RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хто зобов’язаний декларувати доходи? Чи повинні громадяни декларувати доходи з-за кордону? Які витрати можна відшкодувати податковим кредитом?
На ці та інші запитання відповідали на прямій лінії в “МБ” Василь ПОПАДЮК, начальник відділу оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації в області та Наталя ЗАЛУЦЬКА, начальник відділу зв’язків з громадськістю, засобами масової інформації та масово-роз’яснювальної роботи ДПА в області.
Без ідентифікаційного коду на податковий кредит не сподівайся
– Доброго дня, телефонує вам Бойко з Чернівців. Поясніть, будь ласка, що таке податковий кредит, і хто має право на отримання податкового кредиту?
– Податковий кредит – це сума витрат, на яку ви можете зменшити свій оподаткований дохід за 2005 рік. Отримати податковий кредит має право громадянин, який отримує зарплату і має довідку про присвоєння ідентифікаційного коду. Щоби отримати податковий кредит, потрібно подати декларацію про доходи до 1 квітня 2006 року.
– А які витрати можна відшкодовувати податковим кредитом?
– Відшкодовують податковим кредитом суми коштів, сплачених платником податку на користь навчальних закладів середньої професійної або вищої форми навчання, доброчинні пожертви (суми коштів або вартість майна), передані платником податку неприбутковим організаціям у розмірі від двох до п’яти відсотків від суми його загального оподаткованого доходу, отриманого протягом звітного податкового року. А ще – витрати на штучне запліднення, незалежно від того перебуває платник податку у шлюбі чи ні, оплата вартості державних послуг, включаючи сплату державного мита, пов’язаних з усиновленням дитини, сума витрат на сплату за власний рахунок страхових внесків, страхових премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя тощо, при страхуванні платника податку, члена його сім’ї першого ступеня споріднення.


– Здрастуйте, редакціє. Це пряма лінія? Мене звуть Олександр. Скажіть, чи можна відшкодувати податковим кредитом відсотки за іпотечними кредитами? Дякую.
– З наступного року буде можна. Тобто виплати за відсотками можна вносити у декларацію про доходи за 2006 рік. Хто цього року взяв іпотечний кредит, повинен зберігати всі документи, які підтверджуть виплати відсотків. Їх можна буде відшкодувати податковим кредитом у 2007 році.


– Добрий день, телефонує до вас мешканець Кострижівки. Поясніть, що таке податковий кредит на навчання, і як ним можна скористатися? У мене донька навчається заочно, а я сплачую за навчання.
– Податковим кредитом ви можете зменшити витрати з оплати за навчання. Щоби отримати податковий кредит на навчання, треба надати: копії свідоцтва про народження, паспорт студента, усі квитанції про оплату за навчання за 2005 рік, копії угоди з навчального закладу та ідентифікаційного коду. Для студентів заочної форми навчання можна відшкодувати частину оплати за весь навчальний рік. На денній чи стаціонарній формі навчання – за 10 місяців навчання, з урахуванням специфіки навчального закладу. Згідно з податковим законодавством, батькам дозволяється оплачувати навчання своїх дітей, якщо їм ще не виповнилося 23 роки. Крім того, необхідно всім, хто хоче взяти податковий кредит на навчання, вести книгу обліку доходів та витрат. Документи, які підтверджують ваші доходи і витрати, повинні бути у вас, і за часом їх надходження ви маєте вписувати їх у журнал у хронологічному порядку. Документи здавати у податкові органи не потрібно, але необхідність переконатися у тому, що вони насправді є, може виникнути.
– А скільки коштів відшкодують податковим кредитом?
– Без даних про доходи і витрати платника податку неможливо назвати точну суму відшкодування. Її вираховують за спеціальною формулою. Податковий кредит надається лише до заробітної плати. Якщо у вас були інші доходи, податковий кредит не отримаєте. Коли рахуватимуть ваш податок, у нього враховуватимуть внески до Пенсійного фонду і на соціальне страхування. Під час розрахунку податкового кредиту ці виплати зніматися не будуть. Відшкодуванню підлягає сума витрат, які не перевищують 630 гривень на місяць за кожен повний чи неповний місяць навчання.


– Мене звуть Ярослава. Поясніть, який механізм отримання відшкодованих коштів?
– За місцем проживання платника податку, який подав декларацію про доходи і має право на отримання податкового кредиту, податкова інспекція протягом 60 днів здійснює перерахунок податку з фізичних осіб. Суму, яка підлягає поверненню, надсилають платнику податку поштовим переказом, якщо немає розрахункового рахунка. Перерахунок може відбутися і раніше, але гроші повертаються через Державне казначейство.
Якщо протягом зазначеного часу гроші не надійшли, потрібно звернутися до податкових органів за місцем проживання, куди ви подавали документи, або до обласної податкової адміністрації.
Іноземні доходи і подарунки треба декларувати
– Доброго дня, телефонує Петро зі Сторожинця. Поясніть, хто зобов’язаний подати декларацію про доходи?
– До 1 квітня 2006 року зобов’язані подати декларацію про доходи усі громадяни, які отримували доходи не лише з місця своєї роботи, наприклад , з підприємства. Підприємство чи підприємець – податковий агент, виплачуючи зарплату, вже утримує податки. Якщо людина отримує доходи від неюридичної особи, наприклад здає житло в оренду чи отримує іноземні доходи, чи працює за наймом у фізичної особи (гувернантки, ремонтники тощо), вона повинна подати декларацію.
– Чи у всіх випадках треба декларувати іноземні доходи?
– Усі отримані іноземні доходи потрібно декларувати. Якщо з отриманої суми податок вже утримано за кордоном, сплачувати податки в Україні не потрібно. Але й сплачений за кордоном податок в Україні не повертатимуть.
– Вартість подарунків і далі потрібно вносити до декларації?
– Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт та послуг, подарованих платникові податку, оподатковуються згідно із ставками 0%, 5%, 13%, залежно від ступеня спорідненості.


Довідка
Подати декларацію про доходи за 2006 рік можна з понеділка до п’ятниці – з 9.00 до 19.00, а у суботу та неділю – з 9.00 до 15.00. Бланки декларацій, форми переліку сум витрат та розрахунки сум податку з доходів фізичних осіб можна отримати у податкових інспекціях безкоштовно.


- Куди звертатися
м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 200, тел. 54-20-71, або районні податкові інспекції за місцем проживання.

Редактор: admin
23-02-2006, 21:32
Коментарів 0 Переглядів 7 434

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!