RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вулиця О. Кобилянської – з кленами і без автомобілів
Квітковий годинник, зірки співакам і герби побратимам

Вулицю О. Кобилянської, яка має кілометр довжини, ремонтували майже два роки. Щоби встигнути до Дня міста, цю вулицю ремонтували навіть вночі.
На ремонт вулиці О. Кобилянської витратили 13 мільйонів гривень. Тут замінили інженерні комунікації, встановили тротуари з піщаника та гранітні бордюри з написами "Чернівці" на восьми мовах. Вулиця О. Кобилянської нині виглядає по-новому. По центру посадили майже 80 кулеподібних кленів, а біля них розмістили лавки. Там, де немає дерев, встановили ковані підставки з квітами. А на фасадах зараз світяться нові ліхтарі під старовину. Вартість одного такого ліхтаря становить 3,5 тисячі гривень.
Вулицю обіцяли офіційно відкрити на День міста, але вже зранку тут було чимало людей. Тому відкриття було формальним.
(Л. Осадчук)
Відреставрували три дворики "під Австрію"
На вулиці О. Кобилянської відреставрували три історичні дворики. Тепер вони приваблюють і чернівчан, і туристів.
За старими фотографіями відреставрували двір у будинку №22. Архітектор Лариса ВАНДЮК розповіла, що майже нічого нового тут не робили, а лише відновлювали старе. У дворику відреставрували криницю, яка має глибину 20 метрів, і з настінного лева буде текти вода. Зробили кам’яну композиційну клумбу з фонтаном, встановили лавочки. Повернули на будинок колись розбитий годинник.
У дворі навпроти, у будинку №23, в дворику облаштували клумби та відновили фасади.
У будинку №53 (Німецькому домі) теж відновили невеличкий двір. Він стане частиною нового австрійського ресторану "Карінтія". (Л. Осадчук)
До 600-річчя Чернівців – стела у сквері на вулиці Шкільній
Квітковий годинник, зірки співакам і герби побратимам

П’ятого жовтня відкрили пам’ятний знак 600-річчя Чернівців, який місту подарував музикант Ян Табачник. Автором пам’ятника є відомий російський скульптор Зураб Церетелі. Пам’ятний знак виготовлено з бронзи у вигляді грамоти, на ній викарбувано цифру 600 та напис вісьмома мовами "Моєму рідному місту". Внизу на постаменті підпис –
"Рідному місту від вдячного сина Яна Табачника".
Мер Микола Федорук розповів, що знак вирішили встановити у сквері на вулиці
Шкільній, тому що саме звідси розпочалася кам’яна забудова Чернівців. Місце, де встановлено пам’ятний знак, планують назвати площею 600-річчя Чернівців.
Завдяки пам’ятному знаку нового вигляду набув сквер на розі вулиць Шкільної та Головної. Його облаштували буквально за кілька тижнів. Забрали кіоск, встановили лавки, а весь сквер виклали тротуарною плиткою.
(Л. Осадчук)
На площі Турецької Криниці з’явився квітковий годинник
Квітковий годинник, зірки співакам і герби побратимам

