Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
– Так швидко урожай псується тому, – розповів "МБ" начальник обласної станції захисту рослин Володимир ГУНЧАК, – що були критичні ситуації для росту картоплі. Це – холодна весна й затяжні дощі під час вегетації.Тому й мали можливість розвиватися різні грибкові, бактеріальні й вірусні захворювання. Але найбільше потерпіла картопля від фітофторозу. Ця грибкова хвороба може знищити половину й більше зібраного врожаю. У період, коли рослини доростають до 10-15 сантиметрів, а повітря дуже вологе, створюється дуже сприятливий мікроклімат для життєдіяльності грибка фітофторозу. Ця хвороба буває у вигляді стеблової або листкової форми. Стеблова форма виникає на момент ранніх сходів. На початку цвітіння картоплі з’являються темно-бурі плями на стеблах, а далі ушкоджується і вся рослина. А листкова форма, як правило, з’являється при загущених посадках, починаючи від нижніх листків. За температури у межах 6-18 градусів і відносної вологості 80% ця хвороба може знищити всі рослини на ділянці.
– Що тоді потрібно робити? – запитуємо у В. Гунчака.
– Захищають рослину від грибків фугіциди. Дощова погода, яка триває понад п’ять діб, – це перший сигнал до того, що слід допомогти картоплі, бо самого
обприскування проти колорадських жуків замало, – розповідає він. – Тільки завдяки відповідній обробці у період вегетації, ранньому збиранню врожаю, просушуванню бульбин і, відповідно, лікуванню (тобто 3-4 тижні бульби мають вилежатися, а тоді необхідно відкинути хворі) картопля надійно зберігатиметься у погребі. Не треба забувати, що дуже уражені рослини потрібно скошувати, бо грибок змиватиметься дощем, потраплятиме в грунт і вражатиме бульби. У приватному секторі, як правило, цим заходам не завжди приділяють належну увагу. Через це селяни насамперед і потерпають. Нині врятувати такі плоди вже неможливо. Тому слід подбати про наступний врожай. Перш ніж садити, господарям треба добре перебрати картоплю. Не можна висаджувати й бульби, вкриті плямами, з ознаками слизу або іншими ушкодженнями.
Рейтинг:
(голосів: 1)
11-12-2006, 12:38
Коментарів 0 Переглядів 1662

Теги -
Новини партнерів:
Пасажирка автобусу "Чернівці-Москва" в дорозі народила двійню і покинула малят (ВІДЕО)

Її відвезли до лікарні в Бердичеві, де вона народила, після чого втекла, залишивши дітей
У центрі Чернівців на автомобіль впало дерево (ФОТО)
Водій залишив своє авто на 15 хвилин...
Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Відчуття міста
Ми соромимося цієї історії, уникаємо її, бо не відчуваємо місто повністю.
Loading...
6 ресторанів кухонь народів світу в Чернівцях (на правах реклами)

Наводимо перелік чернівецьких закладів, які репрезентують кухні різних народів світу. Їхні страви 100% здивують, змусять порівнювати, а також отримувати візуальну насолоду, смакуючи.
3 компанії у Чернівцях з офіційного працевлаштування за кордоном ( на правах реклами)

Уже давно плануєте поїхати на роботу за кордон, але боїтеся невідомості, відсутності підтримки та великої кількості паперової роботи?
Лісівники та природоохоронці святкували разом! (прес-реліз)

Професійне свято та 25-річчя з дня заснування Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства лісівники краю масштабно відзначили минулої суботи в Боздоському парку в Ужгороді.
Буковинська кухня: 8 "смачних" пропозицій від ресторанів у Чернівцях (на правах реклами)

Для своїх постійних клієнтів і приїжджих гостей буковинські ресторани охоче пропонують найсмачніші наїдки Буковинського краю та свої фірмові страви
"La mulți ani": у нас завжди смачно й по-домашньому! (на правах реклами)

Тут відвідувачам пропонують молдавську та європейську кухні. Окрім смачної їжі, особливу атмосферу створить інтер’єр.