RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Реформа перевезень у ФБ, біда тролейбусників і каша в головах депутатів

Заступник мера ходить то в опозицію, то в кабінет, то на обід, депутати після перегляду і обговорення фото "мальчіков у платтячках" визнали себе абсолютно психічно здоровими, а в тролейбусне управління вишикувалася черга бажаючих його розвалити.

***

Заступник міського голови Чернівців Володимир Середюк вважає неефективним рішення мера Олексія Каспрука про розірвання договорів, які міськрада підписала з приватними перевізниками, що здійснюють перевезення пасажирів у Чернівцях, написав він у себе на ФБ-сторінці. Він не є "прихильником адміністративного впливу на економічні процеси" і вважає, що "лише формування конкурентного ринку дозволить врегулювати процеси, в тому числі і на ринку громадських перевезень".

"Тому, вважаю, що розірвання договорів з перевізниками можливо лише в ситуації наявності конкуренції серед перевізників. В іншому випадку, на мою думку, цей крок є неефективним та може призвести до транспортного колапсу в місті", - додав чоловік, який у місті нібито курує житлово-комунальну сферу.

Звичайно, кожен має право мати право на власну думку з того чи іншого питання. І писати у ФБ все, що йому заманеться – про перевізників, реформи, Порошенка, Путіна, домашніх кішечок, користь вівсяної каші і поїздки до Мілану на шопінг. Кожному своє… Але Середюк, окрім того, що має власну сторінку у ФБ (дякувати Богу і Цукербергу), ще й нібито є заступником міського голови. Тобто, відповідає за ситуацію з перевезеннями у місті не менше, ніж міський голова. І за півтора року роботи мав би вже запровадити ринкову економіку, конкуренцію серед перевізників та позбавити їх від адміністративного впливу.

А нічого цього не сталося. Конкуренції нема, а є змова купки змовників, які у старих бляшанках возять європейських чернівчан. Ринкової економіки нема на ринку перевезень, бо той тому кум, сват, брат, або депутат. А адміністративного впливу теж нема, бо знову ж таки, чиновник перевізнику, або навпаки, кум, сват, брат і разом десь пили, їли, дітей хрестили, до однієї школи ходили, в одній сауні парилися і в одній заначці від жінок гроші ховають.

І де тут місце відкритій конкуренції, боротьбі за пасажирів, покращанню обслуговування і взагалі розумінню того, що основною цінністю для цього бізнесу є не куплений маршрут, не "вбитий" порошенківський "Богдан", не договорняк із таким самим бізнес-персонажем, чи депутатом Васею і чиновником Петею, а пасажир? Бо як не захоче, то й не поїде (якщо він європейський чернівчанин, а не "понаєхавший звідусіль"). А раз не поїде, то і загнеться "бізнес" і не буде донечці на нову хатку, а внучку на новий джипик. І отоді й кума, свата, брата і кумната, і мера, і пера, і сера, і Середюка почнуть посилати нафіг, бо їсти захочеться. Тоді і з’явиться конкуренція, ринок, нові автобуси, поголені водії, помиті автобуси і стюардеси у міні-спідницях у кожній маршрутці – навіть для пенсіонерів на Цецино.

А до того нічого не буде. Тому і нема що писати по ФБ, а треба шукати, хто сюди прийде на ринок, цілувати його і обнімати, і цукерки давати, і тролейбусному управлінню автобуси купляти, і перевізників із районів пирогами пригощати, щоби тут мали інтерес, а ще їм охорону давати – кожному по два-три амбали, аби від наших "перевізників" захищали. А ще депутатів-ідіотів ублажати, ламати-переламати, часом їсти-пити давати, аби це зрозуміли і не шкодили, не гадили в наведенні елементарного порядку на ринку перевезень та створенні на ньому конкурентних умов. Отоді то і буде ринкова економіка на ринку перевезень. І це завдання не лише мера, але й купи людей, які за створення належних для споживачів умов на ринку перевезень зарплату отримують, в тому числі й заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Володимира Середюка.

