RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В обласній лікарні відновного лікування, яка розташована у Брусниці Кіцманського району, були десятки випадків, коли пацієнтів привозили сюди в лежачому стані, а звідси вони йшли додому власними ногами. І мало хто знає, скільки сил і нервів коштувало збереження цього закладу головному лікарю, заслуженому лікарю України Дмитрові Бойку. Довгі роки він бореться, щоби не закрили його дітище, якому віддав понад 40 років життя. Про те, як нині виживає водолікарня, ми й розмовляємо з ним.
У Союзі підводну витяжку хребта започаткували
у Брусниці
– Виникла наша лікарня випадково, – згадує Дмитро Ілліч. – У 60-роках минулого століття тодішній голова місцевого колгоспу Савелій Фесенко надумав викопати для худоби криницю. Копачі наткнулися на восьмиметровий шар мармуру із залізом. Коли пробили його, звідти полилася вода з неприємним запахом. Про це довідався професор медінституту Феодосій Лапшин, який і запропонував відкрити водолікарню. Він відкрив на Буковині понад 80 джерел, 5-6 з яких мають світове значення.
– Чому тут не побудували комплексний санаторій, а звели розпорошені приміщення?
– Причина банальна: кошти на будівництво централізовано ніхто не виділяв. Допомагали колгосп і колишній головний лікар району Петро Фівчук. З обласної психлікарні отримали фінський будиночок на 50 місць. Мені доводилося два дні приймати хворих, а решту часу проводити на будові. Грошей на кошторисну документацію не було, тому обійшлися без неї. На фермі поклали три ванни й туди возили хворих підводами – а це два кілометри. Харчували людей у сільській чайній, доки не збудували власну їдальню. Водночас доводилося вивчати бальнеологію в різних санаторіях, навіть на Кавказ їздив.
– Кажуть, що саме ви вперше в Союзі запровадили метод підводної витяжки хребта.
– Це сталося після того, як побував туристом в Угорщині. Дещо довелося удосконалити. Так, я помітив, що у 35% хворих після процедури знову випадають диски – через те, що вони самотужки йшли до тапчана-лежанки. Щоби цього не було, на "Електронмаші" замовили спеціальний підйомник, який ставить хворого у басейн і "несе" його потім до лежанки.
Охочих "роздерибанити" лікарню вистачає
– Як вам вдалося зберегти водолікарню?
– 1994 року нас хотіли закрити. Півтора місяця лікарня не працювала. Довелося мені ледь не до кожного депутата облради додому ходити й просити, щоби проголосували за функціонування лікарні. Нині я навіть іноді дивуюся, як виживаємо. Скажімо, щоби прохарчувати 220 хворих, на місяць витрачаємо 16 тисяч гривень. Це вдвічі менше, ніж потрібно. Держава ж виділяє гроші лише на оплату праці. Хоча й тут є проблема – кадрова. Якби була належна державна підтримка і нам віддали би чотириповерховий корпус, що рахується за управлінням агропромислового розвитку ОДА, то можна було б у ньому зробити європейський сервіс. Скажімо, німці готові платити по вісім тисяч євро за лікування у нас, але їм потрібні побутові умови. Маємо надію, що МВС України допоможе. Є попередня домовленість, що воно побудує у Брусниці корпус на 100 місць для міліціонерів. Бо охочих "роздерибанити" єдину на Буковині водолікарню вистачає.


Довідка:
Брусницька вода типу "Мацеста" вважається кращою за ту, яку видобувають поблизу Сочі. Це унікальна рідкість, що в одному регіоні є три типи бальнеологічних вод. Перший – сірководнева мінеральна вода високої концентрації "Буковинська Мацеста". Другий – гідрокарбонатно-хлоридно-натрієва мінеральна вода типу "Єсентуки-4". І третій – хлоридно-натрієва мінеральна вода, що є аналогом "Миргородської".
Що лікують у Брусниці
- Захворювання опорно-рухового апарату: остеохондроз, ревматоїдний артрит, остеомієліти, бурсити, спондильоз та ін.
- Захворювання серцево-судинної системи: ішемічна хвороба, гіпертонічна хвороба, гіпотонічна хвороба, ревматизм та ін.
- Захворювання нервової системи: неврози, неврастенії, струс головного мозку, арахноїдіти, менінгіти та ін.
- Гінекологічні захворювання: хронічні запалення матки і придатків, порушення менструальної функції, безплідність.
- Захворювання шкіри: лускатний лишай, нейродерміти, екземи, трофічні виразки.
- Захворювання шлунково-кишкового тракту: виразкова хвороба, гастрити і гастродуоденіти, коліти та ентероколіти, гепатити, холецестити, хронічні панкреатити.

Редактор: admin
5-10-2006, 16:41
Коментарів 0 Переглядів 2 972

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.