Тепер Чернівці мають ще одну площу – Турецької Криниці.
На площі ще не всі роботи завершено, однак основні об’єкти вже можна побачити. Так, у верхній частині відновлено криницю у східному стилі. Вона стала подарунком від турецької будівельної фірми "Озар", яка нині працює в Чернівцях.
У нижній частині площі зведено аркаду, посеред якої б’є фонтан. Його монтування тривало до останнього моменту, але фонтан таки запрацював.
Ще однієї прикрасою нової площі став величезний квітковий годинник. Його розмістили на схилі біля школи, завдяки чималим розмірам годинник видно здалеку. Годинниковий механізм відбиває кожні чверть години.
Особливо ефектно тепер площа Турецької Криниці виглядає вночі – такої кількості ліхтарів, розміщених по всьому периметру, а також вздовж сходів до Турецького моста, не зустрінеш у місті більше ніде. (І. Довгань)
Знак "Трояндам, якими підмітали тротуари Чернівців"
Біля входу до галереї "TRAFIK" центру "Українська книга" (Центральна площа) відкрито пам’ятник "Трояндам, якими підмітали тротуари Чернівців". Відомий художник Анатоль Федірко та керівник Інституту розвитку міста Чернівці Олег Хавич вирішили увіковічнити у бронзі троянди, якими, за легендою, колись підмітали Чернівці.
– Нарешті мені вдалося реалізувати у Чернівцях пам’ятник у такому шляхетному металі, як бронза, – зауважив художник Анатоль ФЕДІРКО. – Це моя давня мрія – зробити руку, яка тримає троянди. Від задуму до реалізації минуло чотири місяці. Кожен охочий може торкнутися бронзової руки. Якщо дівчина торкнеться великого пальця руки, вона легко і щасливо вийде заміж, якщо руки торкнеться хлопець – його очікує достаток.
(В. Чорней)
Коване "Коло друзів" – на площі Турецької Криниці
На пам’ять Чернівцям ковалі, які брали участь у святі ковалів, залишили кований пам’ятник під
назвою "Коло друзів". Проект основи "Кола друзів" розробив ще торік місцевий коваль Олег Жибчук, а втілили його вже цього року у майстерні Андрія Хорти.
– Ковалі заздалегідь отримали завдання створити свій елемент для кола, але що саме вони почеплять на коло, ніхто не знав, – розповіла Алла Плужникова, начальник відділу розвитку підприємництва департаменту економіки міської ради.
–Наприклад, ковалі з Кам’янця-Подільського почепили на велике коло декоративний меч, буковинці прикрасили цифрою 600 і корзиною з трояндами.
Ковалі також вручили меру Чернівців Миколі Федоруку печатку з гербом міста. Натомість мер пообіцяв ковалям, що для "Кола друзів" знайдуть відповідне місце.
Наразі кований витвір залишається на площі Турецької Криниці. (М. Карасьова)
Сім гербів братніх міст прикрасили Центральну площу
Герби міст-побратимів, виконані в кольорі з каменю, прикрасили Центральну площу Чернівців. Гербів усього сім – саме зі стількома містами Чернівці підтримують партнерські стосунки. Це, зокрема, Солт Лейк Сіті (штат Юта, США), Конін (Польща), Сучава (Румунія), Назарет Ілліт (Ізраїль), Саскатун (провінція Саскачеван, Канада), Клагенфурт (Австрія), Подольськ (Російська Федерація).
– Делегації з цих міст-побратимів прибули на святкування 600-річчя і були приємно здивовані, що герби їхніх рідних міст знаходяться на Центральній площі Чернівців, – розповів Ярослав КУШНІРИК, директор департаменту житлово-комунального господарства міськради. (Н. Макушинська).
Біля церкви Параскеви освячено історичний хрест
На розі вулиць Головної та Заньковецької у Чернівцях освячено відновлений історичний хрест. Відслужив молебень Патріарх Філарет УПЦ КП, який перебував у Чернівцях.
– На цьому місці боярином Лекою було збудовано перший дерев’яний храм преподобної Параскеви, – розповів "МБ" митрополит Чернівецький і Буковинський Данило. –Наступний храм, теж дерев’яний, було тут зведено 1745 року. Третій, нині діючий, розташований дещо вище. А хрест було покладено на місці престолів першого та другого храмів. З приходом радянської влади його було зруйновано.
З ініціативи священиків храму макет хреста було віднайдено в архівах. Парафія зуміла у стислі терміни взяти дозвіл у міської ради, організувати будівництво. Хрест вийшов заввишки три метри з чорного та коричневого граніту і обійшовся приблизно у 30 тисяч гривень. Ще приблизно в таку ж суму обійшлося облаштування території.
(С. Кукурудз)
Найпопулярніший пам’ятник – карета
Квітковий годинник, зірки співакам і герби побратимам

На вулиці О. Кобилянської біля Палацу урочистих подій встановили незвичний пам’ятник – ковану карету. Її виготовили й подарували Чернівцям п’ятеро ковалів – Олександр Мосєндзов, Олексій Отєнов, Ігор Тодорян, Роман та Руслан Данилащуки. Працювали над каретою понад рік.
Щоби виготовити карету, хлопці знайшли архівні документи, за якими викували подібну. Але додали до неї чимало кованих елементів – троянди, скриню з монетами. Чернівчани оцінили такий незвичний пам’ятник – і тепер це одне з найулюбленіших місць для фото. (Л. Осадчук)
На відкритті своєї зірки Бужинська співала, а Лорак берегла голос
Квітковий годинник, зірки співакам і герби побратимам

Чотири нові зірки – народній артистці України Ані Лорак, заслуженій артистці Катерині Бужинській, заслуженому артистові України, народному артистові Росії, оперному співакові Василю Герелло та композитору Володимиру Шабашевичу відкрили на Алеї зірок на Театральній площі. На відкриття особисто приїхали Ані Лорак, Катерина Бужинська та Володимир Шабашевич. Василь Герелло зараз у Канаді, тож від нього були родичі.
Микола Федорук вручив їм свідоцтва "Про занесення на алею зірок міста Чернівців".
– Хоча падає дощ, але це не страшно, – сказала Ані Лорак. – Бо вода – це благодать, вона очищує. Дякую Чернівцям за такий подарунок. Де би я не була, моє серце завжди тут.
– Мабуть, кожній людині було би приємно, – каже Катя БУЖИНСЬКА. – Я на професійній сцені вже 12 років, і те, що мене оцінили, це чудово. Я щаслива!
Після вручення свідоцтв Бужинська заспівала пісню "Буковина-ляна", а ось Ані Лорак навіть після прохання мера заспівати відмовилася.
(Г. Марків)
7-10-2008, 10:05
Коментарів 0 Переглядів 8 913

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.