Заступника міського голови Каспрука, а не заступника американського мільярдера Цукерберга по наповненю ФБ текстами з питань теоретичної економіки. А ще би порадив пану Володимиру (хоча, кому ті мої поради в пень трухлявий тепер потрібні) цілувати їхню мосць – тобто тих, з ким працює у мерії. За їх доброту, лагідність, прощення всім всього і безхребетність. Бо в інші часи, в інших місцях ( в тому числі й у Чернівецькій мерії) таких "управлінських франтів", які, не вивчивши "матчасть" і не зробивши нічого путнього, вже повчали інших, дерли носа і корчили цабе, швидко ставили на місце. І після того, як такий діяч декілька разів по ретельно і вміло розкиданих та замаскованих бананових шкірках з’їжджав із небес свого кабінету чи сторінки у ФБ на дупі на бруківку перед входом, він дуже швидко і оперативно мудрішав. А от для тих, хто такої мудрості не набував, були (як для безнадійних) ще більш ефективні методи.

Зі своєї високоповажної і великоначальницької роботи вони починали ходити до прокуратури частіше, ніж до дружини у спальню, бо то щось не то підписали, або не підписали, або не те зробили, або не зробили, або були у шапці, або без щапки.

Отак працювала, працює і ще не один рік буде працювати система управління у феодальній державі. Ви ж то, пане Володимире, ринкову економіку, щоби вона спочатку проникла, а потім підточила, а потім зруйнувала таку систему управління і виступила соціальним замовником нової, так і не запустили за півтора року служби на благо громаді. А не вірите, чи думаєте, що вас мені "замовили", то запитайте тих, хто школу такого управління пройшов. Он, Насірова запитаєте, коли він відійде від своїх трьох інфарктів, чотирьох інсультів і п’яти приступів печінкової коліки. А поки цілуйте їх мосць. Цілуйте, цілуйте, реформатор-теоретик ви наш.

***

Схоже, що наше міське тролейбусне управління доживає останні дні. Бо аж надто багато високопрофесійних достойників з’явилося на місце ще не звільненого начальника Івана Іванічека. Спочатку серед претендентів з’явилося прізвище депутата Ковалюка, який уже успішно модернізував і вивів у лідери цегельню №1 (чули про таке передове підприємство міста? Як не чули?). Потім депутат і багатопрофільний бізнесмен (є такі бізнесмени - переважно в Україні водяться) Анатолій Чесанов попросив міського голову призначити його керівником тролейбусного управління. Та на цьому список бажаючих не вичерпався.

Заяви меру почали нести і нести. І ті, хто хоче у Чернівцях збудувати космодром, і ті, хто мріє відновити високотехнологічне виробництво на "Кварці", і ті, хто просто ходить до мерії як по свячену воду, і навіть ті, хто знає, скільки у тролейбусі дверей (шестеро, мабуть). Всі заяви тепер ретельно розглядаються і на місці тролейбусників я би добряче хвилювався. Не за себе. Ні. За життя і здоров’я претендентів. Бо ж там у депо кабелі різні, дроти, рубильники, щитові, ями оглядові, домкрати і т.д. А тут привалить великий інженер-механік і інженер-електрик Ковалюк.

Чи ще більший спеціаліст по електротранспорту Чесанов. Встигай лишень по руках бити, щоби нічого не чіпав. А раптом ще почнуть опір чинити, то доведеться й кувалдою огріти – загорнутою у м’якенький шарфик. Так що біда у тролейбусному управлінні ще та. Мало того, що тролейбуси розвалюються, а Бешлей після зарплати (лише після зарплати і лише у спеціально визначені для цього дні – за "так" він і в стелю не плюне) розказує всім, що то тролейбусники самі їх псують, то ще й нові претенденти на начальника пруть у ворота, вікна і через паркани.

Тож поки тролейбусники готуються до оборони, на місці чернівчан я би готувався до існування без тролейбусів. Буде тяжко, але мусимо вижити. Лише варто придбати: дві пари кросівок – літні і зимові, дощовик, гумаки, ліхтарик, самокат, рюкзак, карімат (аби перепочити по маршруту), будильник, термос, бутербродницю, газовий балончик від собак, травмат від грабіжників і хуліганів та попередити дружину і дітей, що тепер ви будете на дві години раніше йти з дому і на дві години пізніше приходити. І після цього зі спокійною душею можна сприймати інформацію про призначення Ковалюка або Чесанова начальником тролейбусного управління і вислухати від них, якими дико швидкими темпами у нас покращиться ситуація з перевезеннями пасажирів електротранспортом.

