RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях із приїздом "екс-князя Буковини і Бесарабії" несподівано воскрес центнер "Опоблоку", а у Дніпрі від цієї ж партії ожив ймовірний кандидат у президенти.

***

У Чернівцях, як і в Україні загалом, вже давненько так повелося, що як тільки хтось щось хоче зробити, то з того ніколи нічого не вийде, бо інші завжди будуть проти. І не важливо, що саме зробити. Наприклад, захотіли відновити на Центральній площі міста пам’ятну композицію Пієта (вже останніх 20 років хочуть, а це був просто новий спалах "хотіння") і в нас ледь не почалася релігійна війна за участю священиків і депутатів із усіма її атрибутами – слиною, криками і згадуванням усіх (до речі, цілком земних, прости Господи) гріхів.

Бідна Пієта, «бито-небитий» опоблоківець і таємний політтехнолог БПП. Блог Олександра Мостіпаки


Композиція, що 190 років тому була встановлена біля ринку у центрі міста, стояла сто років, аж поки не почалося тоталітарно-ідеологічне ХХ століття. Спочатку один "визволитель" - румунський король встановив замість неї солдата і бика, пізніше – перед війною – інші "визволителі" збили з дощок червону зірку, яку знову скинули румуни, що повернулися. А вже після війни вбухали туди вождя світового пролетаріату. Вождя здерли звідти краном на зорі незалежності, необачно залишивши клумбу. Та клумба і стала центром тяжіння для всіх, хто мріє встановлювати пам’ятники.

Але пам’ятник – це важка робота. Проект, погодження, обговорення, відновлення, скульптори, архітектори, науковці, громада, дискусія, рішення врешті, яке би влаштовувало усіх, але, насамперед, відповідало концепції та перспективі розвитку міста. А от цього всього у нас і нема. І не скоро буде. Тому все як завжди. Отець Валерій "За". Митрополит Данило "Проти", бо отець Валерій "За". Митрополит Мелетій радий, що Валерій "За", а Данило "Проти". Депутат Петришин проти митрополита Данила, бо вирішив, що депутатства і генделика у центральному парку йому мало і вже треба виходити на рівень богословсько-теологічних диспутів. Депутат Максимюк проти депутата Петришина, бо по-перше, депутат Петришин молов несусвітню єресь, а по-друге, депутат Максимюк ходить не до тієї церкви, до якої ходить Петришин.

Якби це все сталося років 300-400 тому, то депутату Петришину за його спіч у ратуші вже давно би підсмажили п’яти і спину прямо на тому місці, де стояла Пієта, а від ратуші до Прута текли би ріки депутатсько-богословсько-прихожанської далеко не голубої крові. Але на дворі все ж таки ХХІ століття, тож після чергового обговорення все закінчилося нічим. Як і мало бути...

А пам’ятник класний був. Гарний, зроблений із душею. Справжній європейський пам’ятник, яких по старих містах Європи стоять десятки – задля пам’яті (на те він і пам’ятник) про різні і добрі, і не дуже події. Стоять задля історичної та культурної пам’яті, задля естетичного задоволення, задля виховання місцевого патріотизму, а не для носіння пластмасових вінків і кривляння скорботних писків перед телекамерами. Але поки ми всі не вийдемо з парадигми тоталітарно-ідеологічного мислення 20-80-х років минулого століття, куди нас не з власної волі засунули різні політичні режими, що правили краєм, Пієті у Чернівцях не місце. На неї просто тут нема соціального, історичного і культурного замовлення в особі нас самих - чернівчан. На початку ХІХ століття було, а зараз нема. Така от динаміка і зигзаги розвитку.

***

Смертельно поранений і тяжко побитий. Нацисти, радикали і жертва вагою понад центнер (зважив сам Петро Дмитрович Кобевко, а його оку я довіряю). Миле личко новоспеченого чернівецького опозиціонера, за яким ховається хитрий писок екс-князя Буковини і Бесарабії Михайла Миколайовича Папієва. Плакучі, як верба на березі ставка, заяви рафінованого, доглянутого і зніженого у своїй "стражденній опозиційності" Льовочкіна на захист невинного "майже убієнного" чернівецького активіста "Опозиційного блоку" Тулика. Чернівці – знову у центрі хліба-провокації для залишків фейкової медіа-імперії Митра Фірташа з Синькова і справжній бальзам для справжньої медіа-пропагандистської машини Кремля.

