такі вистави слід побачити, щоб правильніше зрозуміти саме життя, а не лише для того, щоб бути культурно збагаченим.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Після відвідин театру вирішив прогулятися нічним містом, бо вражень було досить багато і їхати в автобусі не хотілося, щоб не зруйнувати "шлейф" думок після вистави.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Коли дізнався, що у залі філармонії відбудеться фортепіанний концерт, присвячений 240-літтю від дня народження композитора Людвіга ван Бетховена, то вирішив неодмінно сходити. Афіра розповідала, що меломани почують "Концерт №5 для фортепіано з оркестром".

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Цей концерт виконував академічний симфонічний оркестр, академічний камерний хор "Чернівці", соліст із аспірантури Віденської музичної академії Дмитро Клименко (фортепіано) та диригент Йосип Созанський.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Афіш по місту вистачало, придбати квитки було не складно. У касі мені дали схему місць і я вирішив сісти поближче, щоб мати змогу сфотографувати оркестр. Заплатив за квиток 20 гривень, але були й дешевші. Коли зайшов у філармонію, то ситуація була схожою із театром. Знову ж багато молоді, але видно, що багато учнів музичних шкіл та школярів, а не студентів як у театрі.



Цей заключний концерт складався із двох частин. Перша була досить лірична і ніжна, а другу вже супроводжував хор та часто були зупинки та різкі початки всього оркестру. Якщо бути чесним, то в першій частині я дуже боровся із сном – не через те, що було так нецікаво, а тому що спав дуже мало, бо за вікном був сильний вітер та стукотіла якась залізяка у скло. Ще й сама мелодія заколисувала і я боровся із всіх сил. В антракті вирішив сходити до буфету, щоб випити каву, але не встиг – черга була досить серйозною.
Тому дуже хвилювався, коли розпочалася друга частина. Ще не вистачало тут заснути, тим паче, що за двома рядами крісел сиділи мої колеги. Це ж сорому буде.
Але тут розпочалася бурхлива і цікава мелодія, тому я практично "відключився" від оточення, але не заснув, а спостерігав за виконавцями, за якимось конкретним інструментом. Це досить серйозна робота для мозку, тому швидко заморився і почав насолоджуватися концертом. У залі хороша акустика, але сцена досить глибока, тому вокал хористів був не завжди добре чути – це можливо і через те, що сидів під самою сценою.
– Тобі сподобався концерт? – запитала колега.
– Ледь не заснув, – признався я. – Перша частина дуже ніжна, але сподобалася більше друга частина – весела і швидка.
– А мені навпаки перша дужче сподобалася. Дуже легке виконання і гарно вийшло, – поділилася думками подруга колеги.
Щиро заздрю, що чернівчани мають можливість ходити в такі культурні заклади. Адже, може і не все розуміючи, але долучитися до Мистецтва досить приємно і корисно. Неодмінно, коли приїду до Полтави, відвідаю у пошуках нових вражень місцеві культурні заклади.
А ще я відвідав перший етап чемпіонату України з мотокроссу. Це спортивний захід, але побувати в Чернівцях і не побачити відому міжнародну трасу "Суперкрос" я не міг. Саме на цій трасі відбуваються чемпіонати Європи та світу. Знайти було досить тяжко, тому прийшлося запитати у кількох чернівчан як пройти до траси. Коли проходив повз якісь гаражі, почув свисток. Стало цікаво, може десь там траса, виглянув і побачив довгий ряд чернівецьких "Робін Гудів" – стріляли із луків по цілі.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


У Чернівцях навіть спортивна школа із стрільби із лука є. Луки у них такі незвичні, я такі лише по телевізору бачив. Але поспішав на мотокрос, тому покинув лучників на тренуванні.
На вході до траси стояв охоронець.
– Скільки коштує вхід?
– 5 гривень.
– А журналісту можна безкоштовно?, – показуючи полтавське посвідчення, запитав я.
– Звичайно, проходьте.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Змагання розраховані на два дні, тому я спостерігав лише за змаганнями малопотужної техніки із молодими спортсменами. Але це не зменшило почуття адреналіну, коли повз тебе на шаленій швидкості взлітає спортсмен. Був на мотокросних змаганнях у Черкасах, але тоді учасників було набагато менше. Цілі табори із наметів та автомобілів розташувалися поблизу траси.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Практично одні чоловіки спостерігали за перегонами, лише одна журналістка бігала все із фотоапаратом. Аж зрадів, що це не я працюю, бо зазвичай бігаєш із фотоапаратом на змаганнях, а азартно поспостерігати і не вдається, бо спочатку робота.

Солодка Даруся, Бетховен та Робін Гуди із мотокросом


Отак звичайного вихідного дня можна відпочити у Чернівцях. Варіантів вистачає – аби було бажання та вільний час.
Цікаво, що ж Чернівці підготуються наступного дня – чим здивують мене, адже самих варіантів залишилося не так і багато. Коли приїхав, то відразу ж на залізничному вокзалі Чернівці зустріли снігом, а потім дощем, чудовою літньою дниною, градом, шквальним вітром…
– Погода у нас дуже різна, як мінливі та різні буковинські дівчата, – повідомила знайома чернівчанка.
Ось тобі і маєш. Зрозуміти погоду не вдалося, дівчат і не намагався. Залишилося лише чекати на подарунки цього міста та бажати, щоб вони були лише приємними. Далі буде…
А тим часом у Полтаві учасник проекту Юрій Дюг знайшов Гарі Поттера в Опішні.

А тим часом у Чернігові учасник проекту Михайло Салітра дізнався більше про чернігівський бомонд.

А тим часом у Рівному Олександру Стародуб (Сушку) сходила до театру, а сьогодні відвідає мототрек.
Редактор: denis
10-04-2011, 18:20
Коментарів 0 Переглядів 7 745

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.