Але при цьому тим, хто любив раніше обідати чи вечеряти у "Сорбонні", я би радив більше цього не робити. Бо я написав заяву Чесанову, аби взяв мене туди головним поваром. Думаю, як мер йому не відмовить у призначенні начальником тролейбусного управління, то і Анатолій Анатолійович моє прохання уважить. Тож поки він буде керувати тролейбусниками і тролейбусами, я його гостей пригощатиму вареними яйцями, мівіною і тушонкою – тричі на день аж до того часу, коли йому перехочеться мучити тролейбусне управління, а замучені мною відвідувачі його гламурного ресторану не перебіжать до "Панської гуральні".

***

На сесії Чернівецької міської ради 1 березня депутати не підтримали петицію, в якій їм рекомендували пройти обстеження у психіатрів.

Як і очікувалося, наші поважні міські політичні газди, газдині, газдуни і газденята образилися на авторів, надули щоки, набурмосилися, почали пускати слину, витріщати очі, червоніти, пихтіти, сопіти і врешті-решт сказали підписантам: "Сам дурень!".

Чим все ж таки теоретично визнали, що наміри підписантів мали під собою підгрунтя. Адже, якщо ти кажеш іншому "сам дурень", то є певні підозри, що й стосовно себе самого закралися певні сумніви.

І тут починається повна "дестабілізація ума", чи того, чого нема. Ти – великий бізнесмен, депутат, начальник, кандидат наук, власник мільйонів, хатів, машин, ресторанів, телеканалів, готелів, забігайлівок, контейнерів і пароплавів (або хоча би гумових човнів, бо навіщо у тих Чернівцях пароплави) починаєш в Інтернеті шукати хлопців, одягнених у жіночі плаття або кольорові штанці і розказувати про це на сесії міської ради у сесійній залі, де висять портрети великих бургомістрів і навіть "Праведників світу". І, відповідно, відхиляєш петицію.

Але і це ще не все. Потім ти йдеш із сесії їсти, пити, спати, але перед тим за пару рублів "на пиво" (бо інакше "воно" не засне) замовляєш "аналітику" "аналізи" про те, що то аж цілий радник міського голови придумав ту петицію і загітував купу чернівчан під нею підписатися. То чи так вже й неправі ті автори петиції? До речі, підозрюю, що той радник мера багатьох депутатів вважає психічно здоровим, але аморальним, цинічним жадібним лайном. І петиція була чи не єдиним шансом, аби від цього ярлика чимсь прикритися. Бо божевільні хворі люди викликають співчуття, їм роздають гуманітарку, їх лікують ліками. А от "отих інших" лікують дещо іншими засобами і методами. Історія знає їх багато, а вона досить жорстока і лікарка, і вчителька. І баблішком від неї не відкупитися. Навіть Янукович не зміг.

***

І насамкінець про кашу у голові. А швидше, про відсутність політичних принципів та поглядів, яка маскується голослівною балаканиною (аби ся купи лиш тримало). Керівник фракції "Батьківщина" у Чернівецькій міськраді Олександр Пуршага вважає, що міському голові Чернівців не варто ділити депутатів за партійною приналежністю, а потрібно шукати взаєморозуміння з усіма фракціями. Зокрема, коментуючи синхронність голосувань "Батьківщини" з партією "Рідне місто", депутат зазначив:

"Я не бачу, щоб ми з кимось синхронно голосували. Я бачу тільки одне - що ми виконуємо завдання виборців, які нас делегували в міську раду. А чи ми голосуємо з "Рідним містом", чи ми голосуємо з "Народним контролем", чи з "Самопоміччю"... Найосновніше для мене як керівника - виконати ті завдання, які перед нами поставили виборці".