Бідна Пієта, «бито-небитий» опоблоківець і таємний політтехнолог БПП. Блог Олександра Мостіпаки


Щоправда, "невинно убієнний" радикалами в "западном украинском городке" дуже швидко воскрес, а екс-князь мовчки і безшумно розчинився, виконавши свою велику опозиційну місію. Та питання, чому так сталося? І чому, як і дивна історія з Хавичем, знову у Чернівцях? Чому не у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, чи Коломиї? Та тому, що ми - лохи. Тому, що там нема і не може бути ні туликів, ні папієвих, ні хавичів, а якщо і є, то далі свого туалету і фейсбуку вони не ходять, бо є ризик назад повернутися вже "не при параді" і не своїми ногами. А у нас усе можна – круглий стіл-провокацію? Будь ласка. Стрибання на атошника "усім центнером", а потім скиглення про "жорстоке побиття". Нема проблем. Чернівці – одна з найбільш слабких політичних ланок "західноукраїнського П’ємонту". Бо тут лохів, бариг, ватників, безпринципних авантюристів, брехунів, жадібних пройдисвітів у відсотковому відношенні більше, ніж у Львові, Коломиї, Франківську чи Тернополі.

А все це ще й зверху примащено "вічною толерантністю", зайвою люб’язністю і гостинністю та переплетено спільним бабло-майно-земле-лісокраденням, ковбасо-хлібопеченням, рапсо- соєсіянням, цигарко-горілковивозінням нинішніх представників "революційної влади" і колишніх керманичів злочинного режиму. Тому провокації у Чернівцях є і будуть далі. Бо для них є усе – місцеві жадібні "актори-аматори", колишні місцеві, а тепер столичні, пройдисвіти-натхненники, а також замовники і замовлення - і гуртом, і в роздріб. Та головне - немає і не буде цьому реального опору.

Принаймні, поки що.

***

Основна ж політична мелодрама, з якою, очевидно, нам жити найближчих два роки – до наступних виборів президента (якщо усе буде за планом і без катаклізмів за участю "великого Вови"), розгорталася у Дніпрі. Чи то була спланована "проба пера", чи вдала провокація, як наслідок типової нашої безпечності і безвідповідальності, чи те й інше разом, наразі невідомо. Згодом ми все це побачимо (звичайно ж, із якимись варіаціями).

А поки що "картина олією" виглядає так. Злобний Вілкул організував провокацію, в якій тітушки побили бійців АТО. Поліція і спецслужби, як і очікувалося, все проспали (цьому, до речі, ніхто й не здивувався). Далі пішли протести з вимогою заборонити Опоблок і "притягти" Вілкула. Далі загорілися якісь два офіси, де чи то колись був Опоблок, чи то колись не був, але Вілкул голосно заверещав, що їх "душать і переслідують". А ще Аваков розігнав поліцію, яка "не захистила", Кремль показав "противостояние преступной власти и оппозиции". Кіно. Бо до того про Вілкула вже всі забули, а Опоблок мирно дрімав у Раді і тихо "рішав діла" з правлячою коаліцією. А тепер –"борці, жертви, гнані і голодні". Як у тій пісні, "снова реют над страною вихри яростных атак".



З чого би це? Вибори ж президента не за горами. Хіба можна знайти кращого спаринг-партнера для другого терміну Петра Олексійовича, ніж Вілкул? Молодий, такий же круглопиский, балакун, російськомовний, "ісчадіє Кремля", провокатор, один із вождів ворожого Опоблоку, "бив наших" і при цьому повністю і давно контрольований Ахметовим. Казка, а не супенрник. А з другого боку – рятівник нації, держави і кожного з нас, зірка міжнародної дипломатії, яка скрутила (щоправда, трохи у кишені) дулю самому Путіну. Чим не сюжет? До того ж класичний. Кучму і Симоненка пам’ятаєте? А Ющенка і Януковича? І пофігу їм, що часи вже не ті і обставини змінилися і люди не цього шоу хочуть, а ще й хліба трохи. Вони ж в інші ігри гратися не вміють.
До того ж у водевілі й іншим місце знайдеться – для розкрутки до парламентської кампанії. Стежте за їх язиками. "Сєня-війна" мочить Юлю, Опоблок і заїжджого гастролера Міхо. "Міхо-гастролер" мочить усіх, але найбільше Сєню, бо так сказав Пєтя, але не забуває і про Пєтю (для гостросюжетності фільму). "Вілкул-ісчадіє Кремля" мочить усіх, але обережно Пєтю, бо так сказав Рінат. "Олєжик-скотиняка" найбільше мочить Юлю і Міхо, але згадує і Вілкула. "Юля-любі мої" мочить найбільше Пєтю (стара любов), але не забуває "зрадника-кіндера" Сєню і "зрадника-скотиняку" Олєжика. "Пєтя-ЧіпенДейл" (в смислі рятівник) мочить Вілкула, а всіх інших закликає до миру, дружби, жвачки (Митро з Відня підкинув пару ящиків ще з чернівецьких калинівських запасів) і об’єднання всіх демократичних сил, звичайно ж, навколо "їх мосць". Ага. Ще десь під ногами плентається "Андрюша-сміттєвоз". Та що з нього візьмеш? Машини зі сміттям зі Львова не випустять "народні пікети", то потім сам прибіжить, а поки хай розважається – все ж у Юлі якісь голоси відірве.