"Я неодноразово говорив: "Олексій Павлович, шукайте спільну мову з усіма фракціями". Сьогодні ми повинні вирішувати питання міста. Сьогодні не потрібно ділити - чи то "Самопоміч", чи то "Батьківщина", чи то "Рідне місто", - додав Пуршага.

Це як у відомому анекдоті про логіку: - Іванов! - Я! - Логічно… Петров! - Я! - Логічно… Сидоров! - Я! - Логічно… - Товаришу сержант, чому ви завжди кажете логічно? - Йди сюди синок. Он бачиш річку? -Так. - Бачиш на другому березі стоять два гаражі, один червоний, другий синій? - Так. - Ось так і ми. Народжуємося, живемо і помираємо...

Тобто, що виходить? Якщо "Батьківщина" не голосує за тролейбусний кредит від ЄБРР, то це – завдання виборців? Якщо досі не поділені кошти бюджету розвитку, а на дворі березень, то це теж завдання виборців? Якщо не проголосовано проект про модернізацію теплокомуненерго, то це теж завдання виборців?

І саме за цим виборці до міськради посилали Пуршагу та компанію? Тоді все зрозуміло – дивакуваті якійсь у нас виборці. Чи все ж не за цим? А може за тим, аби виконувати "договорняк" "Івана на царство"? Якщо за цим, то тоді хоч синхронність голосувань "білого братства" і "рідного братства" зрозуміла.

Але тоді знову ж таки виникає питання про дивакувату неадекватність чернівецьких виборців. Бо їм то той Іван в пакеті з Інгою навіщо здалися? Та в капцях зелених вони їх бачили у лісі лісі темному. Виборцям жити по-людськи хочеться. Їздити на чомусь більш-менш нормальному більш-менш рівними дорогами, не замернути взимку вдома, щоби діти у школі не замерзли, щоби у садочках була вода тепла… Тоді як у цю логіку виборців вписуються не голосування Пуршаги у синхроні з Проданом? А ніяк. Бо чхати вони хотіли на тих виборців. У них своя забава... Аби у Каспрука рейтинг, не дай Боже, не ріс, чи що там у тих мерів ще росте. Заради цього Продан хоч атомну бомбу на Чернівці скине – ну такий прищ є у людини в голові, що поробиш (тут і петиція безсила). А Пуршага буде ту бомбу за хвіст тримати, бо так сказав Мунтян? Отака у них своя "логіка".

Тепер про іншу логічну побудову від Пуршаги – щодо партійної приналежності. Мовляв, за нею також не треба нікого у міськраді ділити. Усі – КПРС. Так от, товаришу-пане Пуршага, може у вас вона й не ділиться, а у мене то навіть дуже. Спробую якось пояснити. Якщо я є людиною ліберальних поглядів і дотримуюся їх, а "Самопоміч", яка прикидувалася ліберально-демократичною силою, що відображає інтереси міського середнього класу, перетворилася на те, у що перетворився холодець, що достояв від Різдва до Стрітення, то що мені робити?

Підтримувати місцевого олігарха і "бізнесмена в опозиції" з вітренківськими балачками Продана, безхребетний кашоподібний БПП, націонал-комуністів-підлітків із "Свободи", "НК", який за зняту вивіску з магазину може міняти політичну позицію на прямо протилежну, чи просто персонально когось із пройдисвітів та авантюристів, якими кишить нинішня міська рада?

Тож, думаю, що давнє твердження про те, що каналізація не має партійних прапорів і кольорів, яким ви зараз намагаєтеся прикрити політичну беззпринципність і конформізм, в даному випадку не надто доречне.

Ділити вас усіх, шановні, треба і за партіями, і за діями, і за бездіяльністю,, і за вчинками, і за словами. І пояснювати це все виборцям. Інакше ви, комфортно вмостившись усією своєю неперсоніфікованою, безпартійно-безликою депутатською масою їм на шию, ще не один рік будете псувати людям життя.

Олександр МОСТІПАКА

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: O.Mostipaka
4-03-2017, 22:49
Коментарів 0 Переглядів 6 003

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Та чи такі вже вони "пекельні"?

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!