А де місце лохторату, тобто нас ? Як де? Біля урни. Урни з прахом мертвого українського політичного класу, який своїми кістлявими руками і зажерливими писками все ще хапається за залишки помиїв у спорожніломуо державному кориті.

***

Тим часом у Чернівцях через виснажливу, каламутну і дощову весну тривало загострення психо-фізіологічних політичних розладів. Їх жертвою несподівано став відомий далеко за межами своєї вулиці комунальник і (поки що) колишній політик Ярослав Кушнірик. Якась нечиста сила несла його у час, коли у міській раді відбувався черговий шабаш під назвою "сесія міськради", мимо ратуші. Тут із дверей, чи то на перекур, чи то, щоби з висоти свого політичного становища плюнути зі сходів, вийшли депутати БПП. І тут такий завжди обережний Кушнірик, замість того, аби підняти комір куртки, натягти капюшон і швиденько втікати з криком "Ааааааааааааааа, демони!!!", мав необережність із ними привітатися та ще й за руку і стати до бесіди. Та в цей тривожний час із-за стовпа на сходах виглядав чи то "Сам Вася", чи то хтось із його камердинерів – Вовцьо чи Ростік, чи просто там випадково (як завжди) виявився один із Василькових "дяків писчого приказу". Тож не встиг Ярослав Денисович ще доїхати до тещі на пиріжки, як вона йому з порога: "А де то ти ходиш, Славцю? До порошенківців ходив, трясця тобі? Он тебе вже у "Врємя-таймсі" обписали, що ти їх консультуєш!".

Бідна Пієта, «бито-небитий» опоблоківець і таємний політтехнолог БПП. Блог Олександра Мостіпаки


- Свят, свят, та ви що? Вже обписали? І лише обписали? Тоді не біда. Добре, що не обіс..али. Не бійтеся. То свої хлопці. Вони навіть біля мого дому ходять.

-З чого би це? Кота ж перелякають…

- Боряться за мою політичну цноту і прозорість. Я навіть їм за ворота нічний горщик щоранку виставляю.

-А навіщо?

-Перевіряють, чи я бува нічого масного не їв. Бо якби їв масне, то би обписали, що я щось вкрав у міськраді, або тримаю "касу Януковича".
-То їж, Славцю, пиріжки, напекла. Вони не масні, не бійся. Ніби душа здогадувалася про щось, з варенням напекла.

Тож тепер "протестований" Ярослав Денисович може трохи розслабитися і далі надавати консультації порошенківцям, але вже не так публічно – краще за кущем форзиції на Центральній площі.

А от колишнім депутатам Шкірі, Мадею і Урсуляну я би радив не випробовувати долю і виставляти горщики під двері добровільно, а то ще у вікно полізуть. Не вірите? Та я сам бачив, як із "Кнауса" якийсь худенький миршавий хлопчик крадькома вибігав і високо так ніс піднятий над головою палець, обмацканий у залишки кави. До речі, після того, як там відбулася чергова "Кава з Мадеєм".

Ех, дохтур Зигмунд Фрейд, дохтур Фрейд. Якби ви жили не у Відні у 20-х, а у Чернівцях у 2010-х, то могли би отримати не одну, а зо дві, а то й зо три Нобелівські премії. А ще би й повеселилися на славу. Навіть ваші серйозні набурмосені чау-чау би "ржали від німагу".

Олександр МОСТІПАКА
Редактор: O.Mostipaka
14-05-2017, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 5 508

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.